Citytrip Scandinavie Rundetaarn

Citytrip Scandinavië? Bespaar vakantiedagen en ga naar Malmö én Kopenhagen in één weekend!

Nu het nieuwe jaar is begonnen, hebben we weer een nieuw pakket aan vakantiedagen. Ga je dit jaar op een verre reis? Of maak je meerdere kleine reizen? Ben je er nog niet helemaal uit, maar wil je toch even weg? Dan is een stedentrip ideaal. Het kost je niet al te veel dagen, maar je bent toch even over de grens. Wil je het helemaal leuk maken, dan combineer je natuurlijk twee steden, zoals het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö.

Wil jij op een citytrip naar Scandinavië? Combineer 2 steden in 1 weekend!

Het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö liggen verrassend dicht bij elkaar en dat betekent dat het ideaal is om de twee steden te combineren in één weekendje weg. Met de trein ben je in slechts een half uurtje in de andere stad. Ideaal! In één weekend kun je proeven van het beste van twee landen: kanelbullar aan de ene kant, en flodeboller aan de andere. Benieuwd wat je in korte tijd kunt doen in beide steden? Je leest het hieronder:

5 tips om je Scandinavië citytrip in te plannen

1. Fietsen huren

Aangezien je in een weekend twee steden bezoekt, wil je niet al te veel tijd kwijt zijn aan reizen. Daarom is het in beide steden aan te raden om fietsen te huren. Zowel in Malmö als in Kopenhagen is het fietsklimaat ontzettend goed, wat betekent dat je je goed kunt verplaatsen op de tweewieler. Beide steden zijn redelijk overzichtelijk en de weg is makkelijk te vinden. Het is niet alleen een goedkope en gezonde manier om jezelf te verplaatsen, doorgaans is het ook lekker snel!

citytrip scandinavie Fietsen citytrip scandinavie Fietsen huren

2. Bezienswaardigheden bezoeken

Als er iets is wat je moet doen in Kopenhagen, dan is het de Rundetaarn bezoeken. Deze bijzondere toren geeft je geweldig uitzicht over de stad. De weg naar de top is niet als in de meeste torens: er zijn namelijk geen treden, maar het ‘pad’ loopt als een spiraal omhoog. Veel mensen zullen je aanraden om ook de kleine zeemeermin te bewonderen. Maar die kun je beter overslaan als je weinig tijd hebt (het ligt een stuk uit het centrum en is niet héél bijzonder). Ga in plaats daarvan naar de botanische tuinen (Botanisk Have) die lekker centraal liggen. In Malmö is het leuk om het Moderna Museet te bezoeken (onderdeel van het moderne museum in Stockholm) en de Turning Torso te bekijken. Een bijzonder gebouw waar je niet omheen kunt in Malmö. Check dit artikel voor low budgetattracties in Kopenhagen

Citytrip Scandinavie RundetaarnCitytrip Scandinavie Botanische-Tuinen-KopenhagenModerna Museet Malmo

3. Koffiepauzes

De Scandinaviërs staan bekend om de grote hoeveelheden koffie die ze iedere dag achteroverslaan, dus het zal je niet verbazen dat je in zowel Kopenhagen als Malmö goed terecht kun voor een caffeïneshot. Komt goed uit, want die cafeïne zul je nodig hebben als je twee steden in één weekend bezoekt. In Zweden heb je dan ook nog eens fika, de dagelijkse koffiepauze van de Zweden wat een heel ritueel is. Waar je moet zijn voor goede koffie? In Kopenhagen zijn de zaakjes Copenhagen Coffee Lab, Café Granola, Rist Kaffebar, Coffee Collective en Kent Kaffe Laboratorium aan te raden. In Malmö kun je terecht bij Solde, Lilla Kafferosteriet, Café Slottsträdgården en Djakne Kaffebar.

Koffie kaneelbroodje scandinavie citytrip Koffiepauze scandinavie fika

4. Restaurants

Denk je bij Scandinavië niet direct aan goed eten? Think again, want de gastronomie is wel degelijk op niveau. Écht goed eten doe je in Kopenhagen bij restaurant Väkst en in Malmö bij Bastard. Heb je iets minder te besteden? Dan kun je beter een bezoekje brengen aan een van de foodhallen (Saluhall in Malmö en West Market in Kopenhagen). Hier kun je onwijs lekker eten voor kleinere prijsjes.

Vakst Kopenhagen Vakst Kopenhagencitytrip scandinavie Foodhall KopenhagenBastard

5. Overnachten

Overnachten in een goed hotel is van levensbelang. Je hebt tenslotte maar kort de tijd, dus een goede nachtrust kun je wel gebruiken. In Malmö doe je dat bij Story Hotel. Dit is een vrij nieuw hotel op vijf minuutjes lopen van het treinstation. Het bevindt zich in het pand van Studio; een meeting point dat 24 uur per dag open is. De kamers zijn geweldig (en slim!) ingericht en een goed uitzicht heb je sowieso: de hotelkamers bevinden zich op de bovenste verdiepingen van het pand. Zit je liever iets buiten het centrum én ben je liefhebber van The Bridge (je weet wel, die Scandinavische serie), dan kun je een kamer boeken bij Strand Hotell. Dit hotel heeft namelijk uitzicht op de Oresundbrug, de brug waar de serie zijn naam aan te danken heeft. Het hotel is ietwat gedateerd, maar de familie die het runt, is ontzettend lief. In Kopenhagen is het aanbod aan hotels ontzettend groot, maar dat maakt het wellicht ook lastig om te kiezen. In Vesterbro is Savoy Hotel aan te raden. Een klassiek hotel dat op korte afstand ligt van allerlei fijne restaurants en bezienswaardigheden. In Nansensgade is Ibsens (onderdeel van Arthur Hotels) een goed adres. Dit hotel is ingericht met Deens design en serveert een heerlijk ontbijt in de ochtend!

Hotel-Ibsens-Kopenhagen-1 Hotel-Ibsens-Kopenhagen-5

Je citytrip naar Scandinavië plannen, zo reis je van Kopenhagen naar Malmö

Het reizen tussen Kopenhagen en Malmö is ontzettend simpel: er is een vaste treinverbinding – de Oresundtag – tussen de centraal stations van beide steden. Een kaartje kost ongeveer € 12. Aangezien er vanuit Nederland geen rechtstreekse vliegverbindingen naar Malmö zijn, is het aan te raden om op het vliegveld van Kopenhagen te vliegen en vanuit daar verder te reizen. Handig: de treinverbinding Malmö – Kopenhagen stopt ook op het vliegveld, dus je kunt vanaf de luchthaven rechtstreeks naar beide steden.

→ Bekijk hier al onze tips voor Denemarken