5 must visit festivals en feestdagen in Thailand

Thailand is een van de meest populaire backbestemmingen en dat komt wellicht ook een klein beetje doordat Thailand bij vrijwel elke backpacker bekend staat om haar beruchte Full Moon Party. Toch heeft Thailand naast dit uit de hand gelopen strand feestje meer feestdagen waar je als reiziger een keer bij wilt zijn geweest. Ooit al eens naar Songkran geweest? Loi Krathong? Of naar Phi Ta Khon? Nee? Dan ben je bij deze met +1 uitgenodigd voor de meeste bizarre, natste, magische en wildste feestjes van Azië!

festivals & feestdagen in Thailand

Full Moon party Koh Phangan

de 5 meest bijzondere feestdagen in Thailand

1. Met een waterpistool Thai New Year in tijdens Songkran

Heb je je super soaker waterpistool ingepakt? Als je op 13 april in Thailand bent heb je deze namelijk hard nodig! Heel Thailand bestaat namelijk drie dagen uit één groot watergevecht. Dit feest van het water wordt gevierd om het Thaise nieuwe jaar in te luiden. Een feest waar iedereen aan mee doet, want zelfs langs de weg staat iedereen klaar met een emmer, waterpistool of tuinslang om anderen nat te maken. Een bizar waterfestival dat je als toerist waarschijnlijk het best mee kunt maken in Bangkok of een andere toeristische plek. Let alleen wel een klein beetje op, want door al het spraakwater gebeuren er heel wat ongelukken tijdenes Songkran.

2. Verkleden tijdens Phi Ta Khon

Aan de ene kant lijkt dit bizarre feest een beetje op Carnaval maar je zou net zo goed kunnen stellen dat het door al die masker meer weg heeft van Halloween. Phi Ta Khon is namelijk het geestenfestival in Dan Sai. Een kleurrijk gebeuren dat tegelijk ook een beetje mysterieus overkomt door alle grote maskers die door veel Thai worden gedragen. Maar misschien ligt dat laatste ook een beetje aan de naam “Geestenfestival”. Deze feestdag wordt uitbundig gevierd in Dan Sai en dit vind je in het noorden van Thailand in de maand juni.

3. Full Moon Party, de Jungle Rave & Half Moon op Koh Phangan

Iedereen kent inmiddels de Full Moon Party die je vindt op het eiland Koh Phangan. Maar buiten de volle maan om zijn er op dit eiland meer dan genoeg andere feestjes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een jungle rave of een half moon party. Maan of geen maan, in Thailand verzinnen ze wel een reden voor een goed feestje. De Full Moon Party wordt trouwens niet op het hele eiland gevierd en het zelfde geldt voor de andere feestjes. Ze zijn namelijk allemaal op een speciaal deel van het eiland. De data voor de Full Moon party verschillen eigenlijk per maand, omdat het ook op geen vaste tijden volle maan is. Ga je liever naar een van de andere feestjes? Dan moet je gewoon tijdens je verblijf op Kho Phangan goed naar alle reclame borden kijken, daarop wordt volop aangegeven wanneer welk feest wordt gegeven. De data voor de échte Full Moon voor 2014 vind je in ieder geval onderaan deze post.

4. Dare devils gaan naar het Vegetarian Festival in Phuket

Dit festival stond niet echt op onze bucketlist, maar als je een echte daredevil bent dan wil je hier misschien wel heen. Voor dit festival in Phuket moet je namelijk echt een sterke maag hebben. Tijdens het Vegetarian Festival zie jeoneindig veel Thai de meest gruwelijke acts met zichzelf uithalen. De een heeft bizara piercings op de raarste plekken en de ander loopt rond met een gezicht vol messen. Een gezicht vol… messen ja… Mag je zelf het plaatje bij bedenken. Iehl! Maar ook lopen over vuur zul je meer dan eens zien tijdens het Vegetarian Festival en dit alles wordt uiteindelijk gedaan voor de goden. Dit festival duurt negen dagen en wordt elk jaar ergens in september of oktober gevierd. Onderstaand een plaatje, dat in vergelijking met de rest van Google redelijk oké te noemen is.

5. Met je wensballon naar lichtfestival Loi Krathong!

Misschien ken je die foto’s wel waar duizenden wensballonnen de lucht in zweven en steeds kleiner worden totdat het net sterren lijken? Die foto’s zijn meestal gemaakt tijdens Loi Krathong! Een feestdag in Thailand dat in november wordt gevierd tijdens volle maan en waarbij Thai zogenoemde Khom Loi (wensballonnen) de lucht in laten gaan of een kaarsje aansteken en dat ter water laten. In vergelijking met Songkran of de Full Moon Party is dit dus een veel rustigere feestdag, maar misschien daardoor juist nog meer bijzonder om mee te maken. Bovendien kun je dit feest in November bezoeken en dit is eigenlijk ook nog eens een van de beste reistijden om naar Thailand te gaan omdat het dan droge seizoen is. Behoefte aan zo’n magisch momentje? Kijk dan deze reisfilm die Gregory Andre ooit maakte tijdens het lichtfestival:

Data van deze feestdagen in Thailand

Full Moon Party in 2018 & 2019:
29 juli 2018
26 augustus 2018
24 september 2018
25 oktober 2018
22 november 2018
22 december 2018
Monday 31 December 2018
Monday 21 January 2019
Wednesday 20 February 2019
Wednesday 20 March 2019
Friday 19 April 2019
Sunday 19 May 2019
Monday 17 June 2019
Thursday 18 July 2019
Thursday 15 August 2019
Friday 13 September 2019
Monday 14 October 2019
Monday 11 November 2019
Wednesday 11 December 2019
Songkran:
3 dagen vanaf 13 april

Phi Ta Khon:
Ergens in juni, dit verschilt vaak per jaar

Loi Krathong:
November

Vegetarian Festival:
9 dagen ergens in september of oktober

backpack route thailand boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen