sneeuwschoen avontuur

Les Gets en Châtel: Op wintersport in de Franse Alpen

Een nachtelijke sprookjeswereld, tot rust komen met uitzicht op de Mont Blanc, dineren in een iglo en natuurlijk een gigantisch uitgestrekt wintersportparadijs. We hebben het al eerder gehad over Portes du Soleil en nemen je graag nog mee naar twee andere plekken in het gebied: welkom in Les Gets en Châtel. Ook hier ervaren we weer ontzettend diverse activiteiten en laten we ons onderdompelen in de mooie natuurlijke omgeving van de Franse Bergen. Echt een aanrader voor wintersport in de Franse Alpen.

Ontdek skigbied Les Gets & Chatel

Wintersport Franse Alpen, Les Gets en Châtel

Pilates in de bergen

Samen met Muriel van Energym gingen we vanuit Les Gets vol goede moed de bergen in voor een Pilates sessie. Wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij wintersport, maar wat ontzettend fijn kan dit zijn. Een moment om helemaal tot jezelf te komen, je spieren op een rustige en herstellende manier gebruiken door een diversiteit aan oefeningen en bovenal het genot van de frisse winterse berglucht. Door verschillende ademhalingstechnieken te oefenen, komen we steeds meer in het moment. Vanaf het plateau waar we onze sessie volbrengen, is er een mooi uitzicht op de Mont Blanc en na afloop kan het niet ontbreken aan een goede kop koffie onderweg terug naar beneden. We moeten tenslotte niet té rustig worden.

Franse Alpen, pilates Wintersport Franse Alpen, pilates

Sneeuwschoen avonturen

Vanuit het centrum van Châtel vertrekken we te voet samen met onze gids Lionel de bergen in. Je verbaast je erover hoe snel je vanuit het centrum in een stukje ongerepte natuur bent. Eindbestemming van de trip? Chalet de Théo. Een hut op een prachtige locatie met uitzicht over de vallei. Als je hier voor een kleine lunch komt, ben je aan het verkeerde adres, want na een goede portie Tartiflette kan natuurlijk de huisgemaakte myrtille taart niet ontbreken. Onderweg naar boven krijgen we veel te horen over de omgeving en de geschiedenis ervan. Lionel is opgegroeid in Châtel, net als zijn ouders en grootouders. Iedereen kent iedereen en het zorgt voor een hechte gemeenschap. Bijzonder aan Châtel is het feit dat er nog zo’n 30 boeren actief zijn in en rondom het dorp. Agrarische werkzaamheden zijn enorm afgenomen in de omgeving maar de koeien bieden hier juist grote voordelen, aangezien ze op natuurlijke wijze de velden getrimd houden en er daardoor voor het winterseizoen praktisch geen gebruik gemaakt hoeft te worden van machines om de ondergrond voor de pistes te prepareren, aldus Lionel. Mooi hoe het toerisme dus hand in hand kan gaan met het traditionele boerenbedrijf en er op deze manier een duurzame balans ontstaat.

Franse Alpen, sneeuwschoen avontuur sneeuwschoen avontuur Wintersport Franse Alpen, sneeuwschoen avontuur Wintersport, sneeuwschoen avontuur

Alta Lumina

Een betoverende nachtwandeling, een kinderdroom. Dat is hoe Alta Lumina gepromoot wordt en ik kan niet anders dan dit beamen. Verborgen in het bos op loopafstand van Les Gets tref je dit lichtspektakel in het bos. Door middel van bijzondere licht- en geluidseffecten wordt een uniek verhaal verteld en je wordt een uur lang ondergedompeld in een fantasiewereld. Ontzettend knap hoe het samenspel van licht en geluid zoveel indruk kunnen maken. Alta Lumina is een uniek concept afkomstig uit Canada. Een team van ervaren technici en creatievelingen heeft nu op 12 plekken wereldwijd een show ontwikkeld en Alta Lumina is er een van. Uniek door de bosrijke omgeving en het thema waarin de bergen een prominente rol spelen.

Franse Alpen, Alta Lumina Wintersport Franse Alpen, Alta Lumina

Skiën

Skiën blijft natuurlijk voor velen een activiteit die niet is weg te denken tijdens een wintersportvakantie. Met 650 kilometer aan piste ben je in Portes du Soleil aan het goede adres, maar overweeg ook zeker eens een alternatieve manier om dit gebied te verkennen. Wanneer je voor de verandering de toerski’s aantrekt, ben je gegarandeerd van rust, de eerste lijnen in de vroege ochtend én heb je de mogelijkheid om op plekken in de natuur te komen waar weinig anderen zijn. Let wel op dat je altijd met de juiste middelen, zoals lawine materiaal en/of een ervaren gids op pad gaat, wanneer je besluit om van de pistes af te wijken. Ook kun je de ervaring gewoon lekker óp de piste houden, maar dan wel voor het opengaan van de liften al naar boven lopen. Gegarandeerd een andere kijk op de omgeving! Wanneer je na een intensieve dag genieten behoefte hebt aan een unieke eetgelegenheid voor het diner, dan ben je in goede handen bij hotel Fleur de Neige – je kunt hier namelijk in een heuse iglo met uitzicht over Châtel genieten van een goede kaasfondue.

Wintersport Franse Alpen, Skiën

La Grande Odyssée

Meer dan 300 kilometer met sledehonden door de Alpen. Kun je het je voorstellen? Over een periode van 10 dagen leggen de deelnemers tientallen kilometers per dag af met hun honden. Een waar spektakel om van dichtbij mee te maken. Dit jaar was Les Gets een van de startlocaties van de race en het parcours begon met een lang stuk recht omhoog de piste op. Natuurlijk gaat niet alles altijd vlekkeloos, maar dat zorgde juist voor een uitbundige sfeer bij het publiek en een nóg grotere drijfveer bij de deelnemers. Het is nog niet volledig duidelijk waar de race volgend jaar plaatsvindt, maar als je de kans krijgt om erbij te zijn is dit een hele unieke ervaring.

Franse Alpen, La Grande Odyssée Wintersport Franse Alpen, La Grande Odyssée Wintersport, La Grande Odyssée

Hoe kom je er?

Naast de mogelijkheden om met vervoer per auto en/of het vliegtuig op wintersport in de Franse Alpen te gaan, is het aan te raden om te genieten van het gemak van de trein. Met de Thalys ben je binnen een paar uur in Parijs om van daaruit met de TGV middels een overstap in Bellegarde naar Cluses te gaan. Vanaf hier is het nog enkele kilometers met de bus naar verschillende plekken in les portes du soleil.

Boek hier je treinkaartje met NS International
Boek hier je vliegticket


→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk