Trevi fontein rome

De mooiste bezienswaardigheden in Rome

Op elke straathoek in Rome kom je het lekkerste Italiaanse eten tegen maar nog meer is de stad gevuld met talloze bezienswaardigheden. Waar je ook loopt in Rome, het lijkt alsof elk kronkelig straatje eindigt bij een highlight. Zo vind je in de Italiaanse hoofdstad een van de mooiste fonteinen ter wereld (de Trevi fontein) maar ook bijzondere gebouwen (zoals het Colosseum) en indrukwekkende pleinen (denk bijvoorbeeld aan Piaza Navona). Rome kent vele musea, maar eigenlijk is de stad zelf al een groot openlucht museum te noemen. Kortom, er is genoeg te zien in Rome maar… wat mag je nou écht niet missen? De mooiste bezienswaardigheden van Rome vind je hieronder op een rij en mocht je alvast tickets willen kopen, dat kan bij Tiqets:

Bezienswaardigheden in Rome:

Colosseum

Colosseum Rome

Dit grootse amfitheater mag je eigenlijk niet missen als je in Rome bent. Bezoek het Colosseum overdag of loop er juist ‘s avonds even langs als het mooi verlicht is. Vanaf het Colosseum kun je vervolgens doorlopen naar Altare della Patria.

Openingstijden Colosseum?
Elke dag: 08:30–19:00

→ Bestel skip the line tickets voor het Colosseum

Spaanse trappen

Rome Spaanse Trappen

Wie van shoppen houdt moet naar de Spaanse trappen want hieromheen liggen allerlei winkels van bekende merken. Maar voor een mooi uitzicht over Rome is dit ook de plek om naartoe te gaan. Bovenaan de trappen heb je namelijk een spectaculair uitzicht over de stad.

Waar vind je de Spaanse trappen?
Adres: Piazza di Spagna

Sleutelgat

Het Sleutelgat Rome

Van het ene mooie uitzicht vallen we in het andere mooie uitzicht, want wie door Het Sleutelgat van Rome kijkt zal Rome niet snel meer vergeten. Bij Piazza dei Cavalieri di Malta vind je een deur met een sleutelgat en wie daar door kijkt heeft een adembenemend uitzicht op de Sint Pieter.

Engelenburcht

De Engelenburcht vind je dichtbij Vaticaanstad. Het is een rond gebouw dat ligt aan een brug waarop mooie beelden zijn geplaatst.

Santa Maria Maggiore Basiliek

Samen met een aantal andere basilieken, zoals de Sint Pieter, hoort de Santa Maria Maggiore Basiliek tot een van de grootste van Rome. Met name het plafond is bijzonder omdat dit met goud is bezet.

Altare della Patria

Dit reusachtige monument dat ook wel het Monument van Victor Emanuel II wordt genoemd vind je dichtbij het Colosseum en een drukke rotonde. Het is een spierwit gebouw dat dankzij haar grootte direct uit het oog springt.

Piazza Navona

Piazza Navona Rome

Dit gezellig plein staat overdag vol met schilders en hun mooie schilderijen. Maar rondom het plein zijn ook gezellige restaurantjes te vinden en bijzondere fonteinen die wit afsteken tegen de gekleurde huizen. Een gezellig plein vanwaar je goed door kunt lopen naar het Pantheon of de Trevi fontein.

Trevi Fontein

Trevi fonteint Tips rome

Misschien is het wel de meeste bekende fontein van de wereld, de Trevi fontein in Rome. Een imposante fontein met helder blauw water en fel witte beelden die sierlijk boven het water uitsteken. Een populaire plek onder toeristen en veel daarvan zie je een muntje in de fontein gooien. Dit wordt gedaan omdat het volgens velen ervoor zorgt dat je ooit nog naar de Eeuwige Stad terug gaat. Dichtbij de Trevi fontein vind je overigens ook ijssalon Giolitti, een aanrader!

Villa Borghese

Vila Borghese bezienswaardigheden Rome

Bovenaan de Spaanse trappen loop je eigenlijk direct het park Vila Borghese binnen. Hier zie je vele Italianen hardlopen of fietsen, maar je kan er ook zelf een fiets huren of een wandeling maken. Ook vind je er verschillende musea, zoals het Museum of Modern Art waar werken van Rodin en Gustav Klimt zijn te vinden.

→ Bestel tickets voor Galleria Borghese (met korting!)

Pantheon

Panteheon Rome

Het Pantheon is een authentiek Romeins gebouw dat ondanks alle jaren nog goed bewaard is gebleven. Van buiten ziet het er grijzig uit, maar des te kleuriger is het van binnen. Het gat in de top van de koepel van het Pantheon maakt dit monument extra bijzonder.

Openingstijden Pantheon?
Elke dag: 09.00 tot 19.30

Vaticaanstad

Vaticaanstad Sint Pieter

Eigenlijk is het een onafhankelijke staat, maar Vaticaanstad en de Sint Pieter hoor je zeker te bezoeken tijdens een stedentrip naar Rome. Al ga je er heen om het alleen van buiten te zien of juist om de rij te doorstaan voor het Vaticaan museum om daar uiteindelijk de werken van Michelangelo te bewonderen in de sixtijnse kapel. Ga wel vroeg als je naar het museum wilt of vermijd de lange wachtrijen (soms duren ze langer dan een paar uur!) door mee te gaan met een tour, online kaartjes te kopen of van een Roma Pass gebruik te maken.

Openingstijden Vaticaanstad?
Elke dag: 07.00 – 18.00

→ Bestel een ticket voor Vaticaanstad met korting

Piazza del Popolo

Rome tips

Vlakbij de Spaanse trappen vind je Piazza del Popolo. Een groot plein waar in het midden een obelisk is te vinden en aan de rand van het plein een kerk en oude stadsmuur. Het mooiste uitzicht heb je over dit plein als je door de Porta del Popolo poort loopt.

La bocca della verita

Enigszins vergelijkbaar met onze Holle Bolle Gijs in de Efteling die roept “Papier hier”, hebben de Romeinen La bocca della verita. Oftewel, de mond van de waarheid. Steek je hand in de mond van dit marmeren beeld en test of jij wel eerlijk bent.

Plattegrond met daarop deze Rome bezienswaardigheden

Op deze plattegrond van Rome zie je waar alle bezienswaardigheden in Rome zijn te vinden. Zo’n kaart van Rome kan handig zijn als je in de stad bent, maar je kan ook een app downloaden zoals NavFree Italië (deze is gratis én offline te gebruiken) waarmee je gemakkelijk kunt navigeren door de stad. Het enige dat je dan van te voren misschien moet doen, is een aantal adressen opslaan zodat je weet in welke straat je wat vindt.

Wil je meer tips voor Rome?

Door al deze mooie bezienswaardigheden zin gekregen om meer over de stad van het goede leven te ontdekken? Over al het lekkere eten in Rome hebben we een heel artikel geschreven dus als je op zoek bent naar een smaaksensatie kun je “Tips Rome: Waar moet je eten in Rome?” lezen. Daar vind je namelijk alle informatie die je nodig hebt om bij de allerbeste pizza, tiramisu, pasta en ijsjes in de Italiaanse hoofdstad te komen. Heb je juist behoefte aan wat praktische tips? Zoals hoe je het goedkoopste vliegticket naar Rome vindt of in welke wijken je het beste kunt overnachten, dan kun je het best “Tips voor een stedentrip naar Rome” lezen.