Dit is de beste reistijd voor Thailand

Allereerst moet gezegd worden dat Thailand een tropisch klimaat kent, waardoor het er altijd redelijk vochtig is net als in veel andere Aziatische landen en vrijwel altijd lekker warm (denk aan een gemiddelde temperatuur van 30 graden gedurende het hele jaar door). Verder kent Thailand in feite drie type seizoenen. Het regenseizoen dat duurt van juli tot en met oktober waarbij Thailand te maken krijgt met korte hevige buien. Het droge seizoen dat duurt van november tot en met februari met aangename temperaturen en het warme seizoen van maart tot en met juni waarbij het soms echt té heet is. Toch moet je je niet al te veel vastpinnen op deze seizoenen als je naar Thailand gaat, want ook in onze zomermaanden kun je heel chill backpacken in dit land.

Ontdek alles over de beste reistijd voor Thailand:

Beste reistijd voor Thailand

De beste reistijd voor Thailand verschilt per reiziger

Kijkend naar de seizoenen valt op dat je het warme seizoen in de maanden maart tot en met juni in ieder geval het beste kunt mijden, het is in Thailand dan echt heel heet. Wat de beste reistijd voor Thailand dan wel is, hangt verder af van wat voor type reiziger je bent. Als je gaat backpacken in Thailand en graag zo goedkoop mogelijk reist, dan is het regenseizoen een aanrader. Dit komt omdat de hotelprijzen dan laag liggen evenals de prijzen voor excursies omdat het minder druk is in Thailand. Het regenseizoen duurt van juli tot en met oktober en hoewel het regenseizoen wordt genoemd regent het echt niet de hele tijd. Het regenseizoen wordt vooral gekenmerkt door korte buien. Ga je echter voor het lekkere weer naar Thailand, dan zijn de maanden november tot en met februari voor jou de beste reistijd. In deze maanden is het droge seizoen in Thailand en is er een aangename temperatuur in Thailand zonder regen. Bovendien kun je dan ook naar Loi Krathong festival.

Beste reistijd voor Thailand verschilt per gebied

Verder ligt de beste reistijd ook aan het gebied waar je naartoe wilt tijdens je Thailand rondreis. Bekijk hieronder wat de beste reistijd is voor elk deel van Thailand.

Beste reistijd centraal Thailand

Centraal Thailand bestaat uit Bangkok, Ayutthaya en de rest van midden Thailand. In dit gedeelte van Thailand is de temperatuur vrijwel altijd hetzelfde. Ongeveer 30 graden met in het regenseizoen meer regen dan in de droge maanden november tot en met februari. Dit maakt deze maanden tot de beste reistijd, hoewel de regen in het regenseizoen veelal bestaat uit een bui. Waardoor het ook in het regenseizoen dus niet de hele dag regent en het nog steeds een prima tijd is om Thailand te bezoeken. November tot en met februari / maart is de beste tijd om naar Bangkok en Ayutthaya te gaan.

Beste reistijd noord Thailand

Het noorden van Thailand kent wat minder regen dan het zuiden. Hier zul je dus ook minder van het regenseizoen merken, dan in het zuiden van Thailand. Ook is het hier koeler op sommige plekken, omdat een aantal plekken hoger liggen. De beste reistijd voor dit gebied is eigenlijk het hele jaar door, hoewel je augustus tot en met oktober misschien beter kunt mijden aangezien er dan de meeste regen valt ten opzichte van de andere maanden. Naar Chiang Mai kun je bijvoorbeeld het beste van oktober tot en met februari.

Om je een idee te geven van de temperatuur en beste reistijd voor Noord Thailand:

Beste reistijd zuid Thailand

In het zuiden vind je de mooiste eilanden van Thailand, denk aan Koh Phangan of Koh Samui en de wat meer onbekende eilanden aan zuid-west kust. Het is dus aan te raden om hier buiten het regenseizoen naartoe te gaan, want dan kun je het meeste van de zon, het strand en de zee genieten. Dit is in de maanden november tot en met februari. Hoewel ook hier geldt, dat in het regenseizoen de buien slechts kort duren.

Om je een idee te geven van de temperatuur en beste reistijd voor Zuid Thailand:

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSeptOktNovDec
Gemiddelde temperatuur313233333232313131303031
Regen / neerslag (mm)35313916334821326526341930520713

Actuele weer in Thailand checken? Doe dat via het weerbericht én andere backpackers in Facebook groepen

Je kan natuurlijk het actuele weerbericht checken vlak voor je naar Thailand gaat, doe dit altijd wel per bestemming of plek in Thailand want voor het gehele land kunnen ze vaak maar lastig een eenduidig advies geven. Maar wat nog slimmer om te doen is, is om op Facebook in groepen aan andere backpackers te vragen hoe het weer is. Ga bijvoorbeeld naar de Azië Backpackers groep of de Backpackers groep van WeAreTravellers en post daar een oproepje met de vraag hoe het weer is. Grote kans dat er nú andere reizigers op de plek zijn waar jij naartoe gaat en dat ze jou een actueel advies kunnen geven.

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen