Boeddha-beeld-Abhayagiri-vihāra-anuradhapura-kopie

Op ontdekkingstocht in de historische stad Anuradhapura | Sri Lanka

We zijn vroeg opgestaan, want vandaag gaan we Anuradhapura bezoeken, een heilige en historische stad in Sri Lanka. Onze gids had ons al eerder verteld dat we het beste losse kleding aan konden doen die onze schouders en knieën zou bedekken en dat we geen felle kleuren moesten dragen.

Gehuld in witte kleding, lopend naar een grote spierwitte stoepa

Witte kleding zou helemaal perfect zijn. Wanneer we langs een van de stoepa’s van Anuradhapura rijden, zien we meteen waarom onze gids ons vroeg witte kleding te dragen. Vrijwel alle Sri Lankanen hier zijn gehuld in de mooiste witte gewaden en dragen in hun armen prachtig gekleurde bloemen. Ook wij worden bijna verleid om een bosje te kopen bij een van de marktkraampjes, maar de gigantische witte stoepa trekt nog meer onze aandacht.

Naar de heilige boom: Jaya Sri Maha Bodhi

Al besluiten we eerst de belangrijkste plek van deze historische stad te bezoeken: De Jaya Sri Maha Bodhi, een heilige vijgenboom die ooit als stek naar Sri Lanka is gebracht vanuit de Indiase stad Bodhgaya. Onder de oorspronkelijk boom zou Boeddha zijn verlichting hebben ontvangen en tegenwoordig is de Jaya Sri Maha Bodhi de oudste levende boom die ooit gepland is door mensen.

Jaya Sri Maha Bodhi

Boeddha-beeld-jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapura Monikken-bij-jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapura locals-Jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapura offer-briefje-jaya-Sri-Maha-Bodhi-anuradhapura

Koningsstad Anuradhapura: Een plek voor tempel-liefhebbers

Wie naar koningsstad Anuradhapura afreist, kan vooral veel tempels verwachten. Als je van mooie stoepa’s, bijzonder geklede mensen, gigantische boeddha beelden en historie houdt kan je hier dus ook echt je hart ophalen. Verder is er namelijk niet zo veel te doen in dit gebied. Ikzelf kan ultiem genieten van dit soort oude steden. Al struin ik wel graag in een wat rapper tempo dan de meeste gidsen gewend zijn zo’n plek af, met camera in de aanslag en vooral oog voor de mensen en mooie bouwwerken en wellicht iets minder voor de verhalen. Mijn 5 favoriete plekken in Anuradhapura? Die vind je hieronder:

1. Ruwanweliseya stoepa

Wij vonden hem een tikkeltje te nieuw en te perfect opgeknapt aan de buitenkant (we zagen een aantal veel oudere stenen liggen die er wat ons betreft mooier uitzagen, maar goed dat is vast de drang van de westerse toerist naar authentieke dingen), maar ondanks dat is de felwitte Ruwanweliseya stoepa een bijzonder bouwwerk om te zien. Deze stoepa is meer dan 90 meter hoog! Maar… Wordt niet té enthousiast, want net zoals bij alle andere stoepa’s kan je ook deze niet in. Rondom de stoepa zijn wel kleinere tempels te vinden waar je in kunt en waarin je gekleurde of gouden beeld vindt, maar daadwerkelijk naar binnen lopen bij de stoepa is onmogelijk. Oh en vergeet ook niet een blik op de buitenmuur te werpen die bedekt is met olifanten, zo mooi!

Ruwanweliseya

stoepa Ruwanweliseya anuradhapura stoepa Ruwanweliseya anuradhapura apen-buiten-Ruwanweliseya-anuradhapura Bloemen-offers-Ruwanweliseya-anuradhapura olifanten Ruwanweliseya anuradhapura details-olifanten-Ruwanweliseya-anuradhapura

2. Kuttam Pokuna

Een oud waterbassin, een zwembad, waarin monniken zich vroeger gingen wassen. Deze poelen worden ook wel de Twin Pools genoemd en zijn gevuld met groen water. Bijzonder is dat deze zwembaden al onwijs oud zijn, maar toendertijd al een uniek systeem hadden om het water te zuiveren en filteren.

