Champagne kopen bij de boer Snappcar

Champagne kopen bij de boer in Ambonnay

Nu Oud & Nieuw steeds dichterbij komt, kwam een reisje naar de Champagnestreek steeds hoger op onze bucketlist te staan. Een betere plek om Champagne te kopen ga je immers niet vinden toch? Dus toen SnappCar (een soort Airbnb voor auto’s) ons vroeg of we het leuk zouden vinden om een keer een auto via hun te lenen, was de keuze al gauw gemaakt. We kregen in Utrecht de sleutels van één van de deelauto’s binnen de nieuwe private leasedeal van SnappCar (een Toyota Auris Hybrid) en onze roadtrip naar de Champagnestreek kon beginnen!

Champagne kopen bij de boer

Champagne kopen bij de boer Moet & Chandon wijngaard

Op zoek naar Champagne boeren rondom Reims

Tijdens een weekend naar de Champagnestreek zul je al gauw merken dat er eigenlijk te veel boeren en Champagnehuizen zijn waar je langs kunt gaan. De keuze is overweldigend. In elk dorpje zijn namelijk tientallen bewegwijzeringen te vinden, die je naar verschillende boeren leiden en bij wie je allemaal bubbels kunt kopen en proeven. Mits ze thuis zijn natuurlijk…

“Gewoon” even aanbellen bij een boer

Voordat wij weg gingen, zeiden fervent Champagne-gangers dat we “gewoon” aan moesten bellen bij boeren en dat de rest wel voor zichzelf zou spreken. Dit bleek bij ons iets lastiger dan gedacht, omdat we niet altijd iemand op een erf zagen rondlopen of simpelweg niet wisten waar we aan moesten bellen. Je gelooft het misschien niet, maar heel wat boerderijen hebben geen bel. Om jou wat meer op weg te helpen in het Champagne-doolhof, nemen we je in dit artikel mee naar één dorpje in het noorden van de Champagnestreek en drie boeren die hier heerlijke Champagne verkopen. Het dorpje waar wij verliefd op werden én waar we heerlijke Champagne hebben gekocht? Dat is Ambonnay!

Champagne kopen bij de boer in Ambonnay

→ Leuke B&B’s: Le Five Tellier – Monkey, Demeure Belle Epoque of Les Suites Champenoises

Champagne kopen bij de boerk Reims SnappcarChampagne kopen bij de boer Champagnestreek-4

Champagne kopen bij de boer druivenChampagne kopen bij de boer Snappcar

1. Payelle Champagne

Ons bezoek aan Payelle Champagne was zeker een van de leukste bezoeken tijdens ons reisje naar de Champagnestreek. Toen we het erf van deze champagne boer op liepen, was er eigenlijk niemand te zien. Omdat we van vrienden hadden gehoord dat je hier hele goed champagne kon kopen, besloten we aan te bellen toen we een deurbel zagen bij een van de voordeuren. De vrouw des huizes, Valerie, deed na een paar minuten open en in gebrekkig Frans vroegen we of we Champagne konden kopen. Daarop antwoordde Valerie een “oui, oui!” en glimlachend ging ze ons voor naar een ander huisje op het erf.

Het huisje bleek al gauw te zijn gemaakt voor het proeven en verkopen van Champagne. Op veel plekken stonden flessen, net als schalen vol gebruikte kurken en er was een soort kantoortje in de hoek van de kamer te vinden. Toen we op twee zachte stoelen neer ploften, werden we al gauw getrakteerd op twee volle glazen bubbels. In het beetje Frans dat we konden, vroegen we vervolgens alles dat we wilden weten over het maken van Champagne en het ontstaan van Payelle. Er werden wat hapjes op tafel getoverd en na twee verschillende Champagnes geproefd te hebben, liet Valerie ons de Champagne makerij zien.

Het bezoek aan Payelle was voor ons erg leuk, spontaan en warm. Ook al was de taal zo nu en dan een obstakel. Het was bovendien ook leuk om de makerij te zien en er achter te komen hoe de Champagne gebotteld wordt. Uiteindelijk hebben wij vier flessen van de Payelle Champagne gekocht.

Adres: 22 Rue Saint-Vincent in Ambonnay

Champagne kopen bij de boer Payelle-2 Champagne kopen bij de boer Payelle

2. Patrick Soutiran Champagne

In het hart van Ambonnay vind je ook Patrick Soutiran Champagne. Toen wij door het dorpje liepen, leken niet veel Champagne boeren open, maar op het erf van Patrick Soutiran brandde licht en zat iemand in het kantoortje. Ook hier besloten we dus even naar binnen te lopen. Deze champagneboer voelde wat meer als een winkel, maar wellicht kwam dit ook omdat we niet al te goed in het Frans met haar konden kletsen. Uiteindelijk hebben we even kort in het kantoortje rondgekeken en één fles gekocht.

Adres: 1 Impasse des Hordons in Ambonnay

3. Franchoise Minelle Champagne

Bij Franchoise Minelle Champange werden we geholpen door een heel schattig oud vrouwtje. Ook hier zijn we een verlaten erf op gelopen en terwijl we daar even stonden, kwam zij ineens naar buiten. Bij Franchoise Minelle werden we ook meegenomen naar een speciale ruimte op het erf dat een beetje was ingericht als kleine bar / restaurant. Het leek niet echt alsof het veel gebruikt werd en de inrichting was ook wat kneuterig, al had het juist ook wel weer wat om in zo’n typische authentieke Franse ruimte een paar glazen bubbels te proeven. Ook hier hebben we met handen en voeten een paar vragen gesteld en kregen we in snel gesproken Frans antwoord, wat af en toe voor grappige momenten zorgde. Bij Franchoise Minelle werd niet alleen Champagne, maar ook honing verkocht, dus we hebben zowel een fles als een potje meegenomen.

Adres: 5 Impasse de la Bouteille in Ambonnay

Is Champagne kopen bij de boer duur?

Alle Champagne flessen die wij hebben gekocht, waren tussen de 13 euro en 18 euro. In vergelijking met het aanbod in Nederland is dat goedkoper, maar het is dus niet zo dat je voor een paar euro een mooie fles op de kop tikt. Dat geldt voor het aanbod bij boeren, maar net zo goed voor de Champagne die je in grote supermarkten kunt kopen.

Waar vind je Ambonnay en hoe kom je er?

Het dorpje Ambonnay vind je in het noorden van de Champagne, op ongeveer 5,5 uur rijden vanaf het midden van Nederland en op een half uur rijden vanaf de Franse stad Reims. Wij hebben in Nederland een auto gehuurd via SnappCar (dit is een soort Airbnb, maar dan voor auto’s) en daarmee zijn we naar Reims gereden. Via SnappCar kun je gemakkelijk en voordelig een auto huren van iemand bij jou in de buurt. Dus heb je binnenkort een auto nodig voor een paar dagen? Bekijk dan zeker even hun aanbod.

De Toyota Auris Hybrid waar wij onze reis mee hebben afgelegd is een gave stationwagen die binnen de unieke private lease deal van SnappCar nu ook beschikbaar is voor jou als particulier. Als je het interessant vindt om een auto te leasen bij SnappCar dan moet je even hier kijken. Je kan een Toyota Auris zoals die wij mee hadden bijvoorbeeld al leasen vanaf 275 euro per maand. Het idee van deze deelauto’s is dat auto’s over het algemeen minder nodig zijn, hierdoor ontstaat meer ruimte maar wordt ook de CO2-uitstoot teruggedrongen. Meer lezen over duurzaam reizen, check dit artikel!

Het is trouwens wel echt handig om een auto te hebben in de Champagnestreek. Met het openbaar vervoer reizen duurt niet alleen lang, maar bovenal kun je niet op alle gewenste plekken komen en je hebt niet de vrijheid om onderweg eventjes gauw te stoppen.

Overnachten in de Champangestreek

In Reims hebben we in een B&B overnacht en vervolgens zijn we vanuit daar dorpjes zoals Ambonnay gaan bezoeken. Als je overnacht in Reims, kun je ‘s avonds gemakkelijk nog even ergens uit eten. Zo zijn wij gaan eten bij “Au bon Manger” en je kan ‘s ochtends rustig naar de bakkerij lopen voor een vers ontbijtje. In Reims zelf zijn ook mooie bezienswaardigheden, zoals de Kathedraal van Reims. Doordat in Reims meer te doen is, hebben we gekozen om hier te overnachten en niet in een klein dorpje.

→ Leuke B&B’s: Le Five Tellier – Monkey, Demeure Belle Epoque of Les Suites Champenoises

Zijn er nog meer leuke dorpjes of plekken om Champagne te kopen?

Jazeker! In de Champagnestreek zijn tientallen dorpen te vinden waar je onwijs veel Champagne boeren vindt. Omdat wij slechts een weekendje naar de Champagnestreek gingen, hebben wij maar een aantal kunnen bezoeken en Ambonnay vonden we het leukst. Wat ook grappig is aan alle dorpjes, is dat sommige straatnamen helemaal passen bij het Champagne thema. Denk bijvoorbeeld aan Rue Dom Perignon of Rue Bouteille.

Wil je naar de Champagne?

Handige links:

Huur een deelauto via SnappCar

Wij hebben tijdens deze reis samengewerkt met Snappcar.