Trevi fontein rome

15 x de mooiste bezienswaardigheden in Rome

Waar je ook loopt in Rome, het lijkt alsof elk kronkelig straatje eindigt bij een highlight. Of je nu een geschiedenisfanaat, een kunstliefhebber of gewoon iemand bent die graag de prachtige architectuur en cultuur van een stad wil verkennen, Rome heeft voor ieder wat wils. Het is hier net alsof je in een openluchtmuseum loopt. Maar dat is nog niet alles, als het kloppende hart van Italië, is het ook de place to be om heerlijk te eten. Pak je zonnebril er maar gauw bij, gooi een muntje over je schouder in de Trevifontein, en breng een bezoekje aan de mooiste bezienswaardigheden in Rome!

15 x bezienswaardigheden in Rome

→ Tip: mocht je alvast tickets willen kopen? Dat kan bij Tiqets
Boek een complete citytrip naar Rome

View over Rome

1. Het Colosseum

Het Colosseum is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Rome en een symbool van de oude Romeinse beschaving. Je mag het eigenlijk niet overslaan als je in de Italiaanse hoofdstad bent. Het Colosseum was oorspronkelijk bedoeld als een locatie voor publieke spektakels en gladiatorengevechten, maar diende ook als amusementscentrum voor de Romeinse bevolking. Het bood plaats aan maar liefst 50.000 toeschouwers en was een van de grootste amfitheaters ter wereld. Tegenwoordig is het Colosseum een van de meest bezochte toeristische attracties ter wereld en een UNESCO-werelderfgoed. Hoewel het door de eeuwen heen beschadigd is geraakt door aardbevingen en plunderingen, blijft het een adembenemend bouwwerk. Bezoek het Colosseum overdag of loop er juist ‘s avonds langs als het mooi verlicht is. Wil je meer te weten komen? Dan is een tour met een gids aan te raden! Vanaf het Colosseum kun je vervolgens doorlopen naar Altare della Patria.

Openingstijden Colosseum?
Elke dag: 08:30–19:00

→ Bestel skip the line tickets voor het Colosseum

Bezienswaardigheden Rome, Colloseum

2. Altare della Patria

Het Altare della Patria is een reusachtige monument dat ook wel het Monument van Victor Emanuel II wordt genoemd. Je vindt het dichtbij het Colosseum en aan een drukke rotonde. Het is een spierwit gebouw dat dankzij haar grootte direct in het oog springt. Het monument is een eerbetoon aan Victor Emanuel II, de eerste koning van verenigd Italië en wordt beschouwd als een symbool van de Italiaanse eenwording en patriottisme. Neem zeker een kijkje op het grote terras voor een adembenemend uitzicht over de stad.

3. Spaanse trappen

Wie van shoppen houdt, moet naar de Spaanse trappen want hieromheen liggen allerlei winkels van bekende merken. Maar voor een mooi uitzicht over Rome is dit ook dé plek om naartoe te gaan. Bovenaan de trappen heb je namelijk een spectaculair uitzicht over de stad.

Waar vind je de Spaanse trappen?
Adres: Piazza di Spagna

Spaanse trappen in Rome

4. Piazza del Popolo

Vlak bij de Spaanse trappen vind je Piazza del Popolo. Een groot plein waar in het midden een obelisk is te vinden en aan de rand van het plein een kerk en oude stadsmuur. Het mooiste uitzicht heb je over dit plein als je door de Porta del Popolo poort loopt.

5. Villa Borghese

Bovenaan de Spaanse trappen loop je eigenlijk direct het park Villa Borghese binnen. Hier zie je vele Italianen hardlopen of fietsen, maar je kan er ook zelf een fiets huren of een wandeling maken. Ook vind je er verschillende musea, zoals het Museum of Modern Art waar werken van Rodin en Gustav Klimt zijn te vinden. Vanaf Villa Borghese kun je ook genieten van een mooie zonsondergang!

→ Bestel tickets voor Galleria Borghese (met korting!)

Villa Borghese Rome Villa Borghese, bezienswaardigheden Rome

6. Sleutelgat

Van het ene mooie uitzicht vallen we in het andere mooie uitzicht, want wie door Het Sleutelgat van Rome kijkt zal Rome niet snel meer vergeten. Bij Piazza dei Cavalieri di Malta vind je een deur met een sleutelgat en wie daardoor kijkt heeft een adembenemend uitzicht op de Sint Pieter.

7. Engelenburcht

De Engelenburcht, of Castel Sant’Angelo zoals het bekend is in het Italiaans, is een historisch fort en museum gelegen aan de oever van de rivier de Tiber. Het is een van de meest herkenbare en fascinerende bezienswaardigheden van de stad. De Engelenburcht heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd oorspronkelijk gebouwd in het jaar 139 na Christus als een mausoleum voor de Romeinse keizer Hadrianus en zijn familie. In de loop der eeuwen heeft het dienst gedaan als fort, kasteel, pauselijke residentie en zelfs als gevangenis. Het gebouw zelf is indrukwekkend, met zijn imposante ronde toren en dikke vestingmuren. Het gebouw dankt z’n naam aan de standbeeldengroep van engelen. In het gebouw vind je nu een museum met een fascinerende tentoonstelling van kunstwerken, wapens, fresco’s en andere historische voorwerpen. En ook hier heb je weer een spectaculair uitzicht.

Bezienswaardigheden Rome, Engelenburcht

8. Piazza Navona

Dit gezellige plein staat overdag vol met schilders en hun mooie schilderijen. Maar rondom het plein zijn ook gezellige restaurantjes te vinden en bijzondere fonteinen die wit afsteken tegen de gekleurde huizen. Een gezellig plein vanwaar je goed door kunt lopen naar het Pantheon of de Trevi fontein.

9. De Trevi Fontein

Misschien is het wel de bekendste fontein van de wereld, de Trevi fontein in Rome. Een imposante fontein met helder blauw water en fel witte beelden die sierlijk boven het water uitsteken. Een populaire plek onder toeristen en veel daarvan zie je een muntje in de fontein gooien. Dit wordt gedaan omdat het volgens velen ervoor zorgt dat je ooit nog naar de Eeuwige Stad terug gaat. Dicht bij de Trevi fontein vind je overigens ook ijssalon Giolitti, een aanrader!

Trevi fonteint Tips rome

10. Pantheon

Het Pantheon is een van de beroemdste en iconische bezienswaardigheden in Rome. Het is een oude Romeinse tempel die nu fungeert als een kerk en een belangrijk voorbeeld is van Romeinse architectuur en techniek. Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd in het jaar 27 voor Christus, maar het huidige gebouw dateert uit de 2e eeuw na Christus. Het gebouw is bekend om zijn indrukwekkende koepel, die tot op de dag van vandaag de grootste onversterkte betonnen koepel ter wereld is. De koepel heeft een diameter van 43,3 meter en is geopend met een oculus – een ronde opening – in het midden, waardoor daglicht het interieur verlicht. De binnenkant van het Pantheon is al even indrukwekkend als de buitenkant, met marmeren vloeren, korinthische zuilen en verschillen standbeelden en inscripties. Je kunt het Pantheon gratis bezoeken.

Openingstijden Pantheon?
Elke dag: 09.00 tot 19.30

11. Santa Maria Maggiore Basiliek

De Santa Maria Maggiore Basiliek is een van de vier belangrijkste basilieken in Rome en een van de oudste kerken gewijd aan de Maagd Maria. Het is een van de bekendste en meest bezochte kerken in de stad en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, architectuur en kunstwerken. De basiliek ligt op de heuvel Esquilino en staat bekend om zijn prachtige mozaïeken, marmeren beeldhouwwerken en fresco’s. Een van de hoogtepunten van de basiliek is de prachtige mozaïekdecoratie in het interieur, die verschillende Bijbelse verhalen en scènes uit het leven van Maria en Jezus afbeeldt. Ook mooi: het plafond is met goud bezet.

uitzicht over Rome

12. La bocca della verità

Enigszins vergelijkbaar met onze Holle Bolle Gijs in de Efteling die roept “Papier hier”, hebben de Romeinen La bocca della verità. Oftewel, de mond van de waarheid. Steek je hand in de mond van dit marmeren beeld en test of jij wel eerlijk bent.

13. Forum Romanum

In de oudheid was Forum Romanum het bruisende centrum van Rome. Het was de plek waar handel werd gedreven en later ook politieke en juridische zaken werden behandeld. Je vindt er allerlei gebouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Rome. Een daarvan is de Tempel van Saturnus, waarvan de volledige inscriptie op de voorgevel nog steeds intact is. Een andere is de Curia Julia, het voormalige senaatshuis dat werd gebouwd in 44 voor Christus. Hier werden alle politieke zaken van het Romeinse Rijk geregeld. Naast deze twee gebouwen zijn er nog veel meer fascineerende gebouwen die alles te maken hebben met de rijke geschiedenis van Rome.

Brug in Rome

14. Vaticaanstad

Eigenlijk is het een onafhankelijke staat, maar Vaticaanstad en de Sint Pieter hoor je zeker te bezoeken tijdens een stedentrip naar Rome. Je kunt erheen om de gebouwen alleen even van buiten te zien of juist om de rij te doorstaan voor het Vaticaan museum. Dat laatste is wel de moeite waard omdat je hier de werken van Michelangelo kunt bewonderen in de sixtijnse kapel. Ga wel vroeg als je naar het museum wilt of vermijd de lange wachtrijen – soms duren ze langer dan een paar uur – door mee te gaan met een tour, online kaartjes te kopen of van een Roma Pass gebruik te maken.

Openingstijden Vaticaanstad?
Elke dag: 07.00 – 18.00

→ Bestel een ticket voor Vaticaanstad met korting

15. De Sint-Pietersbasiliek

Neem in Vaticaanstad ook zeker een kijkje in De Sint-Pietersbasiliek. Deze basiliek is ook wel bekend als Basilica di San Pietro, is een van de beroemdste, belangrijkste en grootste kerken ter wereld. Je vindt de basiliek in Vaticaanstad op de plek waar de apostel Petrus, de eerste paus van de katholieke kerk, zou zijn begraven. De bouw van de basiliek begon in 1506 en duurde meer dan 100 jaar, met de bijdragen van beroemde architecten zoals Bramante, Michelangelo en Bernini. De Sint-Pietersbasiliek is bekend om zijn imposante koepel en is daarmee een van de meest herkenbare kenmerken van de skyline van Rome is. Je kunt de koepel ook beklimmen, of ga juist de Vaticaanse Grotten onder de basiliek in. Hier zijn de graven van verschillende pausen te vinden, evenals de heilige plek waar de vermeende overblijfselen van de apostel Petrus zijn.

Koepel in Rome St Pieter Basiliek, bezienswaardigheden Rome

Plattegrond met daarop deze bezienswaardigheden in Rome

Het is handig om voor je bezoekje aan Rome, alle bezienswaardigheden in te pinnen op bijvoorbeeld Google Maps. Dat kan handig zijn als je in de stad bent, omdat je dan niet steeds zoveel hoeft te zoeken. Je kan ook een app downloaden zoals NavFree Italië, deze is gratis én offline te gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk navigeren door de stad.

Andere handig Rome tips:

Eten in Rome

Door al deze mooie bezienswaardigheden zin gekregen om meer over de stad van het goede leven te ontdekken? We hebben een heel artikel geschreven over waar je moet eten in Rome! Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de allerbeste pizza, tiramisu, pasta en ijsjes in de Italiaanse hoofdstad te vinden.

Italianen in Rome

Plan je trip

Heb je juist behoefte aan wat praktische tips? Zoals hoe je het goedkoopste vliegticket naar Rome vindt of in welke wijken je het beste kunt overnachten, dan kun je het best Tips voor een stedentrip naar Rome lezen.

Van de gebaande paden

Alle drukke en toeristische plekken even zat? Check dan deze zes bezienswaardigheden off the beaten track. Die zijn minstens zo indrukwekkend, maar een stuk rustiger. Ideaal voor als je de drukte even zat bent.

Welke Rome bezienswaardigheden wil jij als eerste bezoeken?

→ Bekijk hier alle artikelen over Italië