beste reistijd thailand

Dit is de beste reistijd voor Thailand

Ben je van plan om te gaan backpacken in Thailand? Dan is het slim om vooraf even te checken wat de beste reistijd voor Thailand is. Zo kan je je reis zo goed mogelijk plannen of weet je zeker welke kleding je allemaal in je backpack moet stoppen.

Vind vliegtickets naar Thailand

Stel je reis naar Thailand samen met Riksja

De beste reistijd voor Thailand:

Allereerst moet gezegd worden dat Thailand een tropisch klimaat kent, waardoor het er altijd redelijk vochtig is net als in veel andere Aziatische landen, ook is het er vrijwel altijd lekker warm (denk aan een gemiddelde temperatuur van 30 graden het hele jaar door). Verder kent Thailand in feite drie type seizoenen.

  • Het regenseizoen duurt van juli tot en met oktober. Thailand krijgt dan te maken met korte hevige buien.
  • Het droge seizoen dat duurt van november tot en met februari met aangename temperaturen.
  • Het warme seizoen van maart tot en met juni waarbij het soms echt té heet is.

Toch moet je je niet al te veel vastpinnen op deze seizoenen als je naar Thailand gaat, want ook in onze zomermaanden kun je heel chill backpacken in dit land.

Beste reistijd voor Thailand

De beste reistijd verschilt per reiziger

Kijkend naar de seizoenen valt op dat je het warme seizoen in de maanden maart tot en met juni in ieder geval het beste kunt mijden, het is in Thailand dan echt heel heet. Als je gaat backpacken in Thailand en graag zo goedkoop mogelijk reist, dan is het regenseizoen een aanrader. Dit komt doordat de hotelprijzen dan laag liggen evenals de prijzen voor excursies omdat het minder druk is. Het regenseizoen duurt van juli tot en met oktober en hoewel het regenseizoen wordt genoemd regent het echt niet de hele tijd. Het regenseizoen wordt vooral gekenmerkt door korte buien. Ga je echter voor het lekkere weer naar Thailand, dan zijn de maanden november tot en met februari voor jou de beste reistijd. In deze maanden is het droge seizoen en is er een aangename temperatuur zonder regen. Bovendien kun je dan ook naar Loi Krathong festival.

Beste reistijd Thailand per gebied

Verder ligt de beste reistijd ook aan het gebied waar je naartoe wilt tijdens je Thailand rondreis.

Beste reistijd Centraal-Thailand

Centraal-Thailand bestaat uit Bangkok, Ayutthaya en de rest van midden Thailand. In dit gedeelte van Thailand is de temperatuur vrijwel altijd hetzelfde. Ongeveer 30 graden met in het regenseizoen meer regen dan in de droge maanden november tot en met februari. Dit maakt deze maanden tot de beste reistijd, hoewel de regen in het regenseizoen veelal bestaat uit een bui. Het regent in het regenseizoen dus nooit de hele dag en het is nog steeds een prima tijd om dit deel van het land te bezoeken. Wel is het dan vaak wat bewolkter, maar dat kan ook lekker zijn.

Beste reistijd Noord-Thailand

Het noorden van Thailand kent wat minder regen dan het zuiden. Hier zul je dus ook minder van het regenseizoen merken, dan in het zuiden van Thailand. Ook is het hier koeler op sommige plekken, omdat een aantal plekken hoger liggen. De beste reistijd voor dit gebied is eigenlijk het hele jaar door, hoewel je augustus tot en met oktober misschien beter kunt mijden aangezien er dan de meeste regen valt ten opzichte van de andere maanden. Naar Chiang Mai, Pai en Chiang Rai kun je bijvoorbeeld het beste van oktober tot en met februari.

Om je een idee te geven van de temperatuur en beste reistijd voor Noord Thailand:

Beste reistijd Zuid-Thailand

In het zuiden vind je de mooiste eilanden van Thailand, denk aan Koh Phangan of Koh Samui en de wat meer onbekende eilanden aan de zuidwest kust. Het is dus aan te raden om hier buiten het regenseizoen naartoe te gaan, want dan kun je het meeste van de zon, het strand en de zee genieten. Dit is in de maanden november tot en met februari. Hoewel ook hier geldt dat in het regenseizoen de buien slechts kort duren.

Om je een idee te geven van de temperatuur en beste reistijd voor Zuid Thailand:

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSeptOktNovDec
Gemiddelde temperatuur313233333232313131303031
Regen / neerslag (mm)35313916334821326526341930520713

Actuele weer in Thailand checken? Doe dat via het weerbericht én andere backpackers in Facebook groepen

Je kan natuurlijk het actuele weerbericht checken vlak voor je naar Thailand gaat, doe dit altijd wel per bestemming of plek in Thailand want voor het gehele land kunnen ze vaak maar lastig een eenduidig advies geven. Maar wat nog slimmer om te doen is, is om op Facebook in groepen aan andere backpackers te vragen hoe het weer is. Ga bijvoorbeeld naar de Azië Backpackers groep of de Backpackers groep van WeAreTravellers en post daar een oproepje met de vraag hoe het weer is. Grote kans dat er nú andere reizigers op de plek zijn waar jij naartoe gaat en dat ze jou een actueel advies kunnen geven.

Festivals in Thailand

Het is voor vertrek ook handig om te checken welke festivals in het land plaats vinden. Dit kan invloed hebben op het ov en de beschikbaarheid in hotels. Zo’n evenement is tof om mee te maken, maar vergt vaak wel wat meer planning. Hier lees je alles over de festivals in Thailand!

De beste reistijd van Thailand is bijna het hele jaar door, behalve wanneer het er echt heel heet is. Hoewel je dan misschien wel naar het noorden van het land kunt reizen om de vele bezienswaardigheden daar te bewonderen.

beste reistijd thailand

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen