Vietnam hoogtepunten

Hoogtepunten Vietnam: Van Halong Bay tot Mui Né

Tijdens een rondreis door Vietnam, waarbij wij van het noorden naar het zuiden trokken, hebben we eindeloos veel hoogtepunten gezien. Denk aan het fotogenieke Hoi An, maar ook aan het overweldigende Halong Bay en drukke steden als Hanoi of Ho Chi Minh. Onze favoriete Vietnam hoogtepunten vind je hieronder nog een keer op een rij én een aantal highlights waarvan we vinden dat jij ze zou moeten bezoeken.

Hoogtepunten Vietnam

Vietnam hoogtepunten mui ne

1. Magisch Mui Né

Het bijzondere Mui Né staat wat mij betreft met stip op nummer één in dit hoogtepunten lijstje. Wat is dit een magische plek. Je ontdekt Mui Né het beste als je een scooter huurt. Met onze scooter en een klein, onduidelijk kaartje gingen we vervolgens op pad. Op zoek naar rode zandduinen, witte zandduinen en een fairy stream waar beide duinen in elkaar lijken over te vloeien. Iets vergelijkbaars als Mui Ne zal je niet snel op een andere plek op onze aardbol tegen komen. Lees hier meer over Mui Ne

2. Groene rijstvelden bij Sapa

Als je een overweldigend mooi bergachtig landschap met terrasvormige rijstvelden wilt zien, waar de Vietnamese bevolking nog in traditionele kleding loopt, moet je Sapa aan jouw reisplannen toevoegen. Dit is de plek waar je van die typische rijstvelden kunt zien en waar nog veel minderheden wonen, hen herken je aan de kleurige en authentieke kleding. Dit is de plek waar je cultuur en natuur ultiem kunt beleven in Vietnam. Qua weer is de beste reistijd voor Sapa van november tot en met maart, dan valt hier de minste neerslag. Koeler is het hier trouwens wel dan in de rest van Vietnam, vanwege de hogere ligging. Als je naar Sapa wilt, dan kun je het beste naar Lao Cai de trein nemen. Vervolgens is het aan te raden om in de omgeving te wandelen of een meerdaagse trekking te maken, zo beleef je deze hoogtepunt van Vietnam het beste! Lees hier meer over Sapa

Vietnam hoogtepunten hoi an

3. Het leukste dorpje van Vietnam: Hoi An

Wie op zoek is naar cultuur, op maat gemaakte kleding en een pittoresk dorpje dat trots pronkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst moet naar Hoi An. Hier heb je echt het gevoel even in traditioneel Azië te zijn, ook al kan het hier en daar wat toeristisch aanvoelen. Toch is niet alleen het historische centrum mooi om te bezoeken in Hoi An, vanuit het centrum fiets je namelijk ook zo naar het strand. Wij vonden de kleurige gebouwtjes, prachtige lampionnen en de nabijheid tot het strand echt redenen om Hoi An tot ons favoriete dorpje in Vietnam te dopen. Lees hier meer over Hoi An 

4. Cu Chi tunnels in de buurt van Ho Chi Minhstad

Ho Chi Minhstad is net als Hanoi vaak het begin- of eindpunt van een rondreis door Vietnam. Ho Chi Minh staat ook wel bekend onder de naam Saigon en dit is de grootste stad van het land. Wat wij erg bijzonder vonden om te doen in de buurt van Ho Chi Minhstad, was het bezoeken van de Cu Chi tunnels. Daar krijg je pas echt een idee van hoe het vroeger in de slechtste tijden van Vietnam moet zijn geweest in het land. Voor wie niet weet wat de Cu Chi tunnels zijn, dit is een ondergronds gangenstelsel waar veel Vietnamezen vroeger in leefden tijdens de oorlog. Tijdens je bezoek aan de Cu Chi tunnels vertelt een gids je meer over het verleden en kun je zelf ervaren hoe claustrofobisch de gangen zijn.

Vietnam hoogtepunten halong bay

5. Hoogtepunt Halong Bay

De baai Halong Bay wil je niet missen als je in Vietnam bent. In deze baai zijn eindeloos veel eilandjes te vinden. De teller staat hier ver boven de 1000 eilanden. Het ene eiland is gigantisch hoog en van binnen vindt je soms de mooiste grotten, terwijl de ander juist ontzettend klein is maar wel een paradijselijk strandje heeft. Het water in deze baai is diep groen van kleur en elke dag gaan er boten met reizigers op pad om dit natuurspektakel te bekijken. Halong Bay behoort overigens niet alleen tot de hoogtepunten van Vietnam, maar ook tot de mooiste natuurwonderen van de wereld. Lees meer over Halong Bay

6. De drukke straten van Hanoi

Drukke straatjes die gevuld zijn met scooters, exotische geuren, op elkaar gestapelde gebouwen, schreeuwerige kleuren en tientallen eetstalletjes. Dat is een goede omschrijving van het dagelijkse leven in de straten van Hanoi. In deze Vietnamese stad lijkt het altijd een drukste van jewelste te zijn en je vindt er ook een overvloed aan hotels en guesthouses waar je kan slapen. Hanoi was voor ons de eerste kennismaking met Vietnam en zo ook voor veel andere reizigers die beginnen met hun reis in dit Aziatische land. Een hoogtepunt die bijna moeilijk is om te missen, simpelweg omdat het gauw het begin- of eindpunt vormt van je reis maar ook omdat je hier echt middenin de chaos staat die Azië zo kan kenmerken.

Vietnam hoogtepunten hue

7. De bijzondere bouwwerken in Hue

In Hue hebben wij drie dingen gedaan die onvergetelijk waren: We zijn heel goed uitgegaan met een grote groep backpackers, we hebben er onwijs lekkere Franse broodjes gegeten (ja dat lees je goed!) en we hebben ons vergaapt aan de bijzondere bouwwerken in Hue. Je vindt in Hue namelijk oude keizerlijke gebouwen die door alle kleuren en vormen geweldig zijn om te zien. Ga in Hue naar de Imperial City, de Thien Mu Pagoda, bekijk de militaire zone en wandel ‘s avonds langs de rivier waar vele drakenboten liggen aangemeerd.

8. Cat Ba Island

In de zomer moet je zeker naar Cat Ba gaan in Vietnam, helemaal als je toch in de buurt bent van Halong Bay. Hier vind je een indrukwekkende jungle en in Cat Ba kun je per fiets of scooter mooie plekken op het eiland ontdekken. Wist je trouwens dat dit het op een na grootste eiland van Vietnam is?

Cat Ba: één van de leukste én groenste eilanden van Vietnam

Vietnam hoogtepunten Nha Trang

9. Nha Trang voor wie wilt relaxen aan zee

Als je in Vietnam op zoek bent naar een ultiem vakantiegevoel, dan kun je dat het beste krijgen bij Nha Trang. Dit is een echte vakantiebestemming met veel restaurantjes en een uitgestrekt strand waar je zo nu en dan een wuivende palmboom op ziet. Russen kom je hier trouwens ook veel tegen, dus kijk niet op als je menukaart zowel Vietnamees als Russisch is. Als je eenmaal in Nha Trang bent kun je gemakkelijk naar een van de andere hoogtepunten van Vietnam. Zo reis je met gemak met de bus naar Hoi an of Hue, maar ook naar Mui Ne of Ho Chi Minh. Wil je toch nog een beetje cultuur oppakken als je in Nha Trang bent? Dan kun je nog naar de Chaim ruines.

10. Cao Bang en Ban Gioc watervallen

Hier vind je misschien wel de mooiste watervallen van Vietnam de Ban Gioc watervallen. Het stadje Cao Bang is dus ook niet de voornaamste reden om naar deze plek te reizen, want dit zijn de watervallen. Ze liggen dichtbij de grens met China en de waterval is zo’n 300 meter breed en bestaat uit verschillende etappes.

En deze hoogtepunten wil je eigenlijk ook nog zien in Vietnam…

Wij hebben helaas niet alles kunnen zien van de hoogtepunten in dit lijstje, maar om je een compleet beeld te geven van alle highlights in Vietnam vind je hieronder nog een aantal tips:

Hoogtepunten Ho Chi Minh stad saigon vietnam

11. Mekong Delta

Magisch mooi, dat is de Mekong Delta. Ga via de Mekong Delta naar buurland Cambodja of maak gewoon een dagtocht en bezoek bijvoorbeeld de drukke drijvende markt van Cai Rang. Tijdens het varen op de Mekong Delta kom je rijstvelden tegen, eindeloos veel Vietnamezen in hun eigen bootjes, kleine dorpjes en drijvende marktboten.

