FlixBus Centraal Station antwerpen
Gabriëlle

Een weekendje cultuursnuiven in Antwerpen

Veel mensen bezoeken Antwerpen rond deze tijd van het jaar voor de kerstmarkt. Maar net iets voor die periode is het er ook leuk en sowieso kijk je je ogen eigenlijk overal uit! Mijn vorige bezoeken aan Antwerpen waren eigenlijk vooral gericht op SHOPPEN. Shoppen, shoppen en nog meer shoppen. Vooral tijdens de Solden, als alles in de uitverkoop is dan is Antwerpen een winkelparadijs. Deze keer besloot ik echter te gaan voor iets meer cultuur en gewoon te genieten van Antwerpen zoals de Belgen dat zelf ook doen. Vanuit Rotterdam pakte ik de FlixBus die mij binnen een mum van tijd in Antwerpen afzetten.

Weekendje cultuursnuiven in Antwerpen

Centraal Station van Antwerpen

De FlixBus stopte op één van de mooiste plekjes van Antwerpen; het Centraal Station. Het station is gigantisch en zeker even een bezoekje waard. Niet alleen de buitenkant is mooi, ook binnen kijk je je ogen uit. Wanneer je aankomt met de FlixBus sta je er gelijk voor dus neem gelijk even een kijkje. Helemaal als je houdt van historische architectuur.

De Meir en de prachtige Stadsfeestzaal

Als je vervolgens verder loopt richting het oude stadscentrum, loop je over de Meir. De bekende winkelstraat van Antwerpen met vooral commerciële winkelketens. Je kunt hier goed shoppen en tussendoor lekker wat eten en drinken in de kleine barretjes. Loop ook even binnen bij de Stadsfeestzaal. Het is een super mooi pand waarbij het dak bijna helemaal in het goud is geverfd.

Bubbelen bij 8tea5

8tea5 is één van die kleine barretjes in de zijstraat van de Meir. Bij 8tea5 kun je bubble tea halen. Bubble tea is een vrij nieuw concept, het is een combinatie van thee, melk en tapioca balletjes. Het is lekker fris en zoet, je kunt zelf smaakjes kiezen van de thee maar ook van de tapioca balletjes. Wanneer je 8tea5 binnen loopt heb je het idee dat je zo een instagram foto bent ingelopen. Overal aan de muur hangen polaroid foto’s en vaak zitten er verschillende mensen op hun laptop te werken.

Theaterbuurt in Antwerpen

Ga je liever voor de wat minder grote winkelketens dan moet je naar de Theaterbuurt gaan! Hier vind je verschillende leuke boetiekjes met kleding maar ook met woonaccessoires. Wanneer je rondloopt in de Theaterbuurt vind je al snel de botanische tuinen, een stukje rust. De botanische tuinen hebben een groot buiten gedeelte waar je gedurende het gehele jaar kunt rond kijken. Ook is er een binnen gedeelte maar dat is helaas alleen op zaterdag & zondag open voor publiek.

Grote Markt en de fontein van Brabo

Iets wat je wel elke dag van de week kunt doen is de Grote Markt bezoeken met het stadhuis. De gebouwen rond de Grote Markt zijn stuk voor stuk prachtig maar het stadhuis is zeker het hoogte punt. Je kunt hier ook lekker op terrasjes wat drinken, maar helaas moet je dan wel een dikke portemonnee meenemen dus gewoon foto’s maken en even rondlopen is ook leuk. Op de Grote Markt staat bijvoorbeeld ook een groot groen gekleurd beeld en fontein te vinden van Brabo.

Zoo Antwerpen

Vaak tijdens stedentrips vind ik het leuk naar de dierentuin te gaan, zo ook in Antwerpen. De dierentuin van Antwerpen wordt momenteel gerenoveerd, waardoor het een beetje een chaos is. Maar des al niettemin was het zeker een bezoekje waard. De dierentuin is een echte stadsdierentuin, het ligt pal naast het centraal station en wordt aan alle kanten omringd door huizen. Het voordeel van de dierentuin is dat die vrij klein is, dus geen grote stukken wandelen terwijl wel alle dieren aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan apen, pinguins, olifanten en koalaberen.

Museum aan de Stroom en het beste uitzicht over Antwerpen

Als laatste het letterlijke “hoogtepunt” van mijn bezoek aan Antwerpen: de MAS (Museum aan de Stroom), een museum waarin het draait om het erfgoed van Antwerpen. Maar we komen niet voor het museum, het panorama dak is waar we naar op zoek zijn. Vanaf het panorama dak heb je namelijk een prachtig uitzicht over de hele stad en de haven. Je kunt gratis naar boven en zolang boven blijven als je wilt. Andere gave musea in Antwerpen zijn het Modemuseum, het Fotomuseum (FOMU) of het Rubenshuis.

Algemene tips voor jouw bezoek aan Antwerpen

Tot slot nog een paar praktische tips voor als je ook naar Antwerpen wilt of gaat:

Vervoer naar en van Antwerpen

FlixBus rijdt vanaf Nijmegen, Hengelo, Eindhoven, Den Haag, Arnhem, Enschede, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam naar Antwerpen. Online kun je gewoon je kaartje open en je krijgt dan via mail een e-ticket toegestuurd die je moet laten zien bij binnenkomst in de bus. Je moet 15 minuten voor vertrek aanwezig zijn, naar mijn ervaring rijden de bussen stipt op tijd. Om altijd in-touch te blijven is er ook Wi-Fi in de bus, dus vervelen zul je je ook niet. Verder is FlixBus een goedkope optie vergeleken met de trein en stiekem is dat dus ook best fijn!

Hotel tips voor Antwerpen

Voor jouw hotel zal ik aanraden of in de buurt van het centraal station te gaan of in de buurt van de Grote Markt. Een hotel wat ik zou aanraden in de buurt van het centraal station is Ibis Budget Antwerpen Centraal Station, voor maar €49,- per nacht kun je daar al overnachten. ’t Stadhuys Grote Markt is een appartement wat je voor €80,- per nacht laat genieten van het uitzicht op het stadhuis. Dit appartement zit midden op de Grote Markt! Wil je iets bijzonders? Dan kun je naar Hotel O in Antwerpen of bekijk deze aanbiedingen voor hotels in Antwerpen eens! Oh en ook een aanrader: Met de fiets Antwerpen ontdekken!

→ Bekijk hier al onze België artikelen