Sri Lanka lijkt de laatste tijd op ieders bucketlist te pronken. Zowel bij first-time-backpackers als bij oude rotten, Sri Lanka heeft hét op de een of andere manier. Net als bestemmingen als Myanmar of Nepal. Maar wat voor moois is er eigenlijk allemaal te zien in Sri Lanka? Wij zetten een aantal mooie plekjes op een rij.

Wegdromen bij de mooiste plekjes van Sri Lanka

Negombo: Mangrovebossen, strand en een gigantische vismarkt

In het westen van Sri Lanka vinden we Negombo, een plek die gekenmerkt wordt door stranden en een groene omgeving met gigantische mangrovebossen. Dit zijn bossen waarbij de wortels van bomen vaak hoog uit het water opkomen wanneer het water laag is, een bizar gezicht en vaak mooi om doorheen te varen. Ook de koloniale geschiedenis van Sri Lanka is goed zichtbaar in Negombo. Dit zie je bijvoorbeeld terug in een kanaal dat ooit door de Nederlanders is aangelegd. Verder is Negobo dichtbij de luchthaven van Colombo te vinden en daardoor een prima plek om een backpackavontuur door Sri Lanka te beginnen of eindigen. Ook de vismarkt in Negombo is trouwens gaaf. Dit is een van de grootste vismarkten van Sri Lanka en op het strand van Negombo kun je soms allerlei vis zien drogen.

stoepa Ruwanweliseya anuradhapura

Anuradhapura: De oude koningsstad van Sri Lanka

Waar Bagan de tempelstad van Myanmar is, is Anuradhapura in Sri Lanka een stad waaromheen ook allerlei historische bezienswaardigheden en monumenten zijn te vinden. Deze highlights zijn zogeheten dagoba’s, dit zijn een soort stoepa’s (van die bouwwerken die doen denken aan gigantische koepels) waarin heilige relikwieën worden bewaard. De meest bekende dagoba is de hoge Ruvanveli dagobe, de Thuparama dagobe en ook Bo-Tree is iets dat je eigenlijk niet mag overslaan in Anuradhapura. De Bo-Tree schijnt namelijk dé plek te zijn waar Boeddha zijn verlichting ontving. De Ruvanveli dagobe herken je aan de fel witte kleur en de Thuparama dagobe is ook wit, maar wordt ook gekenmerkt door pilaren en soms is er een lint omheen gewikkeld. Ook ziet de Olifanten muur in Anuradhapura er waanzinnig uit en ook de Kuttam Pokuna is een veel gefotografeerde highlight. Lees hier alles over Anuradhapura

Trincomalee: Voor een gave onderwaterwereld en mooie stranden

Ultiem relaxen? Aan niks denken? Behalve aan zon, zee en strand? Dan moet je naar Trincomalee gaan in Sri Lanka. Ooit een bezet gebied, maar inmiddels een fijne plek om naartoe te gaan in Sri Lanka. Wil je liever of ook cultuur snuiven? Dan is Trincomalee ook een goede plek: Je vindt er namelijk het hindoe tempelcomplex “De Tempel met de Duizend Pilaren” en Dakshina-Then Kailasam. Ook voor duikers en snorkelaars is hier genoeg te doen en als je geluk hebt, kun je hier zelfs walvissen spotten.

Pidurangala-en-sigiriya-sri-lanka

Sigiriya: De Leeuwenrots van Sri Lanka

Deze plek is net zoals zoveel anders moois op de wereld een stukje UNESCO werelderfgoed. Sigiriya is namelijk de zogenoemde Leeuwenrots van Sri Lanka, een tweehonderd meter hoge citadel in het hart van de jungle. Je moet er een klim voor over hebben om op de top van deze citadel te komen, maar het uitzicht en de tocht naar boven zijn beide adembenemend. Lees alles over Sigiriya

Vatadage Polonnaruwa

Polonnaruwa: Liggende Boeddha van Sri Lanka

De must see in Polunnaruwa is toch wel de liggende Boeddha. Een gigantisch beeld waarvoor je soms monniken kunt spotten. Verder is ook Polunnaruwa een stukje UNESCO werelderfgoed omdat deze ruïnestad zo goed laat zien hoe het Middeleeuwse Sri Lanka was. Lees hier alles over Polonnaruwa

Minneriya national park wilde olifanten

Kandy & Pinnawela: Bezoek het olifantenweeshuis

Het Pinnawala Elephant Orphanage, oftewel het olifantenweeshuis, is een bijzondere plek op Sri Lanka. Je vindt bij het Pinnawala Elephant Orphanage opvang zo’n 75 jumbo olifanten. Hiermee is het de grootste populatie in gevangenschap. Van jonge weesolifantjes tot oude, verstoten of gewonde dieren, alle soorten worden hier opgevangen. Verder is Kandy een bekende koningsstad in Sri Lanka en een van de grotere steden. Ook vind je in Kandy de Tempel van de Tand, de tempel waar de heilige tand van Boeddha wordt bewaard.

En tot slot: De reis in Sri Lanka is soms belangrijker dan de bestemming

Reizen door Sri Lanka is namelijk waanzinnig. Of je nu per bus of per trein reist, het is heel aannemelijk dat je onderweg verrast wordt door groene rijstvelden of andere waanzinnige landschappen. Ook tempels schieten je gauw aan weerszijde voorbij. Een tempel waar je overigens zeker moet stoppen is: Mihintale. Maar wat we je vooral willen meegeven, focus je niet alleen op het aankomen op je bestemming en geniet ook gewoon van de ritten die je maakt reizend door Sri Lanka.

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

7 reacties

 1. Guy de Jong

  Sri lanka is geweldig om te backpacken. Pak de bus. Goedkoop en leuk. Neem de trein van kandy naar Ella en ga zo maar door.

  Beantwoorden
 2. Yvonne

  Dank je voor de tips, wij gaan in 2016 naar Sri Lanka en ik twijfel nog om het olifantenweeshuis te gaan zien. Weet nooit zo goed wat ik van dat soort dingen moet denken. Tot nu toe was Negombo in mijn hoofd gewoon de plaats waar we aankomen en dus even bijkomen van de reis. Leuk om hier te lezen dat er al meteen zoveel interessants te zien is!

  Beantwoorden
 3. Eva - eighty7

  Sri Lanka staat op mijn wishlist sinds het land decor was voor Wie is de mol? Met de trein door Sri Lanka lijkt me fantastisch.

  Beantwoorden
  • gijs

   Hoihoi!

   Maak van die wishlist je to-do list! Van alle aziatische was Sri lanka voor mij by far de mooiste, natuurlijk niet fair om te zeggen.. Elk aziatisch heeft zijn charmes en schoonheden:) Sri lanka is zo superschoon, niemand drinkt en rookt… Zo mooi groen, en zulke lieve mensen, just a little india!

   Neem minimaal een maand de tijd, maar ga nu… het toerisme neemt toe!
   Marco polo zei het al: Het mooiste eiland in zijn omvang is Sri lanka! Neem de trein all the way to Ella, en doe je voetjes uit de wagonnetjes, en koop vooral de hapjes op de treinreis:) Als geluk iets tastbaars was, dan was het zeker in deze trein te vinden:)

   Adieu
   Gijs

   Beantwoorden
  • Guy de Jong

   Als je trein neemt van kandy naar Ella. Vraag in de ochtend of er nog annuleringen zijn in de gereserveerde trein

   Beantwoorden
 4. Sigrid | My Travel Secret

  Srilanka is de eerste bestemming waar ik echt ging backpacken. Waar ik voorheen een auto met chauffeur huurde, zat ik hier voor nog geen euro urenlang in de bus, ontmoette ik lokale mensen en kwam ik op te gekke plekken. Srilanka is echt te gek! Wil super graag nog een keer terug om de oostkust te verkennen.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.