Kanchanaburi

Wat te doen in Kanchanaburi in Thailand

Tijdens mijn backpackreis in Azië ging ik vanuit Bangkok naar het noorden toe; Pai. Dit deed ik met de trein een tussenstop in Kanchanaburi in Thailand. Een parel die zeker de moeite waard is! Ik verbleef in het VN Guesthouse, een hutje op het water met een prachtig uitzicht over de River Kwai (Khwae Yai). Alleen dat was al een feestje, maar in Kanchanaburi valt ook onwijs veel tofs te zien en doen. Benieuwd wat jij niet wilt missen in dit deel van Thailand? Je leest er hieronder alles over!

Ontdek Kanchanaburi in Thailand

Vliegticketdeals naar Thailand

Het VN Guesthouse in Kanchanaburi boek je trouwens hier

Kanchanaburi in Thailand VN guesthouse VN guesthouse Kanchanaburi in Thailand Kanchanaburi in Thailand trein Waterval bij Kanchanaburi in Thailand

Hoe kom je in Kanchanaburi?

Kanchanaburi ligt op 150 kilometer ten westen van Bangkok. Ik reisde er met de trein langs vanuit Bangkok op weg naar Pai. Wil je dat ook? Dan pak je vanaf het Thonburi treinstation in Bangkok de trein. Deze vertrekt twee keer per dag: om 7:50 en om 13:55. De trein is niet duur en je bent ongeveer drie uur onderweg. Treinen vol of komt de tijd net onhandig uit? Je kunt ook met een minivan reizen. Ook dan duurt de reis zo’n drie uur, maar de busjes vertrekken iedere 30 minuten.

Je kunt ook vanuit Ayutthaya naar Kanchanaburi met de minivan. Deze pikt je op bij je hotel of hostel in Ayutthaya en zet je af bij je verblijf op je eindbestemming. Ook deze tocht duurt zo’n drie uur. Reis je graag tussen de locals? Pak dan de lokale bus. Die doet er wel langer over, maar is een ervaring op zich!

Wat te doen in Kanchanburi

Van verschillende natuurparken in de buurt tot een belangrijke geschiedenis, je vindt het allemaal in Kanchanaburi en omgeving.

1. Bezoek de Hellfire Pass

Kanchanburi was tijdens de Tweede Wereldoorlog een plek Japanners, toen bondgenoot van Nazi-Duitsland, geallieerden gevangen hielden. Zij moesten onder gruwelijke omstandigheden flink aan het werk, onder andere om de Birma-spoorlijn aan te leggen. De aanleg hiervan zou zo’n vijf jaar duren, maar de Japanners besloten om naast geallieerde krijgsgevangenen ook Aziatische arbeiders aan het werk te zetten bij de aanleg. Er werd dag en nacht gewerkt en zo werd de 415 kilometer lange Birma-spoorlijn in 16 maanden voltooid. Hierbij zijn 99.044 mensen gestorven door de dwangarbeid en ziektes. Onder hen 2898 Nederlanders.

Het dodelijkste deel van de spoorlijk is de Hellfire Pass. Je kunt de Hellfire Pass bezoeken, terwijl een Nederlandstalige audiotour je stap voor stap meeneemt in het heftige verhaal. Neem hier zeker even de tijd voor, want het is behoorlijk indrukwekkend. Het kan er trouwens ook erg warm worden, dus neem ook genoeg water mee.

De Hellfire Pass is een uur rijden vanaf Kanchanaburi. Dit kan met de scooter, maar je kunt ook met de taxi gaan. Ook met de trein is het mogelijk de pas te bezoeken, check vooraf even wat de treintijden zijn.

2. Bridge over the River Kwai

Kanchanaburi ligt aan rivier Kwai, hierover gaat de Bridge over the River, ook wel de dodenspoorlijn genoemd. Dit is de eerste houten brug die door de gevangen werd gebouwd die onder toezicht stonden van de Japanse legers. De brug is het symbool van de Birma-spoorlijn geworden. Tijdens de oorlog diende de spoorlijn over de brug als bevoorradingsroute tussen Thailand en Myanmar. Ik wandelde met een vriendin over de brug. Een indrukwekkend moment om stil te staan bij de gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden.

→ De met een oscar bekroonde film ‘Bridge over the river Kwai’ geeft je ook een goed beeld van wat zich hier heeft afgespeeld.

3. Bezoek de verschillende musea

Ik bezocht ook het World War II Museum & Jeath War Museum. Super indrukwekkend, hier zaten namelijk 68.000 gevangenen en daarvan waren 28.000 van Nederlandse afkomst. Midden in de stad is ook nog de oorlogsbegraafplaats te vinden. Hier liggen ongeveer 7000 slachtoffers begraven, waaronder bijna 1896 Nederlanders. Tegenover de begraafplaats ligt het Death Railway Museum. Hier kom je nog meer te weten over wat er in de Tweede Wereldoorlog in Kanchanaburi heeft afgespeeld. Een bezoek aan de musea is dan ook zeker een bezoek waard voor diegene die hier geïnteresseerd in zijn.

4. Maak een treinrit over de Birma-spoorlijn

Naast dat je over de brug kunt wandelen, kun je ook een treinrit maken. Zo zie je meer van de Birma-spoorlijn en de omgeving. De trein vertrekt drie keer per dag vanaf het station en rijdt in twee uur naar het eindstation Nam Tok. De uitzichten onderweg zijn super mooi en aan het eind kun je een bezoek te brengen aan de Sai Yok Noi waterval. Houd wel de retourtijden van de trein in de gaten zodat je deze niet mist.

Kanchanaburi Bridge over the River Bridge over the River Kanchanaburi

5. Watervallen en tempels in Kanchanaburi

Voor wie opzoek is naar iets ‘luchtigere’ hotspots kan het beste naar één van onderstaande waterval parken of naar één van de vele tempels zoals Wat Tham Sua. Ga liever niet naar De Tiger Temple die ook in Kanchanaburi gelegen is. De Tiger Temple was een Boeddhistische tempel met in haar hoogtijdagen meer dan 140 tijgers en welpjes. In het verleden een echte toeristische trekpleister waar je tegen betaling op de foto mocht met een tijger. De tempel was al jaren in opspraak, omdat de tijgers naar alle waarschijnlijkheid mishandeld en gedrogeerd werden. Gelukkig is sinds de tempel in 2016 gesloten, want een selfie met een gedrogeerde tijger is nooit cool.

6. Dragon Head Cave Tempel

Wel het bezoeken waard: Dragon Head Cave Tempel, ook wel Wat Ban Tham. Je kunt hier de vele traptreden naar boven beklimmen en via de bek van de draak een grot in wandelen. Hier vind je een grote gouden Boeddha, magisch om te zien. De tempel ligt tegen een bergwand en bovenop vind je een tweede tempel. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Kwai. Ga niet op het heetste moment van de dag, doe iets comfortabels aan en neem genoeg water mee. Dan is het een prachtige dag.

Huay Mae Khamin Kanchanaburi Thailand

7. Huay Mae Khamin

De Huay Mae Khamin worden ook wel de geheime watervallen genoemd. Vlinders die een dansje doen langs de wortels van exotische jungle planten en bomen, kleurrijke torretjes die je nooit eerder hebt gezien en de vogels die je in het vroege ochtendlicht toezingen. Een bezoek aan de Huay Mae Khamin watervallen is net alsof je een sprookje binnenwandelt. Waarbij het water zo helder en zo blauw is dat je het amper kunt geloven. Het zijn allemaal zwembaden die vragen om een frisse duik.

En dat is ook precies wat je er moet doen. Genieten van al het natuurschoon! De Huay Mae Khamin waterval is in feite een kilometer lange rivier die afdaalt over zeven niveaus – hoewel wij er veel meer hebben geteld! Het avontuurlijke jungle pad dat langs, over en naast de rivier loopt is in totaal twee kilometer lang. Het pad is goed onderhouden met houten traptreden en bordjes die je de juiste weg wijzen. Ieder niveau van de waterval wordt duidelijk aangegeven. Zorg er dus voor dat je alle zeven de niveaus kunt afvinken, want ze zijn allemaal uniek en het bezoeken waard! Niveau vier is de meest indrukwekkende van allemaal en tevens de allergrootste. Het is de eerste waterval die je tegenkomt vanaf het startpunt van de trekking. Vanaf dit punt kun je linksaf slaan naar niveau vijf, zes en zeven. Of je slaat rechtsaf, waar je niveau één, twee en drie gaat bezoeken. Nadat je de bordjes bent gevolgd naar level één, twee en drie, volgt een korte afdaling via een houten trap. Dan volgt wat mij betreft, het mooiste deel van het park. Hier vind je poeltjes waar je heerlijk kunt badderen in het helderblauwe water.

De paden zijn gemakkelijk te bewandelen en de poeltjes zijn ondiep en helemaal niet glad. Daardoor kunnen kinderen en mensen die wat minder goed ter been zijn dit gedeelte van de watervallen ook goed bezoeken. Ook maak je hier de mooiste foto’s met prachtige jungle-doorkijkjes en bruggetjes die over de watervallen lopen.

Huay Mae Khamin Kanchanaburi Kanchanaburi Huay Mae Khamin

8. De Erawan National Park

Een beetje hetzelfde idee als de Huay Mae Khamin Watervallen, maar dan net anders: ‘’De Erawan National Park’’. Met de lokale bus kun je naar het Erawan National Park (geopend van 08:00 uur tot 16:30 uur) waar je honderden kristalheldere watervallen kunt zien. Maar leuker nog: je kunt ook van de watervallen naar beneden glijden en er zelfs onder zwemmen. Hoe tof!

Een avontuurlijk jungle pad, met een totale lengte van twee kilometer, brengt je langs de verschillende niveaus. Er zijn er in totaal zeven niveaus en hoe hoger je komt, hoe avontuurlijker het wordt. Tot niveau vier is het goed te doen met kinderen. Maak er een daguitstap van en geniet van de spectaculaire omgeving!

9. De Night Market van Kanchanaburi

Net als op veel andere plekken vind je in Kanchanaburi een Night Market. Deze is elke avond in de week geopend. Je shopt er kleding en souvenirs, maar vind er vooral talloze eetkraampjes waar je voor bijna niks echt heel lekker kunt eten.

Met wie wil jij naar Kanchanaburi in Thailand?→ Bekijk hier al onze artikelen over Thailand