SriLanka liggende boedha

6x de mooiste plekjes van Sri Lanka

Sri Lanka lijkt de laatste tijd op ieders bucketlist te pronken. Zowel bij first-time-backpackers als bij oude rotten, Sri Lanka heeft hét op de een of andere manier. Net als bestemmingen als Myanmar of Nepal. Maar wat voor moois is er eigenlijk allemaal te zien in Sri Lanka? Wij zetten een aantal mooie plekjes op een rij.

Wegdromen bij de mooiste plekjes van Sri Lanka

Negombo: Mangrovebossen, strand en een gigantische vismarkt

In het westen van Sri Lanka vinden we Negombo, een plek die gekenmerkt wordt door stranden en een groene omgeving met gigantische mangrovebossen. Dit zijn bossen waarbij de wortels van bomen vaak hoog uit het water opkomen wanneer het water laag is, een bizar gezicht en vaak mooi om doorheen te varen. Ook de koloniale geschiedenis van Sri Lanka is goed zichtbaar in Negombo. Dit zie je bijvoorbeeld terug in een kanaal dat ooit door de Nederlanders is aangelegd. Verder is Negobo dichtbij de luchthaven van Colombo te vinden en daardoor een prima plek om een backpackavontuur door Sri Lanka te beginnen of eindigen. Ook de vismarkt in Negombo is trouwens gaaf. Dit is een van de grootste vismarkten van Sri Lanka en op het strand van Negombo kun je soms allerlei vis zien drogen.

stoepa Ruwanweliseya anuradhapura

Anuradhapura: De oude koningsstad van Sri Lanka

Waar Bagan de tempelstad van Myanmar is, is Anuradhapura in Sri Lanka een stad waaromheen ook allerlei historische bezienswaardigheden en monumenten zijn te vinden. Deze highlights zijn zogeheten dagoba’s, dit zijn een soort stoepa’s (van die bouwwerken die doen denken aan gigantische koepels) waarin heilige relikwieën worden bewaard. De meest bekende dagoba is de hoge Ruvanveli dagobe, de Thuparama dagobe en ook Bo-Tree is iets dat je eigenlijk niet mag overslaan in Anuradhapura. De Bo-Tree schijnt namelijk dé plek te zijn waar Boeddha zijn verlichting ontving. De Ruvanveli dagobe herken je aan de fel witte kleur en de Thuparama dagobe is ook wit, maar wordt ook gekenmerkt door pilaren en soms is er een lint omheen gewikkeld. Ook ziet de Olifanten muur in Anuradhapura er waanzinnig uit en ook de Kuttam Pokuna is een veel gefotografeerde highlight. Lees hier alles over Anuradhapura

Trincomalee: Voor een gave onderwaterwereld en mooie stranden

Ultiem relaxen? Aan niks denken? Behalve aan zon, zee en strand? Dan moet je naar Trincomalee gaan in Sri Lanka. Ooit een bezet gebied, maar inmiddels een fijne plek om naartoe te gaan in Sri Lanka. Wil je liever of ook cultuur snuiven? Dan is Trincomalee ook een goede plek: Je vindt er namelijk het hindoe tempelcomplex “De Tempel met de Duizend Pilaren” en Dakshina-Then Kailasam. Ook voor duikers en snorkelaars is hier genoeg te doen en als je geluk hebt, kun je hier zelfs walvissen spotten.

Pidurangala-en-sigiriya-sri-lanka

Sigiriya: De Leeuwenrots van Sri Lanka

Deze plek is net zoals zoveel anders moois op de wereld een stukje UNESCO werelderfgoed. Sigiriya is namelijk de zogenoemde Leeuwenrots van Sri Lanka, een tweehonderd meter hoge citadel in het hart van de jungle. Je moet er een klim voor over hebben om op de top van deze citadel te komen, maar het uitzicht en de tocht naar boven zijn beide adembenemend. Lees alles over Sigiriya

Vatadage Polonnaruwa

Polonnaruwa: Liggende Boeddha van Sri Lanka

De must see in Polunnaruwa is toch wel de liggende Boeddha. Een gigantisch beeld waarvoor je soms monniken kunt spotten. Verder is ook Polunnaruwa een stukje UNESCO werelderfgoed omdat deze ruïnestad zo goed laat zien hoe het Middeleeuwse Sri Lanka was. Lees hier alles over Polonnaruwa

Minneriya national park wilde olifanten

Kandy & Pinnawela: Bezoek het olifantenweeshuis

Het Pinnawala Elephant Orphanage, oftewel het olifantenweeshuis, is een bijzondere plek op Sri Lanka. Je vindt bij het Pinnawala Elephant Orphanage opvang zo’n 75 jumbo olifanten. Hiermee is het de grootste populatie in gevangenschap. Van jonge weesolifantjes tot oude, verstoten of gewonde dieren, alle soorten worden hier opgevangen. Verder is Kandy een bekende koningsstad in Sri Lanka en een van de grotere steden. Ook vind je in Kandy de Tempel van de Tand, de tempel waar de heilige tand van Boeddha wordt bewaard.

En tot slot: De reis in Sri Lanka is soms belangrijker dan de bestemming

Reizen door Sri Lanka is namelijk waanzinnig. Of je nu per bus of per trein reist, het is heel aannemelijk dat je onderweg verrast wordt door groene rijstvelden of andere waanzinnige landschappen. Ook tempels schieten je gauw aan weerszijde voorbij. Een tempel waar je overigens zeker moet stoppen is: Mihintale. Maar wat we je vooral willen meegeven, focus je niet alleen op het aankomen op je bestemming en geniet ook gewoon van de ritten die je maakt reizend door Sri Lanka.

→ Bekijk hier al onze Sri Lanka artikelen