IJsland ijslandse gewoontes

10 vreemde IJslandse gewoontes die stiekem best grappig zijn | IJsland

IJsland, hét land van ijs en vuur en het land waar het in de zomer altijd licht is, altijd! Dat klinkt al aardig vreemd of mysterieus zelfs. Maar IJsland is dan ook een land met héél wat grappige en gekke gewoontes. Zo dronk ik bier op een begraafplaats, werd mijn toekomst voorspeld aan de hand van viking stenen, proefde ik haai en ontdekte ik dat de lokale pub zich in een warmwater poel bevindt waar iedereen ook nog eens graag naakt in dobbert. Lees gauw verder en bereid je mentaal voor op deze crazy habits voor je zelf naar IJsland vertrekt.

Haai & Black Death

1. Hapje hákarl?

Haai. Ze lusten er in IJsland graag een stukje van. Maar geen verse haai. Geen haai die dagen oud is. Nee, in IJsland geven ze de voorkeur aan haaien vlees dat maanden oud is. Wanneer een haai in IJsland gevangen wordt, stoppen ze deze voor een bepaalde periode onder de grond. Yep, stukken van deze vis worden begraven om vervolgens vier tot vijf maanden opgehangen te worden om te drogen. Dit alles om de giftige stoffen uit het haaien vlees te krijgen. Yum! Lekker zo’n stukje bedorven haai!

2. Slokje Black Death?

Brennivín, oftewel Black Death, is een brandewijn uit IJsland. Ze drinken het wanneer ze maar kunnen. In een bar wanneer je toekomst voorspeld wordt aan de hand van Viking stenen. Maar ook in the middle of nowhere, zo had onze gids bij een gigantische steen in een natuurpark een fles Black Death verstopt en stiekem glaasjes meegenomen om ons te kunnen trakteren. De smaak is ontzettend sterk, maar om je toch een idee te geven: Het heeft ergens iets weg van komijn. Het wordt vaak gedronken na het eten van een stukje haai.

Vikings & Elfen

3. Pas op voor elfen!

In IJsland kom je heel wat wegen tegen waarbij er midden op de weg ineens een gigantische steen ligt. Een steen. Precies. Dat is wat wij niet-ijslanders zien. IJslanders daarentegen zien een huis van een elf. In IJsland gelooft men dat er nog hele wereld bestaat, de wereld van de verborgen mensen: Huldufólk. En elfen zijn een onderdeel van dat Huldufólk. Stenen gooien in IJsland is dan ook iets dat afgeraden wordt, want je weet maar nooit of je een lid van de Huldufólk raakt. De reden dat IJslanders hier nog in geloven? Op wikipedia staat een quote van president Olafur Ragnar Grimsson die dit mooi omschrijft: “Icelanders are few in number, so in the old times we doubled our population with tales of elves and fairies.”

4. Runic Magic: De Viking steen kiest jou…

Benieuwd wat de toekomst voor jou in petto heeft? In IJsland kunnen ze dit voorspellen door middel van Runic Magic. Onze toekomst werd voorspeld in een bruine kroeg in Reykjavik dichtbij de haven. Voor me staat een een van onze gidsen met een zwart fluwelen zakje en met een mysterieuze stem zegt ze: “Just grab a stone. You don’t choose the stone, the stone will choose you…” In een keer krijg dat zakje met stenen veel meer betekenis dan dat ik had verwacht. Een beetje zenuwachtig steek ik mijn hand erin en haal een grijze steen te voorschijn met daarop in goud de letter “R”. Laat mijn naam nou net Roëll zijn, dus zonder de betekenis te weten van de steen lijkt hij inderdaad al direct voor mij bestemd te zijn. De “R” blijkt voor “Raidho” te staan, oftewel “Rye-Though”. De betekenis? Die blijkt ook nog eens passend te zijn: “Raidho represents travel, either in a physical sense, or in terms of lifestyle.” Na even googlen ontdek ik ook deze betekenis: “Recognize that everything comes in cycles and that by following them you will progress quickly and efficiently. Align your lifestyle to the seasons and honor the turning of the year. Embrace hard times knowing that the harder it is now, the easier it will get in the future. Everything has its opposite, and challenges bring equal and opposite rewards.” Maar de grote vraag is, hoe lang geldt deze voorspelling? Wat blijkt, als de steen niet meer passend is volgens jouw gevoel dan kies je een nieuwe.

Bier & Begraafplaatsen

5. Bier was in 1989 verboden

Dit wist je misschien niet, maar tot 1989 was bier verboden op IJsland. Op 1 maart 1989 veranderde dit en nu is 1 maart ieder jaar nog steeds een datum waarop de IJslanders een feestje vieren. Dat laat dus ook meteen zien dat zo’n 25 jaar later, bier het populairste alcoholische drankje op het eiland is. Het is echter nog steeds niet heel gemakkelijk te krijgen, want écht bier kan alleen bij horeca gelegenheden worden gekocht (en daar is het duur!) of bij Vínbúð. Dit is een keten op IJsland dat het monopoly op alcohol en tabaksverkoop heeft op IJsland. Er staat in de supermarkten overigens wel wat bier in de schappen, maar dit is eigenlijk niet te drinken.

6. Heel gewoon, bier drinken op een begraafplaats…

Terwijl bier voor 1989 verboden was op IJsland, wordt er nu overal bier gedronken, ook op begraafplaatsen. Zo proosten wij met onze gids in Reykjavik met een Black Death Biertje op het leven terwijl we tussen de grafstenen stonden. Bizar! Oh, dit moet je trouwens niet doen rond Oud & Nieuw, want dan zou het weer ongeluk in je leven brengen en is de kans groter dat je snel sterft… Freaky!

7. Door een koffie verslaving liggen babies buiten in de kou

In IJsland drinken ze water, heel veel water. Maar op nummer 2 van meest gedronken dranken staat toch echt koffie. En koffieliefhebbers drinken het zo graag, dat als het koffietentje vol is in Reykjavik ze hun kinderwagens (met baby erin!) buiten laten staan. Bij winkels wordt meer dan eens hetzelfde gedaan. Dus kijk niet raar op als je een rijtje kinderwagens met kinderen erin buiten ziet zonder moeder of vader in de buurt. Oh en wees niet bang voor geweld, IJsland is een van de veiligste landen.

8. Voor je op date gaat, via een app checken of je familie bent

IJslanders doen niet aan de Tinder, nee op IJsland maak je gebruik van de app Islendinga. Een soort incest-alarm. Omdat het aantal inwoners van IJsland niet erg groot is, is de kans namelijk wel groot dat je familie van elkaar bent. Wanneer je dus serieus met iemand gaat daten, is het dus handig om vooraf even te checken of je familie bent of niet om zo incest te voorkomen. Je wilt er immers niet ineens achter komen dat je gewoon neef en nicht van elkaar bent. Hoe doe je dat? Nou simpelweg je telefoons tegen elkaar houden, oftewel bumpen, wanneer de Islendinga app aanstaat. Weet je meteen wanneer jullie voorouders elkaar hebben ontmoet.

9. Er zijn geen achternamen of familienamen in IJsland 

Nummer acht is dus ook nodig, omdat er op IJsland niet echt achternamen of familienamen te vinden zijn. Op wat Denen na dan heeft eigenlijk geen IJslander een achternaam. Om het even uit te leggen: Je achternaam bestaat uit je vaders naam met daar achter -dochter (in het IJslands -dóttir) of -zoon (in het IJslands -son) geplakt. Heet je vader Gunnar, dan heet jij als je een meisje bent van je achternaam Gunnarsdóttir. Oftewel je familieleden kunnen andere achternamen hebben. Hierdoor is het ook gebruikelijker om in IJsland alleen voornamen te gebruiken en eigenlijk nooit achternamen.

10. Naaktheid op IJsland

Wanneer je op het internet op zoek gaat naar rare gewoontes op IJsland, komt ook al gauw voorbij dat naaktheid erg normaal is in IJsland en dat in tegenstelling tot veel andere landen. Ga je dus naar een warmwaterpoel, dan zul je ook zien dat daar borden staan dat je je eerst naakt moet douchen en niet met badkleding aan voordat je het water in gaat. Ga je naar een natuurlijke waterpoel dan zul je zien dat daar helemaal veel mensen naakt zijn, al zijn deze poelen wel klein hoor. En dat deze warmwaterpoelen ook nog eens als lokale bar worden gebruikt. Kijk dus niet gek op als je tijdens een Noorderlicht Tour in IJsland langs een warmwaterpoel rijdt waarin wat naakte IJslanders met biertjes zitten.

Meer over IJsland lezen?

Dat kan! Check bijvoorbeeld deze 10 foto’s in IJsland eens of lees hier waar je bijzonder kunt overnachten in IJsland. Ook kun je hier meer ontdekken over het Noorderlicht in IJsland en dit is wat ons betreft de mooiste waterval in IJsland!

Of check dit filmpje gemaakt in IJsland!

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen