met de trein op wintersport in frankrijk

Met de trein op wintersport in de Franse bergen

Langzaam werd ik wakker, terwijl op de achtergrond het geluid van metalen wielen op een rails klonk. Ik had even geen idee waar ik me bevond, maar toen ik om me heen mijn medereizigers een voor een wakker hoorde worden kwam het besef weer binnen: de treinreis door Frankrijk was bijna ten einde en na een nacht slapen aan boord, kwam het stadje Briançon in de verte in zicht.

Met de trein op wintersport, via Parijs naar de Franse Alpen

Ik viel in slaap toen we de buitenwijken van Parijs verlieten en nu, de volgende ochtend, bevind ik me opeens tussen de besneeuwde bergtoppen in de Franse Alpen. De slaap verdween terwijl het enthousiasme toenam: koude berglucht, een zonnetje dat met de eerste uren van een nieuwe dag net over de bergen komt kijken en het begin van een witte wintersportreis!

met de trein naar frankrijk bergen met de trein naar frankrijk bergvakantie

Met de nachttrein naar Frankrijk

Nooit eerder had ik serieus overwogen om met de trein op wintersport te gaan. Nu ik het eenmaal gedaan heb, vraag ik me af waarom niet. Vanaf Amsterdam of Rotterdam stap je in Nederland op de Thalys en vijf minuten van tevoren aanwezig zijn is al genoeg, in tegenstelling tot de tweeënvijftig uur durende wachttijd tijdens het boarden op een vliegveld. Althans, zo voelt het. Gewoon alle tassen mee naar binnen, een grote stoel om in weg te zakken en voor ik het weet, is het na iets meer dan drie uur tijd voor de overstap in Parijs.

Onze wintersportbestemming: Briancon

Onze reis gaat naar Briançon en vanaf Parijs is er een nachttrein met een rechtstreekse verbinding. Het voelt een beetje als een ouderwets avontuur, wanneer iedereen zijn slaapplek gereed aan het maken is met het vooruitzicht op een aantal dagen in de sneeuw. Briançon ligt midden in de Franse Alpen en wordt omgeven door talloze pistes. Tijdens deze reis zullen we zowel Serre Chevalier verkennen, als het grotere Les Deux Alpes – wat op zo’n uur rijden van Briançon vandaan ligt: compleet andere bestemmingen, met elk z’n eigen charmes.

met de trein op wintersport frankrijk trein wintersport bergen met de trein naar frankrijk wintersport

Het historische Briançon

Briançon is de hoogstgelegen stad van Frankrijk en staat vooral bekend om de uitgebreide vestingwerken die de stad omgeven. Enerzijds zijn de wintersport gelegenheden om de hoek, maar anderzijds biedt deze stad dus ook mogelijkheden voor een goede portie cultuur. Vanuit het centrum loop je binnen 20 minuten de berg op voor een bezoek aan de oude stad. Smalle steegjes, kleurrijke huizen en een groot fort met een honderden jaren oude toegangsbrug op de achtergrond. Slaap is op dit soort reizen van ondergeschikt belang en mocht je jezelf ook graag pesten, dan is het zeker aan te raden om met zonsopgang de berg op te lopen om te genieten van de rust en het zachte ochtendlicht dat langzaam over de stad komt.

trein wintersport Briancon Briançon frankrijk wintersport trein Briançon in frankrijk Briancon trein wintersport Briancon wintersport bestemming frankrijk wintersport Briançon frankrijk

Serre Chevalier vanuit de lucht

Serre Chevalier is binnen een paar minuten te bereiken vanuit Briançon en is een van de grootste skigebieden van Europa met de typerende sfeer van het hooggebergte. Omdat het hele gebied al zo hoog ligt, bevindt de weg zich niet ver van weidse uitzichtpunten waar je je ver van de bewoonde wereld waant – sneeuwschoenwandelingen door de omgeving zijn op deze manier erg toegankelijk en ook goed te combineren met andere activiteiten.

met de trein op wintersport in frankrijk Serre Chevalier snowshoeing Serre Chevalier wintersport frankrijk Serre Chevalier wintersport trein

Paragliden boven de bergen

Wanneer je het hooggebergte nog niet hoog genoeg vindt, bestaat de mogelijkheid om het gebied eens goed te bekijken vanuit de lucht door te gaan paragliden – zelfs op skis. Ooit wel eens getwijfeld of je nog wel kon remmen, omdat je zo hard naar beneden ging met je gestroomlijnde parallelle skihouding? Geen zorgen, want in dat geval biedt paragliden een zorgeloze oplossing om al skiënde een zweefvlucht te starten met panoramische uitzichten. Wanneer je hartslag na afloop weer is gedaald, kun je genieten van een do-it-yourself BBQ op de piste. Op verschillende locaties zijn lunchgelegenheden gecreëerd waar je zelf je gerecht kunt bereiden te midden van de bergen.

trein wintersport frankrijk paragliden paragliden frankrijk wintersport paragliden wintersport frankrijk bbq wintersport frankrijk trein

Het wintersportgevoel van Les Deux Alps

Voor mij was het al jaren geleden dat ik voor het laatst (en voor het eerst) voet had gezet in Les Deux Alps. Hierdoor liep ik vol nostalgie door de straten van het dorp, terugdenkend aan een week vol croissants, lange dagen op de gletsjer en drankjes in de bar tot laat, of vroeg. Dit nieuwe bezoek heeft wel laten zien dat Les Deux Alps nog steeds voor mooie herinneringen zorgt en dat er diverse activiteiten te beleven zijn: zowel om tot rust te komen, als voor de liefhebbers van actie. De gletsjer boven het dorp zorgt ervoor dat er gedurende het hele jaar mogelijkheden zijn om te skiën en een speciale methode om sneeuw te behouden, maakt ook dat de sneeuwcondities door het jaar heen in orde blijven.

Met de elektrische snowbike op pad in Les Deux Alpes

Ons bezoek aan Les Deux Alpes vond plaats op het moment dat Corona ook net zijn intrede deed en het was dan ook niet helemaal zeker of alle pistes open konden blijven, om begrijpelijke redenen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn we op de elektrische snowbike gestapt, waardoor we gegarandeerd op de gewenste bestemming zouden aankomen. Wanneer je blij wordt van mountainbiken, is dit een activiteit die je op een positieve manier uitdaagt. Spijkers in de banden zorgen voor net voldoende grip, terwijl je al driftend de berg af kunt racen. Eenmaal beneden kan het natuurlijk niet ontbreken aan een goede raclette – of een ander vers bereid gerecht, wanneer je dit al vaker hebt gegeten dan goed voor je is – en een goed glas wijn. Het wintersportgevoel in Les Deux Alpes!

snowbike wintersport trein frankrijk snowbike wintersport trein

Ook op wintersport met de trein & naar de Franse Alpen?

Heb je ook zo een zin om eindelijk weer op wintersport te kunnen? Kijk voor meer informatie over een wintersportreis naar de Franse bergen op nl.france-montagnes.com of www.france.fr. Meer informatie over het vervoer per trein vind je op www.thalys.com.

→ Bekijk alle artikelen over Frankrijk