Wintersport, Skiën

Avoriaz & Morzine: Ultiem skigebied in de Franse Alpen

Bij wintersport denken we natuurlijk vooral aan prachtige geprepareerde pistes, de eerste lift omhoog en aan het einde van de dag met wat heerlijke drankjes de dag gezellig afsluiten in een knusse bar. Natuurlijk een heerlijke manier om de vakantie door te brengen, maar er zijn ook veel alternatieven die de moeite waard zijn om te verkennen! Dichter bij de natuur en weg van de massa. Tijdens deze wintersport in de Franse Alpen zijn we op ontdekkingstocht gegaan in de wintersportgebieden Morzine en Avoriaz, beide onderdeel van de Franse Portes du Soleil – een groot en vooral goed verbonden gebied vol wintersportgevoel.

Dichter bij de natuur in skigebieden Avoriaz & Morzine

Het is goed om te zien dat ook in grotere wintersportgebieden steeds meer aandacht komt voor een beleving die mensen dichter bij de natuur brengt. Juist op plekken waar toerisme op grote schaal plaatsvindt, is het van belang om na te denken over oplossingen zodat we op de lange termijn nog steeds kunnen blijven genieten van de mooie natuur en omgeving. Zowel de toeristen, als de inwoners. In Morzine tref je bijvoorbeeld Montagne Verte, een organisatie met allerlei leuke initiatieven, zoals gezamenlijke clean-up dagen en het voorlichten van hotels over het het gebruik van duurzame producten. Nog beter is hun pop-up store die tweedehands skikleding verkoopt.

Handige info over deze skigebieden

→ Wat is de hoogte van deze skigebieden? Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en Morzine op 1000 meter.

→ Is er een liftverbinding en dalafdaling? Avoriaz heeft een lift naar het skigebied en dalafdaling, Morzine heeft dit ook en ook een liftverbinding met het skigebied.

→ Hoe is de verhouding blauwe, rode en zwarte pistes? In Avoriaz en Morzine is 60% van de pistes rood, 20% blauw en 12% zwart.

→ Hoeveel km aan piste is er? Er is zo’n 580 km aan piste in Morzine en Avoriaz.

Zo kom je in de skigebieden Avoriaz & Morzine:

Boek hier je vliegticket
Boek hier je treinkaartje met NS International
Een complete wintersport vakantie boek je het best via Sunweb

Dit wil je doen in skigebied Avoriaz & Morzine

Franse Alpen, Portes du Soleil Wintersport Franse Alpen, Portes du Soleil

Sneeuwschoen wandelen in het donker

Soms zijn de meest simpele activiteiten het leukst. Na aankomst in Morzine trokken we meteen de sneeuwschoenen aan om te beginnen aan een tocht door bos en sneeuw. Omgeven door een dennenbos met enkel de knisperende sneeuw onder je voeten is op zichzelf al een heerlijk gevoel, maar wanneer de zon weg is en de fakkel wordt aangestoken, is het sprookje compleet. Samen met een gids is het mogelijk om het bos in het donker te verkennen. Halverwege een stop in een verborgen hut met één (of twee) glaasjes vin chaud en we waren weer warm voor de weg terug.

Franse Alpen,sneeuwschoen wandelen Wintersport Franse Alpen, sneeuwschoen wandelen

Shinrin-yoku bosbaden

Langzame stappen, gedachten die komen en gaan, het zachte geruis van de bomen en diepe ademteugen. We doen een Shinrin-yoku therapiesessie in een ongerept bos in de buurt van Morzine. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat deze Japanse vorm van bosbaden veel positieve effecten kent voor onze gezondheid. Een sessie heeft veel overlap met andere gebruiken zoals mindfulness en meditatie, maar vooral de verbondenheid met de natuur doet wonderen. Simone van Morzine Mountain Cooperative begeleid ons tijdens het proces na een sessie van anderhalf uur kan ik in ieder geval toegeven meer in het moment te zijn en de natuurlijke omgeving om me heen ontzettend te waarderen.

Franse Alpen, Shinrin-yoku bosbaden Wintersport Franse Alpen, Shinrin-yoku bosbaden

Cross-country skiën (Ski Nordique)

Het lijkt zo makkelijk van een afstandje. Op hele dunne ski’s bewegen de beoefenaars zich moeiteloos voort door de sneeuw en manoeuvreren zich bijna net zo makkelijk omhoog als naar beneden. We kregen een introductie in deze sport en na wat stuntelige eerste minuten bewogen we al gauw in een vloeiende lijn tussen de bomen. Bij de klassieke variant – die iets makkelijker is voor beginners – heb je de mogelijkheid om je ski’s in geprepareerde sporen te laten glijden en beweeg je je vooral voort op een lopende manier. Ook wanneer je geen ervaren skiër bent is dit juist een hele leuke manier om een gebied te verkennen en door het lage tempo geniet je meer van de prachtige omgeving. De ‘skating’ variant doet precies wat het zegt. Je beweegt namelijk op een skatende manier over het terrein en gaat daardoor veel sneller. Dit vereist wat meer ervaring, maar dit is de perfecte workout wanneer je even een pauze wilt van de andere activiteiten, of wanneer je de avond van tevoren net wat teveel had genoten van de kaasfondue.

Franse Alpen, Cross-country skiën Wintersport Franse Alpen, Cross-country skiën

Winters Fatbiken

Bestaat er een beter transportmiddel om je door de sneeuw te verplaatsen? De elektrische fatbikes met volautomatisch zadel (een soort schietstoel die tijdens het rijden in hoogte versteld kan worden, ideaal met hellingen) zijn met hun dikke banden volledig toegespitst op een comfortabele rit door de sneeuw. Nadat je gewend bent aan de manier van sturen, is het nooit zo makkelijk geweest om je door het dorp of de omliggende omgeving te verplaatsen. Liefhebbers van mountainbiken kunnen zo in de winter hun favoriete hobby voortzetten en ook als je gewoon op ontspannen wijze de omgeving wilt verkennen kan dat goed op een fatbike. Zonder gebruik te maken van skiliften toch binnen de kortste keren bovenaan de piste. De fietsen mogen dan wel elektrisch zijn, maar dat biertje achteraf is zeker verdiend.

Franse Alpen, Winters Fatbiken Wintersport Franse Alpen, Winters Fatbiken

Natuurlijk nog even op de ski’s

Toch kunnen de skiplaatjes niet ontbreken en al helemaal niet wanneer er net een verse laag poeder is gevallen. Leuk weetje: in Avoriaz zijn er twee snowparks gebouwd van enkel natuurlijke materialen. Bomen en andere natuurlijke elementen vormen samen de twee parken L’il Stash en Big Stash waar voor ieder niveau wat te vinden is. De Fransen zeggen dat L’il Stash voor kinderen en beginners is en Big Stash voor de wat gevorderde wintersporter, terwijl mijn eigen beoordeling zou zijn dat L’il stash een goede uitdaging is en Big Stash voor mensen die graag in het ziekenhuis belanden. Wel enorm spectaculair om te zien! Daarnaast is L’il Stash ook nog eens een herbebossingsgebied, dus met je gekke capriolen draag je eigenlijk bij aan een betere balans in de natuur.

Wintersport Franse Alpen, Skiën Wintersport, SkiënFranse Alpen, Skiën

Hoe kom je in de skigebieden Avoriaz & Morzine?

Naast dat je met de auto of het vliegtuig op wintersport in de Franse Alpen kunt gaan, is het aan te raden om te genieten van het gemak van de trein. Met de Thalys ben je binnen een paar uur in Parijs om van daaruit met de TGV middels een overstap in Bellegarde naar Cluses te gaan. Vanaf hier is het nog enkele kilometers met de bus naar verschillende plekken in les portes du soleil.

Boek hier je vliegticket
Boek hier je treinkaartje met NS International
Een complete wintersport vakantie boek je het best via Sunweb


→ Bekijk hier alle artikelen over Frankrijk