Locorotondo italie

5x doen in Locorotondo tijdens je Puglia trip | Italië

Tijdens onze roadtrip door Puglia, zijn we beland in het magisch mooie Locorotondo. Een knus dorpje waar het heerlijk relaxt verdwalen is in de kronkelende straatjes en waar je soms op intens mooie viewpoints beland of voor een indrukwekkende kerk. Het historische centrum is alleen te voet bereikbaar waardoor je hier lekker kunt slenteren, al moet je niet alleen het oude deel induiken maar ook vanaf een afstandje Locorotondo bewonderen. Het dorp lijkt op een berg te zijn gebouwd en aan één zijde liggen allerlei terrassen, wat voor een heel bijzonder uitzicht zorgt. Echte bezienswaardigheden heeft Locorotondo niet, ga dus vooral op pad en verlies jezelf tussen de witte huisjes.

Locoronto | Puglia

→ Handig: Huur je auto in Puglia via Sunny Cars (via hen altijd 100% verzekerd)
→ Overnachten: Albergo Diffuso Sotto le Cummerse, Trulli Caroli of B&B Trulli Donna Isabella

1. Start je tour in Locorotondo bij Docks101

Of je er nou komt voor een warme cappuccino, goed belegde panini, verse rode sinaasappel jus, een plateau met kleine hapjes, glas rode wijn of pasta van de dag… Docks101 is zo’n spot waar je altijd, de hele dag door, perfect terecht kunt. Het restaurant noemt zich ook niet voor niets The Living Place van Locorotondo! Binnen was het al gezellig druk toen wij er aankwamen, maar omdat de zon net doorbrak besloten we als eerste neer te strijken op het ruime terras. We bestelden drankjes en een lunch en het duurde daarna niet lang voordat de andere tafeltjes ook bezet waren door locals en andere reizigers. Je vindt Docks101 aan de Via Nardelli 101, dit is eigenlijk de autostraat die rondom het oude centrum loopt, en voor ons was het ook meteen een ideale plek om onze auto te parkeren. Vanaf Docks101 heb je ook een mooi uitzicht over het gebied dat rondom Locorotondo ligt, daarin spot je met gemak rijen olijfbomen, trulli’s en wijngaarden.

Locorotondo italie Docks 101-2 Locorotondo italie Docks 101

2. Verwonder je over de fel witte huisjes

Als er iets is dat je in Locorotondo moet doen, dan is het je navigatie uitzetten en gewoon een van de kleine straatjes induiken. Verdwaal tussen de witte huisjes. Kijk tijdens het lopen welk straatje het meeste je aandacht trekt of wat het gezelligst eruit ziet en bepaal zo je route. Links, rechts, rechts, rechts, links, je zult merken dat je vanzelf in rondjes blijft lopen en uiteindelijk altijd wel goed terecht komt. Het dorpje Locorotondo heet namelijk niet voor niets Locorotondo, want het dorp heeft geen rechttoe-rechtaan stratenplan maar juist een die rond loopt.

Locorotondo is niet compleet wit, je vindt er bloemen en groen in overvloed

Ook al lijkt Locorotondo vanaf een afstandje compleet wit, als je tussen de straatjes aan het dwalen bent dan valt meteen op dat de inwoners ook enorm van groen en bloemen houden. Sommige straatjes lijken wel een jungle en op andere plekken zijn trappen vol gezet met bloempotten vol cacti of fel gekleurde bloemen. Super mooi en fotogeniek om te zien, hou dus je camera zeker paraat!

Locorotondo italie straatjes-2 Locorotondo italie straatjes

3. Geniet van het uitzicht vanaf Villa Garibaldi over Valle d’Itria

Je vindt een klein parkje aan de rand van het oude centrum van Locorotondo en vanaf daar heb je een waanzinnig uitzicht over de vallei Valle d’Itria. Dit park ligt dichtbij het toeristen bureau, die vind je namelijk bij Piazza Vitorio Emanuele. Ooit kon je trouwens ook vanaf het park naar beneden lopen, maar helaas was de trap die naar beneden liep afgesloten toen wij er waren. De trap zag er nogal vervallen en overwoekerd uit, maar wie weet dat ze dit nog gaan fixen in de loop van de tijd!

Locorotondo italie

4. Bekijk de kerken in Locorotondo van binnen en buiten

In het dorpje vind je een paar mooie kerken, als je een kaart ophaalt bij de tourism office dan zul je ook zien dat vooral de kerken gehighlight worden. De Church of Saint George is waarschijnlijk de meest indrukwekkendste en vind je in het hart van het historisch centrum, waar het zo fotogeniek is dat je je bijna op een filmset van een Romeo en Julia film lijkt te bevinden. Maar ook voor de buitenkant van de kerk Chiesa Rettoria Madonna Della Greca wil je je camera pakken. Een ander mooie plekje vind je bij Palazzo Morelli.

Ook leuk: Ga op zoek naar altaartjes in de kleine straatjes

Als je de kerken mooi vond, dan moet je ook je ogen open houden tijdens het wandelen door de straatjes. Er zijn in het oude centrum op sommige plekken namelijk ook kleinere altaartjes gemaakt! Ze hangen vol met beeldjes van Maria of met kleine schilderijtjes.

Locorotondo italie kerkje

5. Trulli’s tellen in de omgeving van Locorotondo

In de omgeving van Locorotondo vind je allerlei kleine dorpjes en vanaf de stoep bij Via Nardelli kun je er ook al veel zien in het landschap beneden: Trulli’s! Dit zijn van die welbekende huisjes die je volop in Puglia vindt en van die grappige witte puntdakjes hebben. Duik dus ook de omgeving in van Locorotondo en probeer tijdens het rondrijden de mooiste trulli’s te spotten. Je zult zien dat sommige trulli’s vakantiehuisjes zijn geworden of gewoon bewoond worden door Italianen, maar er zijn ook genoeg trullo’s die nog een opknapbeurt kunnen gebruiken en niks is zo spannend als even een kijkje te nemen in zo’n ruïne. Of zoals wij ze noemde: trulïnes. Dorpjes waar je zeker langs moet rijden zijn Tumbinno en Serafino, al moet je tijdens je Puglia trip Alberobello ook niet overslaan, want dit is hét Trulli-walhalla van heel Puglia! Niet zo’n zin om de omgeving per auto te ontdekken? We zagen in het centrum ook huurfietsen staan dus je kunt ook daarmee de stad en de omgeving zien.

Locorotondo italie trulli's trullo-2 Locorotondo italie trulli's trullo

Waar vind je Locorotondo in Puglia?

Wij sliepen in Ostuni tijdens onze Puglia trip, in een schattige trulli die omgeven was door een super mooie tuin. Vanuit Ostuni maakten wij dus verschillende tripjes in de regio en zo ook naar Locorotondo. We waren ongeveer 30 a 45 minuten onderweg vanuit Ostuni naar Locorotondo. Je kan Locorotondo goed combineren met andere plekken, denk bijvoorbeeld aan Alberobello en Cisternino al kun je ook goed naar kustplaatsjes zoals Torre Canne.

Parkeren in Locorotondo

Ga je naar Locorotondo, dan is de kans groot dat je een huurauto hebt. Deze kun je in Locorotondo op verschillende plekken parkeren. Het oude centrum is alleen voor voetgangers, dus je auto zul je daarbuiten moeten parkeren. Wij hebben onze auto op de Via Nardelli gezet, maar aangezien daar niet al te veel plekken zijn is de kans groot dat je geen vrij plekje zult vinden. Je kunt dan door rijden naar een wat grotere parkeerplaats, die vind je eigenlijk aan het einde van de Via Nardelli bij Piazza Antonio Mitrano. Hier kun je trouwens gewoon gratis je auto kwijt.

→ Handig: Boek via Sunny Cars je huurauto (via hen ben je altijd all-in verzekerd)

Logeren in Locorontondo

Wil je in Locorontondo overnachten? Er zijn verschillende leuke hotels en trulli te vinden waar je kan logeren! Wat dacht je bijvoorbeeld van Albergo Diffuso Sotto le Cummerse, de romantische Trulli Caroli of het knusse B&B Trulli Donna Isabella? Voor verschillende prijsniveaus is er wel wat te vinden in of rondom het stadje. Ook kan je Locorontondo natuurlijk goed bezoeken vanuit andere stadjes, zo sliepen wij bijvoorbeeld in Ostuni in een trulli en vanuit daar pakten we de huurauto naar deze plek.

Wijnliefhebber? Dit wil je proeven in Locorotondo

Wist je dat dit dorp omgeven wordt door wijngaarden? Het is daardoor de ideale plek om een wijnproeverij te doen. Helaas waren wij er in het laagseizoen, waardoor we dit hebben moeten overslaan, maar anders waren we dolgraag ergens een glaasje of twee gaan proeven. In dit dorp wordt ook een speciale wijn geproduceerd die karakteristiek is voor deze stad, deze wijn heet de Locorotondo DOC. Wij hebben er gelukkig nog wel een fles van kunnen scoren, dat was bij de wijnwinkel van wijngaard Upal dichtbij de plaats Cisterno.

→ Bekijk hier al onze Puglia artikelen