Boeddha-beeld-Abhayagiri-vihāra-anuradhapura-kopie

Ontdek Anuradhapura: Tips voor je bezoek aan deze historische stad vol tempels in Sri Lanka

Als je gek op tempels bent en benieuwd bent naar de historie van Sri Lanka, mag Anuradhapura niet op je reisroute ontbreken. Deze stad behoort zelfs tot de culturele driehoek van Sri Lanka, samen met het prachtige Polonnaruwa en Kandy. We vertellen hieronder precies welke 8 highlights je sowieso wilt zien als je hier bent (iets met prachtige en enorme witte stoepa’s en magische tempels), maar we delen ook hoe je jouw trip het beste kan plannen. Zo hebben we ook een paar fijne hotel tips voor je! Oh en de grootste tip, mocht je graag als de locals doen: Draag witte kleding als je hier naartoe gaat!

Anuradhapura | Sri Lanka

→ Anuradhapura hotel tips: Hotel Heladiv, Andorra Tourist Resort of Lakehouse Homestay
→ Aanrader: Maak een Tuk Tuk Trip  door Sri Lanka

offer-briefje-jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapura

Ons bezoek aan Anuradhapura

We zijn vroeg opgestaan, want vandaag gaan we Anuradhapura bezoeken, een heilige en historische stad in Sri Lanka. Onze gids had ons al eerder verteld dat we het beste losse kleding aan konden doen die onze schouders en knieën zou bedekken en dat we geen felle kleuren moesten dragen.

Tip: Hul je zelf in witte kleding, net zoals de grote spierwitte stoepa’s

Witte kleding zou hier helemaal perfect zijn geweest. Wanneer we langs een van de stoepa’s van Anuradhapura rijden, zien we namelijk meteen waarom onze gids ons vroeg witte kleding te dragen. Vrijwel alle Sri Lankanen hier zijn gehuld in de mooiste witte gewaden en dragen in hun armen prachtig gekleurde bloemen. Ook wij worden bijna verleid om een bosje te kopen bij een van de marktkraampjes, maar de gigantische witte stoepa en de mensen rondom de heilige boom trekken nog meer onze aandacht. De reden dat hier trouwens zoveel wit gedragen wordt? Deze kleur staat in het boeddhisme voor de woorden puur en leergierig.

locals-Jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapura

Dit wil je doen in koningsstad en tempelparadijs Anuradhapura

Wie naar koningsstad Anuradhapura afreist, kan vooral veel tempels verwachten. Als je van mooie stoepa’s, bijzonder geklede mensen, gigantische boeddha beelden en historie houdt kan je hier dus ook echt je hart ophalen. Verder is er namelijk niet zo veel te doen in dit gebied. Ikzelf kan ultiem genieten van dit soort oude steden. Al struin ik wel graag in een wat rapper tempo dan de meeste gidsen gewend zijn zo’n plek af, met camera in de aanslag en vooral oog voor de mensen en mooie bouwwerken en wellicht iets minder voor de verhalen. Onze 8 favoriete plekken en to do’s in Anuradhapura? Die vind je hieronder:

1. Naar de heilige boom: Jaya Sri Maha Bodhi

Als eerst besluiten we de belangrijkste plek van deze historische stad te bezoeken: De Jaya Sri Maha Bodhi, een heilige vijgenboom die ooit als stek naar Sri Lanka is gebracht vanuit de Indiase stad Bodhgaya. Onder de oorspronkelijk boom zou Boeddha zijn verlichting hebben ontvangen en tegenwoordig is de Jaya Sri Maha Bodhi de oudste levende boom die ooit gepland is door mensen.

Jaya Sri Maha Bodhi

Boeddha-beeld-jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapuraMonikken-bij-jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapura

2. Anuradhapura ruwanweli maha seya / Ruwanweliseya stoepa

Wij vonden hem een tikkeltje te nieuw en te perfect opgeknapt aan de buitenkant (we zagen een aantal veel oudere stenen liggen die er wat ons betreft mooier uitzagen, maar goed dat is vast de drang van de westerse toerist naar authentieke dingen), maar ondanks dat is de felwitte Ruwanweliseya stoepa (ook wel aangeduid als Anuradhapura ruwanweli maha seya) een bijzonder bouwwerk om te zien.

Deze stoepa is meer dan 90 meter hoog! Maar… Wordt niet té enthousiast, want net zoals bij alle andere stoepa’s kan je ook deze niet in. Rondom de stoepa zijn wel kleinere tempels te vinden waar je in kunt en waarin je gekleurde of gouden beeld vindt, maar daadwerkelijk naar binnen lopen bij de stoepa is onmogelijk. Oh en vergeet ook niet een blik op de buitenmuur te werpen die bedekt is met olifanten, zo mooi! En als je een beetje goed telt… Dan kom je als het goed is maar liefst 344 olifanten beelden tegen!

Ruwanweliseya

stoepa Ruwanweliseya anuradhapura stoepa Ruwanweliseya anuradhapura apen-buiten-Ruwanweliseya-anuradhapura

Bloemen-offers-Ruwanweliseya-anuradhapura olifanten Ruwanweliseya anuradhapura details-olifanten-Ruwanweliseya-anuradhapura

3. Kuttam Pokuna

Een oud waterbassin, een zwembad, waarin monniken zich vroeger gingen wassen. Deze poelen worden ook wel de Twin Pools genoemd en zijn gevuld met groen water. Bijzonder is dat deze zwembaden al onwijs oud zijn, maar toendertijd al een uniek systeem hadden om het water te zuiveren en filteren.

→ Tip: Vond je Kuttam Pokuna mooi? Dan kun je eventueel ook nog naar Ranmasu Uyana, hier vind je ook een mooie tuin en bassins.

Kuttam Pokuna

anuradhapura-Kuttam-Pokuna-sri-lanka anuradhapura-Kuttam-Pokuna-sri-lanka

4. Thuparama stoepa

Ook een opvallende stoepa, maar eigenlijk niet omdat deze zo groot is. Juist de opvallend omhoog staande palen maken de Thuparama bijzonder om te zien:

Thuparama

Thuparama stoepa anuradhapura sri lanka

5. Abhayagiri vihāra stoepa

Waar de Ruwanweliseya stoepa fel wit is, is de Abhayagiri vihāra bruin van kleur. Denk daar wit geklede mensen voor, bomen waaronder boeddha beelden verscholen gaan en je kan je al gauw voorstellen dat ook deze stoepa bijzonder is om te bezoeken.

Abhayagiri

ruines-Abhayagiri-vihāra-anuradhapura

Boeddha-beeld-Abhayagiri-vihāra-anuradhapura

6. Sandakada pahana, Moon-stone van Anuradhapura

Ook mooi om te zien: de Sandakada pahana, een goed bewaarde moon-stone in Anuradhapura. Je vindt bij heel veel ruïnes en tempels nog mooie maanstenen, maar niet elke is zo gedetailleerd. Overigens zijn ook de beelden naast trappen vaak de moeite waard om te bekijken.

Sandakada pahana

Moonstone anuradhapura sri lanka tempel met Moonstone anuradhapura sri lanka beelden anuradhapura naast trappen

7. Mihintale

Als je toch bij Anuradhapura bent, dan kun je jouw bezoek ook zeker meer dan goed combineren met Mihintale. Ook hier zal je wel eventjes voor moeten rijden, maar bovenop een berg vind je dit boeddhistisch heiligdom. De natuur is hier prachtig, maar ook de verhalen over deze tempel en het bouwwerk op de top zijn magisch. Bereid je wel voor op een klim, want je moet aardig wat traptredes omhoog om boven te komen! De zonsondergang hier kijken is trouwens ook echt een aanrader.

Anuradhapura tips Mihintale

8. Wil je meer zien van Anuradhapura? Ga dan ook naar…

Bovenstaande plekken zijn nog niet eens alle highlights en bezienswaardigheden in Anuradhapura. Er is nog meer te doen! Als je meer wilt zien of meer dagen in de omgeving bent, kun je bijvoorbeeld ook nog naar de gigantisch witte boeddha bij Sarananda Maha Pirivena. Krijg je juist geen genoeg van de witte stoepa’s? Dan is Mirisawetiya Stupa nog een mooie plek.

Gebruiken om rekening mee te houden als je naar Anuradhapura gaat

Je las net al even dat je het beste witte kleding kunt dragen als je naar Anuradhapura gaat, maar er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden wil je de stad op een gepaste wijze bezoeken. We hebben alles hieronder op een rij gezet:

  • Draag kleding die je schouders & knieën bedekt
  • Probeer felle kleuren te vermijden, kies het liefst voor witte of effen/sobere kleuren
  • Je mag niet poserend op de foto worden gezet voor een boeddha beeld of de Jaya Sri Maha Bodhi
  • Trek je schoenen uit voordat je een tempel betreed
  • Neem eventueel sokken mee voor in de tempels, dat heeft twee voordelen: Je hoeft niet op blote voeten, waardoor je voeten niet vies worden en je merkt het minder als de grond te heet is (vanwege de zon)
  • Probeer niet met je rug naar een boeddha beeld te staan
  • Bij sommige tempels zijn heel wat apen te vinden, die maar wat graag een hapje van jouw eten nemen

Verder nog een tip, die niet per se iets met gebruiken te maken heeft, maar die we niet genoeg kunnen benadrukken: Ga lekker op tijd op pad! Dit vanwege de hitte, maar ook omdat het dan een stuk rustiger is overal. Probeer dus echt in de ochtend op pad te gaan.

anuradhapura kleding sri lanka anuradhapura kraampjes sri lanka

Je bezoek aan Anuradhapura plannen

Helemaal zin gekregen om naar deze plek in Sri Lanka te gaan? We delen hieronder nog wat praktische tips met je om je bezoek te plannen:

Hier vind je Anuradhapura

We vinden Anuradhapura in het noorden van de Centrale Provincie van Sri Lanka op iets meer dan 200 kilometer rijden van Colombo. Ooit was Anuradhapura de hoofdstad van Sri Lanka, maar tegenwoordig is het slechts de hoofdstad van de Noordelijke Centrale Provincie. Anuradhapura is een heilige plek voor de gehele Boeddhistische wereld en mede daarom behoort deze plek ook tot de UNESCO werelderfgoedlijst. Een paar van de mooiste of belangrijkste bezienswaardigheden in Anuradhapura voor UNESCO zijn: The Jaya Sri Maha Bodhi,Ruwanweliseya, Kuttam Pokuna en de Thuparama stoepa.

Hoe kun je deze historische stad het beste bekijken: Gids of fiets?

Wij bezochten de stad met onze gids en zijn eigen auto, maar we zagen ook veel mensen de historische stad met een tuk tuk ontdekken of met een gehuurde fiets! Fietsen kun je al voor een paar euro huren, dus voor de kosten hoef je dit ook zeker niet te laten. Als je alles loopt, is dat wel iets lastiger want sommige tempels liggen best ver uit elkaar en omdat het vaak heet is, voel je die afstand net wat meer. Voordeel van een gids is bovendien dat je veel meer te weten komt over alle verhalen achter de gebouwen en de gebruiken. Je gaat dan een stuk geïnformeerder naar huis, dan als je alles zelf doet!

Zo kom je in Anuradhapura

Vanuit verschillende plekken in Sri Lanka kun je een bus of trein naar Anuradhapura nemen. Bij ons zat het bezoek aan de historische stad al in deze Sri Lanka rondreis verwerkt. Je kan er dus heen met je eigen gids en auto. Maar vanuit Colombo en Kandy vertrekken ook meerdere keren per dag een trein naar Anuradhapura, je doet er dan zo’n 5 tot 6 uur over. Ook kun je met de bus gaan vanuit Colombo (vergelijkbaar qua tijd) of je kan Anuradhapura bezoeken nadat je in Dambulla bent geweest. Dichtbij Dambulla vind je bijvoorbeeld ook het Minneriya National Park waar je wilde olifanten kunt spotten.

Anuradhapura hotel tips

Rondom Anuradhapura zijn vervolgens genoeg hotels te vinden waar je kunt overnachten. Een paar leuke plekken om te overnachten zijn bijvoorbeeld:

Hotel Heladiv (heeft een zwembad)
Andorra Tourist Resort (heeft ook een zwembadje)
Lakehoues Homestay

Hoeveel dagen heb je nodig voor Anuradhapura

Wij hebben één middag de tijd genomen voor alle tempels en highlights. We waren wel expres wat vroeger op gestaan, maar in principe kun je in één dag alles zien wat tof is om te bezoeken. Omdat je waarschijnlijk wel wat later terug bent in de middag, is het niet fijn om ook nog naar een andere plek door te moeten reizen. We zouden je dus wel aanraden om één nachtje voor en na je bezoek te overnachten in de buurt van Anuradhapura. Hierboven hebben we een paar hotel tips met je gedeeld, zoals Andorra Tourist Resort, waar je ook een zwembadje vindt!

Anuradhapura & Polonnaruwa

Ben je gek op tempels, net zoals ons? Dan wil je ook naar Polonnaruwa als je in Sri Lanka bent. Ook hier vind je machtig veel mooie tempels. Moet je kiezen tussen Anuradhapura en Polonnaruwa, bijvoorbeeld vanwege tijdsgesbrek of omdat je slechts één tempelstad wilt bezoeken? Dan raden we je aan om even te kijke welke plek het beste in jouw reisplanning past en naar welke tempels of highlights je zelf het meest benieuwd bent.

Wij vonden zelf zowel Anuradhapura als Polonnaruwa aanraders, al hadden we zelf vooraf een lichte voorkeur voor Polonnaruwa maar dat kwam meer omdat we heel lang een poster thuis hadden hangen die gemaakt was bij een van de tempels daar. Kortom: Beide plekken zijn tof, maar als je moet kiezen, kijk dan naar je persoonlijke voorkeuren en planning!

Meer weten over backpacken in Sri Lanka? Check deze backpackroute

backpack route sri lanka boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Bekijk ook onze travel vlog over Sri Lanka:

Benieuwd naar onze hele rondreis in Sri Lanka? We maakte onderstaande filmpje:

→ Bekijk hier al onze Sri Lanka artikelen