10 toffe tips voor een dagje Antwerpen: Zo vind je voor ieder wat wils!

In Antwerpen zit eigenlijk iedereen goed. Of je nou wilt winkelen, lekker eten en drinken, cultuur en kunst bekijken, of zin hebt in een avondje uit – het kan allemaal! Het fijne van Antwerpen is dat je er zo bent met de trein terwijl je wel altijd het gevoel hebt echt even weg te zijn. Dat maakt de stad ook perfect voor een dagje weg. Wil je een dagje naar Antwerpen? Dit wil je er dan zeker doen! We delen ook tips voor wie er graag nog een nachtje aan vast plakt!

10 x Wat te doen tijdens een dagje Antwerpen

→ Handig: Ga met de trein naar Antwerpen
→ Leuk hotel: Hotel O Antwerpen

1. Bewonder de stationshal

Wanneer je aankomt per trein op Antwerpen centraal, begint je trip gelijk goed. Neem de tijd en laat je overweldigen door de schoonheid van het station. Reis je bijvoorbeeld met de NS intercity-direct, kom je enkele meters ondergronds aan. Het robuuste ondergrondse staat in contrast met de grote hal die dateert uit 1905, onder andere versierd met een grote klok en het wapen van Antwerpen. De lichtkoepel, ruim 40 meter boven je, geeft het haast iets magisch. Een ander voorbeeld waar oud & nieuw samen komen is het Havenhuis. Het ligt buiten het centrum, maar voor architectuurliefhebbers is het zeker de moeite waard.

Havenhuis Antwerpen Belgie

2. Fiets door Antwerpen en voel de verschillen per wijk

Antwerpen bestaat uit 22 wijken. Terwijl je fietst door de stad voel je het haast wanneer je een andere wijk in rijdt. Zowel de sfeer als de mensen op straat veranderen, en de huizen doen ook mee. Alle wijken lijken hun eigen unieke aspect te hebben. Zo fietste ik op zondagmiddag door de Diamantwijk, waar ik veel kinderen zag voetballen terwijl de pijpenkrullen mee sprongen. Vanwege de ruim 20.000 orthodoxe Joden die hier wonen staat dit ook wel bekend als Joods Antwerpen. Een tijdje later stond ik in Chinatown waar ik de ene peking eend na de andere zag draaien in de etalage. En op Het Eilandje stond ik aan de haven schepen te tellen.

LOT Antwerpen

3. Bezoek 1001 boetiekjes om in te shoppen

Antwerpen staat bij velen bekend als de plek om te shoppen. Terwijl ik door het centrum liep vroeg ik me even af of ik in Nederland was. De gevels zijn gevuld met merken die we ook boven België treffen. De WE, H&M, C&A, Mango, Zara… Leuker is het om naar de Lange Koepoortstraat te gaan. Hier verkopen vintage winkels kleding per kilo, kunnen mannen hun baard bij de barbershop onder handen laten nemen of eet je een lekker ijsje bij Tartoer. LOT op de Turnhoutsebaan is een tof klein winkeltje waar je zowel kleding, accessoires en originele kaarten kan kopen. Duik ook het steegje in naast LOT, hier vind je heel gave streetart.

Antwerpen Festival met schepen

4. Dompel je onder in creatief Antwerpen

Tijdens mijn bezoek aan Antwerpen stond ik versteld van het aantal evenementen dat plaatsvonden in één weekend. Zo was het Urban Streetart Festival gaande, maar ook een festival op Het Eilandje waar allemaal kapiteinen met speciale schepen op af kwamen. Ga je zelf een weekend naar Antwerpen? Bekijk dan zeker de website van Antwerpen voor de agenda tijdens jouw trip.

5. Museum en 360 view over Antwerpen

Het Museum aan de Stroom (MAS) is een groot, hoekig, rood gebouw en ligt op Het Eilandje. Een gezellige wijk aan het water, waar je goed kan vertoeven op de vele terrassen in de zon. Het MAS beschikt over maar liefst 500.000 kunststukken, en op elke verdieping wordt een ander verhaal over de stad verteld. Geen zin in kunst, maar wel in een uitzicht? Laat je met de roltrappen omhoog leiden terwijl je het gebouw van binnen bewonderd, tot de bovenste verdieping. Vanaf het dak kijk je uit over Antwerpen. Hiervoor heb je geen kaartje nodig. Bezoek je Antwerpen in de zomermaanden? Bekijk dan of je trip samenvalt met het sterrenkijken, dit wordt een keer per maand georganiseerd op het dak. Als het weer het toelaat sta je samen met een sterrenwachter naar de hemel te kijken.

Antwerpen Local Store

6. Cafétips

Na een dag vol activiteiten is niks lekkerder dan neerstrijken op een terras. Zie je door de vele restaurants en cafés door de bomen het bos niet meer? Lees dan het artikel Zin in een bourgondisch feestweekend in Antwerpen? Check deze 5 hotspots!

7. Het Zuid

Ben je al eens in de hippe wijk Het Zuid geweest? Het is de plek waar je moet zijn als je kunst, cultuur en bruisend nachtleven zoekt! Deze voormalige haven- en industriële wijk is helemaal omgetoverd en biedt nu een unieke mix van oude pakhuizen, moderne architectuur, trendy boetieks en talloze musea, restaurants, cafés en bars. Vergeet niet het Museumplein te bezoeken voor nog meer musea, zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA).

8. Het Rubenshuis

Een andere must-see tijdens je dagje in Antwerpen is het Rubenshuis, het voormalige huis en atelier van de beroemde Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Het is een van de meest populaire musea in Antwerpen en biedt een uitgebreide collectie schilderijen, tekeningen, gravures en persoonlijke bezittingen van de schilder. Vooral de moeite waard als je van zijn kunst houdt!

9. De Antwerpse Zoo

Goed, je hoeft voor een dierentuin niet per se naar Antwerpen te rijden, maar toch is de Antwerpse Zoo een echte aanrader voor dierenliefhebbers. Deze oudste dierentuin ter wereld ligt middenin het centrum en heeft een grote verscheidenheid aan diersoorten, waaronder enkele bedreigde soorten. Ook de prachtige tuinen, vijvers en historische gebouwen zijn zeker de moeite waard om te bewonderen.

10. Avondwandeling

Sluit je dagje Antwerpen af met een ontspannen avondwandeling langs de Scheldeoever. Het wandelterras biedt een prachtig uitzicht op de rivier aan de ene kant en de stad aan de andere kant. Overdag is deze plek ook perfect om te wandelen, fietsen of gewoon te chillen en te genieten van het uitzicht op de skyline van Antwerpen.

Dagje Antwerpen

Wil je een dagje Antwerpen plannen? Zo doe je dat!

Helemaal zin gekregen om naar Antwerpen te gaan? Een reisje Antwerpen regel je eigenlijk super makkelijk:

Wil je naar Antwerpen?

Handige links:

Treintickets naar Antwerpen Hotels in Antwerpen

→ Bekijk hier al onze België artikelen