12. Paradijselijk Con Dao

Wie dacht dat Vietnam geen paradijselijke eilanden of stranden kent, heeft Con Dao nog niet gezien. Dit is misschien wel een van de mooiste eilandjes van het land en vind je in de Zuid-Chinese Zee. Je kan hier niet alleen relaxen op het strand, maar ook goed snorkelen of duiken en het toffe is dat dit eiland ook nog niet zo bekend is bij toeristen. Vanaf Ho Chi Minh reis je hier gemakkelijk naartoe.

13. Tam Coc

Je kan het beste naar Tam Coc vanuit het plaatsje Ninh Binh. In Tam Coc zul je geconfronteerd worden met landschappen die gedomineerd worden door rijstvelden en imposante rotsen. Aan de voet van bergen zijn rijstvelden gebouwd en daar tussen stroomt vervolgens een rivier die weer ophoudt zodra het volgende rijstveld en bijbehorende bergen beginnen. Groener dan groen is het in Tam Coc en vooral wanneer de bootjes door de rivier varen is het waanzinnig om dit landschap te zien, zelf kun je uiteraard ook mee op zo’n roeibootje. Vlucht trouwens zo snel mogelijk vanuit Ninh Binh de omliggende natuur in als je hier bent, want de stad zelf is niet zoveel soeps.

14. Outdoorliefhebbers gaan naar Dalat

Net als in Sapa kan het ook hier wat frissen zijn dan in de rest van Vietnam. Door het verkoelende klimaat, is Dalat een perfecte plek voor outdoorliefhebbers. Je kan hier naar de prachtige watervallen van Dalat. Doe dit zelf met je eigen scooter of ga mee met een tour. Vooral in het regenseizoen zijn de vele watervallen indrukwekkend om te zien en een andere toffe activiteit naast het bewonderen of zwemmen in watervallen is canyoning.

15. Mai Chau National Park

In de Provincie Hòa Bình vind je Mai Chau. Nog zo’n plek waar je overweldigende rijstvelden vindt, traditionele stammen en betoverende valleien. Je vindt Mai Chau in het noord-westen van Vietnam. Met name de valleien en natuur hier zijn een reden om naar Mai Chau te gaan.

16. De indrukwekkende My Son ruines

De My Son Ruines zijn oude Hindoe ruines in de provincie Quang Nam, je kan deze ruines goed bezoeken als je in Danang slaapt. Deze ruines behoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn overblijfselen van het Cham-rijk / Champa-rijk. De oude ruines en bouwwerken zijn deels overwoekerd door de natuur, maar nog steeds indrukwekkend om te zien. Wie houdt van plekken als Bagan in Myanmar of Angkor Wat in Cambodja kan de My Son ruines ook zeker waarderen, al zijn deze natuurlijk stukken kleiner.

17. Marble Mountains bij Danang

Danang zelf is niet veel soeps, ook al is het een van de grootste steden van Vietnam, maar de reden dat dit toch een hoogtepunt is komt omdat je in de buurt wel naar de mooie Marble Mountains kunt gaan. In deze grotten vind je indrukwekkende boeddhistische en hindoe tempels. Mysterieus en magisch om te zien. Verder kun je in Danang relaxen aan het strand.

19. Fietsers gaan naar Kon Tum

Ook hier kom je veel minderheden tegen, traditionele huizen (Rong House) en maar weinig verkeer. Het is zo’n plek ver van het massatoerisme dat je soms ook zult tegen komen in Vietnam. Hier kun je goed fietsen en echt contact maken met de authentieke bevolking van Vietnam.

20. Phu Quoc

In Vietnam vind je niet veel paradijselijke eilandjes zoals de Gili’s in Indonesië of Pulau Perhentians in Maleisië, maar toch zitten er een paar eilandjes tussen die in de buurt komen. Zo ook Phu Quoc. Dit eiland ligt in het zuiden van Vietnam en is een perfecte plek om te snorkelen, duiken of simpelweg te relaxen op het strand. Een van de drukkere stranden is Long Beach, maar duik ook het nationale park van eiland in en ga naar wat kleinere, rustigere stranden zoals Sao Beach of ga naar Bai Dam. Hier kom je echt helemaal relaxed van terug! Trouwens bizar om te bedenken, dat dit eiland eigenlijk dichter bij Cambodja ligt dan bij Vietnam en dat er daardoor wel eens woorden zijn geweest over tot wie het eiland nou eigenlijk behoort

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen