Ijsland Akureyri weg

Een reisje IJsland in 10 foto’s!

Ijsland. Land van vuur en zee. Land waar meer schapen dan mensen leven. Land waar je vanuit Nederland binnen een paar uurtjes naartoe vliegt. Een land waarboven het groene Noorderlicht op heldere avonden strepen in de lucht trekt. Maar vooral is IJsland het land van de meest waanzinnige uitzichten. De ruige natuur zorgt ervoor dat dit een van de meest fotogenieke bestemmingen is waar ik ooit ben geweest. Je vindt er verlaten wegen, wilde watervallen en gekke gewoontes die het fotograferen waard zijn. Door middel van mijn 10 favoriete IJsland foto’s neem ik je graag even mee. Digitaal mee, op avontuur naar de #MyStopover reis die ik met Icelandair maakte.

Een reisje IJsland in 10 foto’s

Ijsland bier begraafplaats

IJslandse gewoontes

Laten we beginnen met een aparte IJslandse gewoonte. In Reykjavik vind je op een rustige heuvel, dichtbij het centrum, de begraafplaats Hólavallagarður Cemetery. Een bijzondere en mysterieuze plek om te zijn. Maar nog aparter wordt het, als je gids een Black Death biertje bij zich blijkt te hebben. Een typisch IJslands biertje dat donker van kleur is en waarin je koffie of chocola kunt terugproeven. Die drink je op, tussen de grafstenen, terwijl je ondertussen luistert naar een verhaal over geesten die hier met Oud & Nieuw komen.

Ijsland reykjavik streetart

Kleurrijk Reykjavik

Waar de begraafplaats wat spooky en grauw aandoet, is het centrum van Reykjavik op sommige plekken juist super kleurrijk. Midden in de stad spotte we bijvoorbeeld deze gigantische muur gevuld met streetart. Als je niet wist dat dit artikel over Reykjavik ging, zou je bijna denken dat deze foto in Berlijn was gemaakt!

Ijsland roadtrip maken

Een perfecte bestemming om te roadtrippen

Wanneer je in IJsland bent, moet je zeker niet in Reykjavik blijven hangen. Huur een auto of boek een tour en ga erop uit. Volg de route van de Golden Circle of reis een keer off the beaten track, zoals wij dat ook deden met touroperator Saga Travel. Wij namen voordat we onze roadtrip begonnen eerst een binnenlandse vlucht naar Akureyri. Vanuit daar ontdekte we vervolgens per auto het noorden van IJsland. Net even anders, maar doordat het wat meer afgelegen ligt juist heerlijk rustig en misschien wel mooier dan welbekende highlights.

Ijsland Akureyri weg

Alleen op de weg

IJsland is rustig. Heel rustig. Met als gevolg dat je je soms alleen op de weg begeeft. Uren lang hoef je geen mens tegen te komen. Dus daar sta je dan, temidden van al die prachtige natuur. Het enige dat je hoort en voelt is de wind. Want die wind, die is soms onwijs hard in IJsland. Blijf jezelf echter niet verschuilen in je auto. IJsland moet je voelen en ervaren als je er bent.

Ijsland waterval godafoss akureyri

Must see: Godafoss waterval dichtbij Akureyri

Wanneer je in het noorden van IJsland bent, mag je een bezoek aan de Godafoss waterval niet overslaan. Wat een natuurgeweld en wat een water. Weer of geen weer, wind of geen wind, hier wil je echt even zijn geweest.

Ijsland schapen

Fun fact: In IJsland zijn meer schapen dan mensen

Op IJsland wonen zo’n 320.000 mensen. Als je dat vergelijkt met Nederland, waarbij de teller bijna de 17 miljoen raakt, is dat ontzettend weinig. Met alle boeren en de overdaad aan natuur op IJsland is het dus ook niet gek dat er op IJsland meer schapen dan mensen wonen. Toch vieren de IJslanders het aantal inwoners van hun land wel, mij werd namelijk verteld dat er een restaurant of bar is in de buurt van Akureyri waar elke dag even met het ziekenhuis wordt gebeld om het inwoneraantal te bespreken. Is er een inwoner bij gekomen? Dan wordt er gejuicht! Is er iemand overleden? Dan hoor je een klein boe geroep. Dit alles wordt vervolgens op een teller bijgehouden. Of dit waar is? I guess we will never no!

Ijsland aardige locals

Please be careful

Ook al zijn er zo weinig IJslanders, wij hebben gemerkt dat de meeste erg zorgzaam en aardig zijn. Niet alleen voor elkaar, maar ook voor de natuur. Zie ook de tekst op bovenstaande bordje: “It only take one set of footprints for thousands to follow. Think about that for a second. Please be careful”.

Ijsland zonsondergang

Zonsondergangen op IJsland zijn magisch

Of je nu ligt te dobberen in het water van Myvatn Nature Baths of tussen de geisers staat die in het Lake Myvatn gebied te vinden zijn. Zonsondergangen in IJslanden kunnen zo oogverblindend mooi zijn. Zie als bewijs bovenstaande foto.

Ijsland noorderlicht

Als de zon weg is… Is het tijd voor het Noorderlicht

Als de zon is gezakt, kan IJsland nog steeds een bijzondere plek zijn. Iets dat fijn is, want in wintermaanden als november kan het om 17:00 uur al donker zijn. Op een heldere avond kun je in IJsland soms het Noorderlicht zien wanneer het donker is. Groene lichtbanen bewegen zich dan soepel door de duisternis. Onwerkelijk, bizar en zo mooi. De eerste keer dat je dit ziet, zul je niet gauw vergeten. Ga zelf op pad of op jacht tijdens een Northern Lights tour van Saga Travel.

Ijsland stopover bestemming

Wist je dat je gratis naar IJsland kunt?

Tot slot meer een tip gecombineerd met een foto gemaakt in een van de hebberigmakende concept stores die je in Reykjavik vindt. Wat veel reizigers namelijk niet weten, is dat je gratis naar IJsland kunt als je er naartoe gaat tijdens een stopover op weg naar Amerika of Canada. Ik hoor je denken: “Waaah dat wil ik! Maar, hoe werkt dat dan precies?!” Nou dat gaat als volgt: Wanneer je met Icelandair naar een bestemming in Amerika of Canada vliegt, dan bieden zij je een gratis overstap aan in IJsland. Stel je vliegt vanaf Schiphol naar New York met Icelandair, dan mag je gratis stoppen in IJsland en daar maximaal 7 dagen blijven voor je verder vliegt. Handige constructie toch? Bovendien gaan de vluchten ook dagelijks en oplopend tot 17 keer in de zomer vanaf Schiphol. Lees hier meer over vliegen met Icelandair en hun Stopover actie.

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen