Thailand is bij allerlei soorten reizigers een favoriete bestemming, van backpackers tot rondreizigers, iedereen kan er zijn reizigershart wel ophalen. Dit komt niet alleen omdat het land zoveel moois te bieden heeft, maar ook omdat het redelijk goedkoop is om een reis door Thailand te maken. Om je een idee te geven van wat de kosten voor zo’n reis dan zijn, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van allerlei kosten, zoals geldprijzen voor bepaalde dingen en een schatting voor de totale kosten van een reis van 3 of 4 weken. Let er wel op dat dit prijzen zijn die passen bij een backpacker, oftewel iemand die met een beperkt budget reist.

Geld in Thailand

Betalen in Thailand doe je met geld dat de Thai Baht (THB) heet, dit is de munteenheid van Thailand. Toen wij in Thailand waren (zomer 2014) was de wisselkoers van Thai Baht naar Euro ongeveer:

1 Euro = 42 Thai Baht
10 Euro = 420 Thai Baht
250 Euro = 10500 Thai Baht

Dit betekend dat twee briefjes van 20 Thai Baht ongeveer 1 euro zijn. Ander briefgeld dat je in Thailand vind is 50 Baht, 100 Baht en een enkele keer betaal je met briefgeld van 500 Baht of 1000 Baht. 10 Thai Baht heeft de vorm van een munt, die munt lijkt overigens erg veel op onze twee euro munt, en vijf Thai Baht, twee Thai Baht en één Thai Baht zijn ook munten. Verder heb je nog een aantal centen.

Kosten en prijzen voor backpackers in Thailand

Wanneer je een aantal weken gaat reizen door Thailand kun je rondkomen van een bedrag dat tussen de 550,- en 750,- euro ligt. De bedragen die wij hebben betaald voor verschillende producten vind je hieronder, dit geeft je een beter beeld van de kosten die je zult hebben tijdens het backpacken in Thailand:

 • Vliegticket van 550,- euro retour van Amsterdam naar Bangkok
 • Een budget hotelkamer of hostel in Bangkok bij Khao San Road kost gemiddeld 400 Baht, ongeveer 10,- euro
 • Een duurdere kamer in Bangkok bij Khao San Road kost gemiddeld 850 Baht
 • Busreis en boot naar Koh Phangan of Koh Samui kost gemiddeld 750 Baht vanaf Bangkok
 • Boot tussen Koh Phangan en Koh Samui kost gemiddeld tussen de 200 en 400 Baht
 • Trein van Bangkok naar Ayuttaya kost minder dan 20 Baht, ongeveer 50 euro cent
 • Busreis of trein naar het noorden van Thailand kost vanuit Bangkok ongeveer 1000 Baht
 • Een basic hutje op het strand op de eilanden kost tussen de 400 Baht en 800 Baht, oftewel 10,- tot 20,- euro
 • Een noodle gerecht of pannekoeken bij een straatkraampje kost 40 Baht, loempia’s 25 baht
 • Een hoofdgerecht in een restaurant kost tussen de 80 en 250 Baht, tussen de 2,- en 6,- euro
 • Verse sap in een restaurantje of bij een kraampje kost 60 tot 80 Baht, ongeveer 2,- euro
 • Ontbijt, zoals vers fruit met yoghurt en muesli kost tussen de 60 en 100 Baht, iets meer dan 2,- euro
 • Een Club sandwich kost tussen de 90 Baht en 150 Baht, een baguette tussen 80 en 100 Baht
 • Fles water in de 7/11 (supermarktjes heten zo in Thailand) kost 16 (klein) of 30 (groot) Baht
 • Grote Chang in de supermarkt kost ongeveer 50 Baht, dat is ongeveer 1,25 euro
 • Fruit, zoals mango of meloen, kost per zakje ongeveer 20 Baht
 • Huren van een scooter kost ongeveer 150 Baht per dag, oftewel bijna 4,- euro
 • Benzine kost ongeveer 50 Baht per fles, dat is ongeveer 1,25 euro
 • Thaise massage kost tussen de 180 Baht en 250 Baht
 • Kano huren kost ongeveer 100 Baht voor een uur, ongeveer 2,50 euro
 • Een snorkeltour of duikexcursie varieert nogal, van 300 tot 2000 Thai Baht

Wat zijn de kosten voor 3 weken backpacken in Thailand?

Als je uitgaat van ongeveer 25,- euro per dag, waar je dus je hotel of guesthouse van betaald maar ook vervoer, eten en mogelijk leuke excursies. Dan kom je voor 3 weken Thailand ongeveer uit op een kostenplaatje van 525 euro. Hier moet je echter nog het vliegticket bij optellen en dat ligt veelal tussen de 550,- en 750,- euro. In totaal zal je dus tussen de 1075 euro en 1275 euro kwijt zijn als je 3 weken naar Thailand gaat. Check hier actuele vliegtickets.

Wat zijn de kosten voor 4 weken reizen in Thailand?

Als je uitgaat van 4 weken Thailand waarbij je dagelijks 25,- euro budget per persoon hebt. Dan kom je voor één persoon uit op 700,- euro voor leefkosten, oftewel accommodatie, eten, vervoer en het doen van leuke dingen. Hier komt nog geld voor de vliegtickets bij en dat is veelal tussen de 550,- en 750,- euro. Hierdoor kom je in totaal voor 4 weken Thailand uit op een bedrag dat tussen de 1250 euro en 1450 euro ligt.

backpack route thailand boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Geld pinnen in Thailand

In Thailand vind je op genoeg plekken ATM’s, oftewel pinautomaten. Met name in grote steden als Bangkok, maar ook op de eilanden zijn pinautomaten volop aanwezig. In de wat meer afgelegen plekken kan het pinnen van geld lastiger zijn, als je dus buiten de gebaande paden reist is het aan te raden om voldoende geld mee te nemen. De ATM’s vind je vaak random in een straat geplaatst, maar meestal ook bij de welbekende 7/11 supermarkten die op veel plekken in Thailand te vinden zijn. Bij de ATM”s in Thailand kun je gewoon pinnen met een Nederlandse bankpas, maar het gebruik van een creditcard is ook mogelijk. Verder kun je bij de pinautomaten veelal alleen Thaise Baht pinnen en geen buitenlandse valuta als Dollars of Euro’s.

Kosten voor het pinnen van geld in Thailand

Bij veel pinautomaten in Thailand moet je als je geld gaat pinnen een bijdrage betalen van 180 Baht. Dit komt dus bovenop het bedrag dat je pint en is omgerekend ongeveer 4 a 5 euro. Als je dus gaat pinnen in Thailand is het verstandig om in één keer een redelijk groot bedrag te pinnen en niet een klein bedrag van bijvoorbeeld 50,- euro. Zo voorkom je dat je vaak die bijdrage van 180 Baht moet betalen. Bovendien komt het ook wel eens voor dat Nederlandse banken voor buitenlandse transacties ook nog kosten in rekening brengen, waardoor het pinnen van 50,- euro in Thailand duurder uitkomt en je dus een ongunstigere koers hebt.

Geld wisselen in Thailand

Geld wisselen kan ook op veel plekken in Thailand. Met name op de druk bezochte Thaise eilanden en in grote steden zijn wisselkantoren volop aanwezig. Hier kun je dollars wisselen of euro’s en soms zelfs andere valuta. Dat laatste is handig als je bijvoorbeeld net uit één van de buurlanden van Thailand komt. Voor het wisselen van geld betaal je niet zoals bij het pinnen een bijdrage. Wel is het zo dat de koers voor diverse biljetten kan verschillen, het is dus aan te raden om vooral grote geldbiljetten mee te nemen en geen 10,- euro biljetten te wisselen. Mocht je naar een buurland van Thailand gaan, zoals Myanmar, dan is het verstandig om nieuwe biljetten mee te nemen. In buurland Myanmar worden namelijk alleen nieuwe en hele biljetten geaccepteerd.

→ Bekijk hier al onze Thailand artikelen

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

8 reacties

 1. Mitchel

  ik ben vorig jaar nog naar Thailand geweest en ga binnenkort weer, wat een heerlijk land. Echter haal ik het nooit met het aangegeven budget. Op de een of andere manier ben ik minstens het dubbele kwijt, zou dit deels te maken met het feit dat accomodaties in het hoogseizoen een stuk duurder zijn? Alsmede dat alcohol ook niet heel goedkoop is in Thailand?

  Alvast bedankt voor de reactie!

  Beantwoorden
 2. Frank Huisman

  Hoi!

  Ik wil met mijn beste maat waarschijnlijk naar Thailand om te gaan backpcken. Dit wordt de eerste Azië reis van ons. Waarschijnlijk zijn wij veel te laat met boeken maar voor een retour in juli of augustus lijken we zonder enige moeite 1000-1200 euro per persoon kwijt te zijn. Klopt dat of is er iets goedkopers mogelijk?
  Heb jij ook ervaring welke vliegtuigmaatschapijen en vliegtijden handig zijn?

  Ik scan je prachtige site nog rond tot ik een reactie van je heb.

  Bij voorbaat dank,

  Frank & Rens

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Frank,
   Thanks voor je berichtje, ik heb toevallig laatst mijn zusje geholpen met een vliegticket naar Thailand en die was rond de 700 euro kwijt voor een reis van juli t/m begin sept. Wij hebben toen vooral op Cheaptickets gekeken en dan flexibele data, waarbij je dus 3 dagen speling houdt. Verder is het slim om op verschillende dagen te kijken en vergelijken. Succes! Lees anders ook even deze tips: https://www.wearetravellers.nl/reistips/goedkoop-vliegtickets/
   Groeten Roëll

   Beantwoorden
 3. Mark

  Net zoals met alle reizen.. Niet gaan wanneer iedereen gaat. Als je nu boekt met Emirates zit je in november voor 500 euro daar.

  Beantwoorden
 4. sammyjokoningsammy

  hi!

  ik ben plannen aan het maken om naar thailand te gaan deze zomervakantie alleen kan geen tickets vinden voor de 500 prijs, goedkoopste is 600. Wat is de beste tijd om tickets te kopen?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Tof dat je naar Thailand gaat Sammy! 500,- euro is ook wel lastig te vinden, daarvoor is het slim om de tickets elke dag of in ieder geval elke week een aantal keer te checken op vliegticket-vergelijkingssite als WTC of Cheaptickets. Ook kan het helpen om een prijsalarm bij Skyscanner in te stellen. Of kijk of je via een bepaalde bestemming kan vliegen of vanaf een andere luchthaven om zo te besparen op je vlucht. Verder kan het helpen je te abonneren op bijv. de nieuwsbrief van Emirates en KLM zodat je precies weet wanneer hun sale periodes zijn. Succes!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.