Kuttam Pokuna

anuradhapura-Kuttam-Pokuna-sri-lanka anuradhapura-Kuttam-Pokuna-sri-lanka

3. Thuparama stoepa

Ook een opvallende stoepa, maar eigenlijk niet omdat deze zo groot is. Juist de opvallend omhoog staande palen maken de Thuparama bijzonder om te zien:

Thuparama

Thuparama stoepa anuradhapura sri lanka

4. Abhayagiri vihāra stoepa

Waar de Ruwanweliseya stoepa fel wit is, is de Abhayagiri vihāra bruin van kleur. Denk daar wit geklede mensen voor, bomen waaronder boeddha beelden verscholen gaan en je kan je al gauw voorstellen dat ook deze stoepa bijzonder is om te bezoeken.
Abhayagiri

5. Sandakada pahana, Moon-stone van Anuradhapura

Ook mooi om te zien: de Sandakada pahana, een goed bewaarde moon-stone in Anuradhapura. Je vindt bij heel veel ruïnes en tempels nog mooie maanstenen, maar niet elke is zo gedetailleerd. Overigens zijn ook de beelden naast trappen vaak de moeite waard om te bekijken.

Sandakada pahana

Moonstone anuradhapura sri lanka tempel met Moonstone anuradhapura sri lanka beelden anuradhapura naast trappen

Paar gebruiken om rekening mee te houden als je naar Anuradhapura gaat

Je las net al even dat je het beste witte kleding kunt dragen als je naar Anuradhapura gaat, maar er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden. We hebben alles hieronder op een rij gezet:

  • Draag kleding die je schouders & knieën bedekt
  • Probeer felle kleuren te vermijden, kies het liefst voor witte of effen/sobere kleuren
  • Je mag niet poserend op de foto worden gezet voor een boeddha beeld of de Jaya Sri Maha Bodhi
  • Trek je schoenen uit voordat je een tempel betreed
  • Probeer niet met je rug naar een boeddha beeld te staan
  • Bij sommige tempels zijn heel wat apen te vinden, die maar wat graag een hapje van jouw eten nemen

anuradhapura kleding sri lanka anuradhapura kraampjes sri lanka

Waar kun je Anuradhapura vinden in Sri Lanka?

We vinden Anuradhapura in het noorden van de Centrale Provincie van Sri Lanka op iets meer dan 200 kilometer rijden van Colombo. Ooit was Anuradhapura de hoofdstad van Sri Lanka, maar tegenwoordig is het slechts de hoofdstad van de Noordelijke Centrale Provincie. Anuradhapura is een heilige plek voor de gehele Boeddhistische wereld en mede daarom behoort deze plek ook tot de UNESCO werelderfgoedlijst. Een paar van de mooiste of belangrijkste bezienswaardigheden in Anuradhapura zijn: The Jaya Sri Maha Bodhi,Ruwanweliseya, Kuttam Pokuna en de Thuparama stoepa.

Hoe kun je deze historische stad het beste bekijken?

Wij bezochten de stad met onze chauffeur en zijn eigen auto, maar we zagen ook veel mensen de historische stad met een tuk tuk ontdekken of met een gehuurde fiets! Als je alles loopt, is dat wel iets lastiger want sommige tempels liggen best ver uit elkaar en omdat het vaak heet is, voel je die afstand net wat meer.

Hoe kom je in Anuradhapura?

Vanuit verschillende plekken in Sri Lanka kun je een bus of trein naar Anuradhapura nemen. Bij ons zat het bezoek aan de historische stad al in deze Sri Lanka rondreis verwerkt, wij gingen er dus heen met onze eigen chauffeur en auto. Maar vanuit Colombo en Kandy vertrekken meerdere keren per dag een trein naar Anuradhapura, je doet er dan zo’n 5 tot 6 uur over. Ook kun je met de bus gaan vanuit Colombo (vergelijkbaar qua tijd) of je kan Anuradhapura bezoeken nadat je in Dambulla bent geweest. Dichtbij Dambulla vind je bijvoorbeeld ook het Minneriya National Park waar je wilde olifanten kunt spotten. Rondom Anuradhapura zijn vervolgens genoeg hotels te vinden waar je kunt overnachten.

Meer weten over backpacken in Sri Lanka? Check deze backpackroute

backpack route sri lanka boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Bekijk ook onze travel vlog over Sri Lanka:

Benieuwd naar onze hele rondreis in Sri Lanka? We maakte onderstaande filmpje: