Sri Lanka wilde olifanten

Wilde olifanten zien in Sri Lanka: Op jeep safari in Minneriya National Park

Een van dé hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka was toch wel echt het zien van wilde olifanten in het Minneriya National Park. Aan het einde van de dag maakte we een jeep safari (en met ons vele anderen) van een aantal uur door Minneriya. Omdat we een paar dagen ervoor in een ander park op zoek waren gegaan naar luipaarden en deze niet hadden gevonden, hadden we ons tijdens onze tour in Minneriya erop voorbereid dat we mogelijk geen olifant zouden zien. Maar… niets bleek minder waar! We begonnen onze jeep safari op een hobbelige dirt road, maar toen we bij het eerste open veld aankwamen waren daar direct een aantal wilde olifanten te zien. Een klein beetje gillend en juichend schoten we meteen omhoog in onze jeep zonder dak en begonnen volop foto’s te maken. Hoe mooi is dit!

Minneriya National Park

→ Hotel tips: Pelwehera Village Resort, Giritale Hotel of Hotel Summer Haven
→ Aanrader: Maak met Shoestring een rondreis door Sri Lanka

Minneriya national park wilde olifanten

Olifanten kijken in Minneriya

Wij zagen eigenlijk vrij snel nadat we in Minneriya aankwamen olifanten. We waren eigenlijk al blij om er eentje te zien, maar na zo’n 10 minuten op dezelfde plek te hebben rondgehangen vertelt onze gids ons dat er verderop een meer is (wat later de Minneriya Tank bleek te zijn), waar de kans op het zien van meer olifanten nog groter is. Een uitspraak die we niet meteen geloofde, maar toen we erheen reden bleek zijn belofte opnieuw te kloppen. Aan de oevers stonden baby olifanten met hun moeders en een enkele olifant met reusachtige slagtanden rustig te grazen. Wat een machtig mooi gezicht!

The Gathering bij de Minneriya Tank

Sri Lanka wilde olifanten

‘The Gathering’ bij de Minneriya Tank

Het Minneriya National Park vonden wij onwijs tof om te bezoeken. Het nationale park ligt in het noorden van Sri Lanka en het park staat bekend om de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld (geen idee waarom wij dachten dat we er geen één zouden zien… Misschien hebben we iets te vaak safari’s gemaakt zonder het zien van bijzondere dieren). Tijdens dit bezoek konden wij op het hoogtepunt een vijftigtal olifanten tellen bij het meer in het park (ook wel de Minneriya Tank genoemd, dit meer is overigens niet ontstaan door de natuur maar jaren terug aangelegd net zoals veel andere meren in Sri Lanka). Maar meer dan eens zijn er honderden te zien bij deze tank en dit moment staat ook wel bekend als ‘The Gathering’. Er zijn zelfs tellingen geweest waar het aantal olifanten boven de 300 liep als we onze gids mogen geloven!

Honderden wilde olifanten in één National Park, hoe groot is dat dan?!

Zoals gezegd kun je soms honderdend wilde olifanten zien in het Minneriya National Park. Je vraagt je dan al gauw af hoe groot dit park dan is en waarom de olifanten hier precies naartoe gaan? Onze gids vertelde ons dat het Minneriya Park bijna 90 vierkante kilometer groot is, maar dat de olifanten ook wel eens naar het nabijgelegen Kaudulla National Park gaan of vanuit het Wasgamuwa National Park komen. Je hoeft dus ook niet verbaasd op te kijken als een van de Sri Lankanen je vertelt dat hij of zij weleens wilde olifanten de weg heeft zien oversteken. Deze parken zijn zo geliefd door wilde olifanten vanwege de vele struiken, de aanwezigheid van water, bossen, open vlaktes en moerassen. Ook bevindt Minneriya zich op een van de droogste plekken op het eiland en varieert de temperatuur er gedurende het hele jaar tussen de 20 en 35 graden. Het is een goede plek voor olifanten om te eten, zich te wassen en vanwege de begroeiing ook een goede schuilplaats.

Minneriya-National-Park-olifanten-dansje Minneriya-National-Park-olifant-vanuit-jeep Minneriya-National-Park-baby-olifant

Wat is de beste tijd om wilde olifanten te zien in Minneriya National Park?

De beste tijd om wilde olifanten te spotten is in de droge periode van noord Sri Lanka. Deze droge periode loopt in principe van mei tot en met september, maar de grootste kans om de wilde olifanten te zien is vaak vanaf juni en soms heb je begin oktober ook nog een kans om deze magische beesten te spotten. De droge periode is schijnbaar zo’n goede periode, omdat het grootste deel van het water uit de tank dan is opgedroogd en dat de olifanten kans geeft om vers gras te eten aan de oevers.

Op welk moment van de dag heb je de meeste kans om olifanten te zien in Minneriya?

Ben je eenmaal bij het park in de juiste periode, probeer dan jouw tour vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de middag te plannen. Op het heetst van de dag is het maar lastig om de wilde olifanten te zien, omdat ze zich dan verschuilen in de schaduw. Wij zijn gegaan voor de jeep safari op het einde van de dag, meestal kun je dan ook prachtfoto’s maken in het gouden uur, vlak voor zonsondergang, maar helaas was het op de dag dat wij gingen bewolkt. Ook moeten we erbij zeggen dat toen wij gingen er niet alleen veel olifanten waren, maar ook onwijs veel jeeps. Onze gids grapte al over een “safari-file”, dus dan begrijp je dat het er echt veel waren. Je kan dus op een goed tijdstip gaan om veel olifanten te zien, maar veel jeeps zul je dan waarschijnlijk ook tegenkomen.

Zijn er meer dieren in het Minneriya National Park te zien?

Hou niet alleen je ogen open voor wilde olifanten als je in dit gebied bent. In het Minneriya National Park zijn ook allerlei andere dieren te zien. Denk aan vogels (ooievaars, pelikanen, aalscholvers of reigers bijvoorbeeld), buffels, krokodillen, herten en apen (zoals makaken). Maar ook kun je, met heel veel geluk, een luipaard spotten.

Minneriya national park wilde olifanten jeep safari Minneriya national park wilde olifanten jeepsafari

Hoe kun je een tocht maken door Minneriya?

Je vindt het nationale park op 182 kilometer vanaf Colombo. Het is dus verstandig om eerst naar een plek te reizen dat iets dichterbij het park ligt. Overnacht bijvoorbeeld in Habarana of Dambulla. Wij sliepen zelf in Dambulla in het Pelwehera Village Resort. Vanaf deze plek is het een klein half uurtje rijden naar het park. Overnacht je in Habarana? Dan ben je waarschijnlijk zo’n 10 minuten onderweg.

Op pad met een jeepsafari en gids!

Wanneer je het park in wilt, is het noodzakelijk om een jeep tour te boeken, mede daardoor zijn er ook heel wat te vinden in het hoogseizoen. Je mag niet lopend het park in en terwijl je onderweg bent, mag je ook niet uitstappen, ook niet om foto’s te maken. Er is slechts één speciale plek waar je eventueel je benen kan strekken en een uitkijktoren op kunt klimmen voor een extra mooi uitzicht. Jouw ticket voor een tour kun je bij het bezoekerscentrum bij de entree van het park kopen. Vervolgens ben je zo’n 40 minuten of drie uur met een jeep onderweg, het ligt er een beetje aan met wie en op wat voor manier je door Minneriya reist.

Onze tour duurde vrij lang (een aantal uur), maar dat kwam wellicht doordat onze tickets al zaten inbegrepen in de reis die wij hebben gemaakt met Shoestring, de precieze reis die wij hebben gemaakt kun je hier bekijken. Wellicht dat dat dus van invloed was op de duur van de tour. Drie uur was overigens echt niet te lang. Je kan eindeloos blijven kijken naar die machtige beesten die de ene keer nietsvermoedend gras staan te eten en op andere momenten brullend uit het bos komen.

Hotels in de omgeving van Minneriya

Zoek je een leuk hotel in de omgeving van Minneriya? Kijk dan eens naar:

Meer weten over backpacken in Sri Lanka? Check deze backpackroute

backpack route sri lanka boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Kijk ook deze travel vlog over Sri Lanka:

Benieuwd naar onze hele rondreis in Sri Lanka? We maakte onderstaande filmpje: