Normandie wat te doen in Normandie weekendje weg

Wat te doen in Haute-Normandie tijdens een weekendje weg?

Wat kun je verwachten als je een weekendje naar Haute Normandie gaat in Frankrijk? Eigenlijk vanalles en ook maar net naar waar jij naar op zoek gaat. Zin om brocante schatten te zoeken op typisch Franse rommelmarktjes? Dan kun je die op de vroege weekendochtenden volop vinden, in dorpjes of ergens op een verlaten voetbalveld. Vooral behoefte om lekker te eten? Loop een willekeurige bakker binnen in Normandië en je vindt er de lekkerste taarten of broodjes. En zo geldt dat eigenlijk ook voor vlees, kaas, wijn en cider. Toe aan een dagje strand? Rij dan naar Etretat, Quiberville of Dieppe en wandel over het kiezelstenen strand de frisse zee in. Wie durft kan op sommige plekken zelfs naar een vlot toe zwemmen wat verder van de kust. Behoefte aan een dosis romantiek? Zorg dat je bij de kust aanwezig bent tijdens zonsondergang en je krijgt een gratis voorstelling van de zon.

7 x Wat te doen in Normandië

In Hoog Normandië vind je voor ieder wat wils. Oke, misschien is er qua uitgaan niet heel veel te doen en kun je voor een feestje inderdaad beter naar een grote stad (Al weet ik niet wat Le Havre of Rouen allemaal te bieden heeft). Maar voor een super relaxed weekend weg (of week), is het zeker een plek om een keer naartoe te gaan. Bovendien ben je er al na zo’n 5 a 6 uur rijden vanuit het midden van Nederland. Dat is nog best te doen toch! Benieuwd wat onze ultieme tips zijn qua wat te doen in Normandië? Lees en bekijk ze hieronder.

Naar zee! Ontdek de kust van Haute Normandie

1. De kust van Haute Normandie strekt zich uit van Eu (Ja, dat is echt een plek in Frankrijk) tot Le Havre. Volgens de routeplanner van Google Maps zou je van de een naar de ander kunnen rijden in minder dan 2 uur. Een route via het binnenland. Nog mooier zijn de dorpjes en wegen langs de kust. De stranden van Normandie zijn namelijk een van de mooiste van Europa. Met de witte krijtrotsen die het binnenland beschermen van de soms blauw gekleurde zee. Fris is het water overigens wel, maar zwemmen of zelfs surfen kan er zeker. Vergeet niet dat het strand vaak bestaat uit kiezelstenen, dus het kan handig zijn om van die sexy waterschoentjes mee te nemen. De mooiste kustlijn? Die vonden wij bij Etretat. Maar ook Dieppe is een populaire kustplaats en bij kleinere plaatsjes als Quiberville kun je ook meer dan goed zwemmen. Daar vind je trouwens ook de meest schattige strandhutjes gelegen tegen de boulevard voor het strand.

Rommelmarktjes afstruinen op zoek naar brocante of andere vondsten

2. Je moet er vroeg voor op staan. Dat is niet te ontkennen. Maar als je dan ook nog een beetje goed zoekt, dan kun je er de mooiste dingen vinden. Van brocante woonaccessoires tot gietijzeren spullen voor in je tuin. LP’s met daarop Franse chansons, gekweekte planten, Afrikaanse beelden of van die toch-wel-leuke-kitscherige lampen. Van alles kom je op rommelmarkten tegen! Overtuigd dat je er wel een keer de wekker voor wilt zetten? Dan vraag je je vast af hoe je achter de locatie komt van al die rommelmarktjes. Nou, de gouden tip: Daar is gewoon een handig boekje voor gemaakt! Dat heet “L’agenda des Brocante”. Fel geel, daardoor niet te missen en te koop bij kiosks of Franse supermarkten. Er staat in waar de vlooienmarkt is te vinden, hoeveel kramen er staan en of het gewoon door (en voor) locals is georganiseerd of dat het juist professionele marktkooplui zijn. Vooral de locale marktjes zijn vaak de leukste. Minder professioneel, vaak op een verlaten voetbalveld en daardoor heb je de grootste kans om er gave dingen te vinden.

‘s Avonds naar de zonsondergang

3. Wifi is in sommige delen van Normandie nog redelijk onbekend. Al zal dat ook wel gauw veranderen overigens, maar enfin. Feit is in ieder geval wel dat je daardoor eerder op bord spellen (We noemen een Monopoly, Mens erger je Niet of portie Set) bent aangewezen in plaats van op een paar serietjes Netflix kijken. Al moet je natuurlijk de zonsondergang ook niet vergeten. Want die is in Hoog Normandie waanzinnig. Geloof je het niet? Check bovenstaande filmpje en zie het zelf!

Bon appétit! Geniet van het petit dejeuner tot een goed glas wijn

4. Lekker eten! Dat kun je echt als geen ander in Normandie. Langs de weg zie je meer dan eens borden van ciderijen staan. In elk dorpje is wel een bakkerij te vinden die de lekkerste baguettes, pain au chocolat en croissants maken. Al moet je de taarten ook zeker niet vergeten, ook in Normandie weten ze een goede chocoladetaart of macaron te maken! Hetzelfde geldt eigenlijk voor slagers en in de supermarkten vind je de lekkerste kazen. Oh wacht, dan hebben we het nog niet eens over de Franse wijn gehad! Een ding is in ieder geval zeker: Als je van plan was op een dieet te gaan, kun je dat beter een paar dagen uit stellen tot na je bezoek aan Frankrijk. Het eten is hier namelijk echt te lekker om te laten staan. Wat trouwens ook grappig is, in sommige periodes zie je tijdens eb ook allerlei Fransen mosselen zoeken die ze vervolgens ‘s avonds met familie en vrienden opeten. Mocht je op een budgetreisje zijn, kun je dat dus ook nog altijd doen!

Treed in de voetsporen van Monet en Braque

5. Wist je dat er heel veel plekken in Hoog Normandie zijn vast gelegd door kunst schilder Monet? Als je bijvoorbeeld naar de kerk van Varengeville gaat, zou je die kunnen herkennen van een schilderij van deze kunstenaar. Maar ook de kronkelige paden die langs de kust vanuit het binnenland ineens opduiken kun je terug herkennen. Net als de kleurige bloemen die hij zo vaak schilderde. Een andere kunstenaar heeft hier trouwens ook zijn sporen achtergelaten. In de kerk van Varengeville vind je namelijk glas in lood ramen terug van Georges Braque en buiten de kerk ligt hij begraven. Hij was een van de grondleggers van het kubisme en maakte ook bijzondere werken.

Ga naar Etretat, een van de mooiste plekken in Normandie

6. Etretat is eigenlijk zo mooi, dat het wat ons betreft een eigen to do mag krijgen. Wanneer je aankomt parkeer je bij het dorpje, dat misschien ietwat toeristisch aan doet, je auto. Vervolgens loop je nog even langs de kust, tot je met de weg mee naar boven de rotsen op gaat. Daar vind je uiteindelijk waanzinnige uitzichten met de op de achtergrond het klotsen van de golven en het voorbij vliegen van meeuwen. De krijtwitte rotsen zijn hier in bogen gevormd waardoor je er met gemak met een bootje tussendoor kunt varen als het vloed is. Is het eb? Dan kun je op sommige plekken zelfs wandelen. Het blauw, groene water, gecombineerd met die witte gebogen rotsen en soms groene heuvels waar her en der meeuwen boven vliegen zorgen er voor dat je deze plek niet zo snel vergeet. Ga er trouwens wel vroeg heen, want het kan hier aardig druk worden! Oh en krijg je niet genoeg van mooie spots aan zee? Dan is Mont Saint Michel ook een plek waar je ooit naartoe moet!

Van kleine boetiekjes tot weekendmarkten

7. In Normandie kun je ook zeker goed shoppen. Wij hadden onze geliefde Rimowa al bij ons, maar daar was nog genoeg plek in vrij om leuke dingen in te stoppen voor thuis. In Normandie kun je namelijk niet alleen brocante op rommelmarkten vinden, maar ook in winkeltjes zie je de mooiste antieke spullen terug. Verder zijn er in plekken als Dieppe vaak weekendmarkten te vinden en eigenlijk is het ook altijd leuk om daar even over heen te lopen. Verder vind je in elk stadje wel een winkeltje dat espadrilles verkoopt, helemaal hip, maar bekendere winkels zijn er soms ook! Verder is een plek als Etretat overladen met souvenirshops, slaan wij dan weer wat liever over, maar mocht je er juist van houden dan kan je ook zeker daar je winkelhart ophalen.

Dit een keer doen in Normandie?

Welk van deze to do’s lijken jou het leukst? Laat het hieronder weten in een reactie! Eerst meer weten over Frankrijk? Dan zijn deze roadtrip tips voor Frankrijk misschien leuk of lees deze tips voor Parijs eens! Meer lezen? Lees ook: