Avondlicht Matera Italië

Matera: wat te doen in deze prachtige Zuid-Italiaanse stad vol historie?

Een wirwar van witstenen huizen, kleine steegjes, (rots)kerken en authentieke grotwoningen, bovenop, naast en soms in elkaar; het meest bekende beeld van Matera, Italië zijn de indrukwekkende Sassi, twee gebieden die compleet uit steen zijn uitgehouwen. De Sassi vormen samen een uniek beeld en prachtig uitzicht vanaf het bovenliggende historische centrum. Alleen hierom al is Matera de moeite waard te bezoeken, maar waar begin je? En waar overnacht je in deze prachtige stad? De tofste tips bij elkaar.

Heb je Matera wel eens gezien in een film?

Niet voor niets is het in het zuiden van Italië gelegen Matera decor voor vele films geweest. Onder meer James Bonds ‘No time to die’ (2021) en The Passion of the Christ (2004) zijn hier opgenomen. De smalle straatjes, stenen trappen, authentieke kerken en de vele mooie, witte stenen panden maken het een genot om doorheen te wandelen. Matera en de grotwoningen waar mensen tot en met de jaren vijftig nog echt in woonden, zijn sinds 1993 UNESCO werelderfgoed. Matera was in 2019 de Europese hoofdstad van cultuur en die naam maakt ze zeker waar.

Ontdek het mooiste van Matera in Italië

→ Hotel tips: Maison boutique Matteotti, Casa Tudor Art Luxury Rooms en Livingstone B&B

Straatbeeld Matera Avondlicht Matera Italië

Dit wil je zien en doen in Matera: 7 to do’s!

1. Bezoek de Sassi van Matera

Wanneer je in Matera met de trein of auto aankomt, bereik je de stad via het historische centrum (Piano genoemd). De Sassi liggen als het ware in een ravijn (Gravina), onder het huidige centrum. Matera is één van de oudste steden waar mensen sinds de prehistorie altijd hebben gewoond. Door de jaren heen, hebben mensen grotten uitgehouwen uit de stenen en daardoor is een heel centrum van grotwoningen, kerken en een geheel eigen watersysteem ontstaan. Deze uitgehouwen grotten zijn vandaag de dag veelal in gebruik als B&B, restaurant of winkeltjes.

Een aantal grotwoningen is nog te bezoeken en daarin zie je in welke omstandigheden mensen tot de jaren vijftig van vorige eeuw leefden. In 1952 moest de Italiaanse regering een speciale wet maken om de bevolking uit de Sassi naar een andere plek te verhuizen, omdat de leefomstandigheden slecht waren. Vaak sliepen mensen met dieren in één grot.

Vanaf verschillende uitkijkpunten op de Piano van Matera, heb je een prachtig panorama over de Sassi. De Sassi bestaat uit twee delen: Sasso Barisano, in het noorden en Sasso Caveoso in het zuiden. Dan is er nog een deel van de stad: Civita, achter de Duomo van Matera, en samen vormen ze zo’n 36 hectares aan grond. Je dwaalt hier eindeloos rond en ontdekt telkens weer een nieuw pleintje en uitkijkpunt. In de Sassi zijn meer dan genoeg restaurantjes en bars voor als je even wilt zitten.

Eén van de grotwoningen die je in Sasso Barisano vindt, is Casa Grotta di Via Fiorentini. In deze grot zie je hoe mensen vroeger leefden en hoe klein de ruimte was die ze samen deelden. Er was vaak ook een stal in de grotwoning aanwezig, dus mens en dier leefden echt samen. Ook in andere delen van de Sassi vind je vergelijkbare grotwoningen die je kunt bezoeken, zoals Casa Grotta del Casalnuova. Wil je meer weten over het leven in de grotwoningen? Bezoek dan het Museo Laboratorio della Civilta Contadina, in Sasso Barisano.

Sassi overzicht foto Sassi uitkijkje Sassi uitzicht op Madonna de Idris Sassi uitzichtUitzicht SassiCasa Grotta

2. Bewonder de Duomo in Sassa Barisano

Vanaf Piazza Vittorio Veneto, het eerste grote plein dat je tegenkomt vanaf het station en de parkeerplaatsen net buiten het centrum, loop je via Via delle Beccherie naar de Duomo. In dit smalle straatje zitten verschillende winkeltjes en restaurants, dus onderweg heb je genoeg te bekijken. Je kunt ook via trappen bij Piazza Vittorio Veneto naar beneden, de Sassi in en via allerlei straatjes en trappetjes richting de Duomo dwalen. De Duomo stamt uit de dertiende eeuw en is opgedragen aan Madonna della Bruna en Sant’Eustachio, de patroonheiligen van de stad. De kerk is in Romaans-Pugliaanse stijl gebouwd, maar heeft veel elementen uit de middeleeuwen. Van binnen is de kerk erg mooi om te bekijken en vanaf Piazza Duomo heb je een prachtig uitzicht over de Sasso.

DuomoDuomo binnenkant

3. Ontdek de rotskerken van de Sassi in Matera

Zowel in het historische deel, de Piano, als in de Sassi, zijn diverse kerken te bewonderen. De kerken in de Sassi zijn extra bijzonder, want ze zijn uit steen uitgehouwen en daarmee zijn het grotkerken. In Sasso Caveoso, waar je via de Via del Corso, Piazetta Pascoli en Via Casalnuovo naartoe kunt lopen, staan diverse van deze bijzondere kerken. De San Giovanni in Monterrone e Santa Maria De Idris, torenen overal ver boven uit. Een gigantische rots met daar bovenop een kruis zie je uit de verte, maar van dichtbij zijn het twee kerken uitgehouwen uit een rots.

Santa Lucia alle Malve ligt vlakbij deze twee kerken en deze heeft van binnen veel fresco’s die de moeite waard zijn te bekijken. Ook in Sasso Caveoso, ligt San Pietro e Paolo al Caveoso. Deze is in de dertiende eeuw gebouwd op een heuvel richting de rivier Gravina. De toren stamt uit de zeventiende eeuw en de voorzijde van de kerk is in Barokstijl gemaakt. Ook Santa Barbara, Convicinio di Sant’Antonio en Santa Maria de Armenis zijn rotskerken in deze Sasso.

In Sasso Barisano vind je de San Pietro Barisano, die uit de elfde eeuw komt. De klokkentoren is een herkenbaar punt tussen de rotsen en de binnenkant is compleet uitgehouwen en daarna bedekt met tufsteen. Onder de kerk vind je een crypte, die ooit werd gebruikt om priesters te begraven.

San Giovanni BattistaMadonna de IdrisSan Pietro Barisano binnenkant

4. Vergaap je aan de kerken in het centrum van Matera

Niet alleen in de Sassi ind je kerken die van binnen en buiten indrukwekkend zijn. Wanneer je van het centrale Piazza Vittorio Veneto de Via San BIagio neemt, wandel je zo richting de Chiesa di San Giovanni Battista. Deze kerk is echt een parel om te zien met haar typische Pugliaans-Romaanse architectuur. Nog een stukje verderop ligt de Sant’Agostino, een kerk en een klooster in één. De kerk ligt helemaal aan het noordelijke einde van het gedeelte boven de Sassi. Daardoor is hier een prachtig uitkijkpunt over Sasso Barisano. De kerk is in 1592 gebouwd door de order van de Augustijnen en nog altijd ligt het originele fundament van de kerk eronder.

Aan de andere kant van Piazza Vittorio Veneto ligt Via del Corso. Aan deze straat ligt de Chiesa di San Francesco d’Assisi met een gigantisch plein ervoor. De gevel is in barokstijl gemaakt en de dertiende eeuwse kerk is op de oude fundamenten van de SS Pietro e Paolo gebouwd. Deze fundamenten kun je nog altijd zien als je in de kerk bent. Daarnaast zijn de Santa Chiara, San Domenico, Santa Lucia, San Francesco id Paula en Chiesa di Mater Domini ook de moeite waard om te bekijken.

San Francesco

5. Mangiare a Matera

Belangrijk onderdeel van de dag, zeker in Italië: eten en drinken. Voor het ontbijt kun je langs één van de vele panifici (bakkers) in het centrum of je gaat voor een caffè en cornetto (croissant) met crème, chocolade of naturel naar Ridola of Bar Piccolo Ristoro. Bij die laatste bar proef je de pasticciotto, een cakeje uit de regio met hazelnoot – of crème vulling.

Voor de lunch of het diner ga je naar Che Capperi! waar je streetfood achtige gerechten eet. Ook bij Materia Prima en Birrificio 79 kun je leuk zitten en is het eten en drinken goed. Wil je een cocktail drinken met wat kleine hapjes erbij? Dan is Area 8 een toffe plek om heen te gaan.

Biertje uit Matera in Sassi Eten bij Materia Prima

6. Musea bekijken in Matera

Uiteraard zijn de Sassi en al de smalle straatjes, trapjes en steegjes verreweg het meest indrukwekkend, maar in Matera is ook een aantal musea dat interessant is om te bezoeken. Zo is er het Museo Archeologico Nazionale Domenico Ridola, het oudste museum van de regio Basilicata. Hier vind je archeologische vondsten vanaf de prehistorie tot aan de twintigste eeuw. Ook het Museo Nazionale d’Arte Medievale e Moderna alla Basilicata is een bezoekje waard. In het monumentale Palazzo Lanfranchi zie je kunstwerken uit verschillende eeuwen van voornamelijk Italiaanse schilders. In Casa Noha krijg je door een multimediale reis een kijkje in de stad Matera door de jaren heen. Zo zie je hoe de mensen hier vroeger leefden.

7. Uitkijkpunten over de Sassi en Parco della Murgia Materana

Om de Sassi van alle kanten goed te bekijken, zijn er verspreid door Matera heel wat uitkijkpunten. Bij Piazza Vittorio Veneto zit er één, van waar je de Duomo mooi ziet liggen. Ook vanaf Piazza San Pietro Caveoso in de Sasso zelf, zie je prachtige panorama’s. Vanaf Piazza Pascoli, Piazza Duomo en vanaf Sant’Augustino zijn de vergezichten ook mooi. Dan is er nog een uitkijkpunt vanuit het Parco della Murgia Materana. Dit park ligt aan de andere kant van de rivier, tegenover de stad als het ware. Dit historische park heeft veel rotskerken en een spectaculair landschap vol rotspartijen en groen. Zo’n 150 rotskerken vind je in de zuidelijke regio van Matera. Je start je bezoek bij het bezoekerscentrum.

Parco MurgiaParco regionaleSant'Agostino

Hoe reis je naar Matera?

Matera ligt in de regio Basilicata, in het zuiden van Italië. Je kunt de stad het beste bereiken vanuit Bari. Hier is namelijk het dichtsbijzijnde vliegveld. Vliegtickets kun je boeken via Skyscanner!

Wil je meer plekken in de regio bezoeken? Huur dan op het vliegveld een auto. Zo kun je gemakkelijk naar plaatsen als Lecce, Ostuni en Locorotondo. Reis je liever met het ov? Dan kun je vanuit Bari, Napels en Rome een directe bus naar de stad pakken.

Overnachten in Matera, Italië

In Matera breng gerust een paar dagen door om alles goed in je op te kunnen nemen. Zoek je nog een fijn hotel? Overnacht dan bijvoorbeeld bij Maison boutique Matteotti. Dit hotel heeft stijlvol ingerichte kamers met uitzicht op de tuin. Het ligt heel centraal, maar wel net buiten het drukke centrum. Ook bij Casa Tudor Art Luxury Rooms kun je goed overnachten. Alle kamers hebben eigen badkamer, koelkast en airco en er is gezamenlijke keuken en lounge. Deze accommodatie ligt in Sasso Caveoso. Bij Livingstone B&B slaap je ook fijn. Alle kamers zijn sfeervol ingericht en ze hebben een eigen badkamer. Het ontbijt zit ook bij een overnachting inbegrepen.

Maison boutique MateraCasa Tudor MateraLivingstone B&B Matera


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië