Sri Lanka Polonnaruwa

Polonnaruwa: Ontdek de mooiste ruïnes van Sri Lanka

Net als Anuradhapura is ook Polonnaruwa een van de oudste koningssteden van Sri Lanka. Beide liggen in de Noordelijke Centrale Provincie van Sri Lanka, al vind je Polonnaruwa iets meer in het Oosten van het land, op ongeveer 2 uur rijden van elkaar. De grootste reden om naar Polonnaruwa te gaan? Dit titel van dit artikel verklapte het al: Om de mooiste ruïnes en tempels van Sri Lanka te bezoeken! Je vindt hier namelijk gigantische boeddha beelden, bijzondere stoepa’s en tal van andere ruïnes.

Wanneer je in Polonnaruwa rondloopt, duik je echt even terug in de tijd. Honderden jaren geleden werd het land namelijk vanaf deze plek geregeerd. Hoewel je gerust bijna 1000 jaar terug kunt zeggen; als we Wikipedia mogen geloven, werd Polonnaruwa namelijk de tweede koningsstad van Sri Lanka rond 1070 na Christus.  Ondanks dat de stad zo oud is, zijn veel bijzonder bouwwerken nog in goede staat. De ene tempel is nog mooier dan de ander en in tegenstelling tot Anuradhapura zijn ruïnes hier op de oude manier gerestaureerd en niet met moderne materialen.

Polonnaruwa Sri Lanka

Hoe kom je in Polonnaruwa

Polonnaruwa is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende plaatsen in het land. Zo kan je de bus nemen vanaf Kandy, maar ook vanaf Anuradhapura. Vanaf de oostkust van het eiland, zoals bijvoorbeeld Trincomalee is het stadje ook gemakkelijk te bereiken. Net als vanuit Dambulla. Het makkelijkste is om op het busstation te vragen welke bus je moet hebben, de locals wijzen je dan de weg naar de juiste bus. Meestal is vooraf reserveren niet nodig, maar mocht je dat fijn vinden kan je dat een dag van tevoren doen op het station. De bussen vertrekken regelmatig, al kan het op sommige routes nodig zijn dat je over moet stappen. Vanaf Sigiriya moet je ook een omslachtige weg nemen, wil je vanaf daar doorreizen. Houd daar dus rekening mee.

Overnachten in Polonnaruwa

In Polonnaruwa heb je verschillende mooie plekken om te overnachten. Van hotels met uitzicht op het meer, tot guesthouses van vriendelijke locals (met uitzicht op de jungle, waar zomaar ineens een olifant kan verschijnen). Dit zijn een aantal van onze aanraders:

De mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa

Er zijn veel verschillende tempels en ruïnes te vinden bij Polonnaruwa en de 7 mooiste bezienswaardigheden hebben we hieronder voor je op een rij gezet met foto’s. De meeste van deze bezienswaardigheden vind je in ‘Het Vierkant’, een terrein waarop meerdere tempels zijn te vinden. In principe heb je aan een halve dag genoeg om alle tempels te bekijken. Huur dan wel een fiets, want te voet kost het je veel meer tijd. Ook kan het behoorlijk warm worden in het dorpje. Fietsen kost dan stukken minder energie. Je kan eventueel ook een tuktuk inhuren voor de hele dag waarmee je bij alle mooie plekken wordt langs gebracht. Een privé chauffeur mag met de auto door het complex rijden. De entreeprijs voor het park is ongeveer €25,- en koop je in het bezoekerscentrum/museum van Polonnaruwa. Je kunt Polonnaruwa iedere dag bezoeken tussen 07:30 en 18:00 uur. Ga vroeg in de ochtend vanwege de hitte.

1. Vatadage

Deze ronde stoepa springt meteen in het oog. Niet alleen vanwege de vorm, maar ook omdat je van verschillende kanten uitzicht hebt op bijzondere boeddha beelden. Ook de moonstones van dit gebouw, die je vindt bij de vele trappen, zijn indrukwekkend om te zien.

Vatadage Polonnaruwa tempel Vatadage Polonnaruwa Vatadage Polonnaruwa Vatadage Polonnaruwa moonstone

2. Koninklijk paleis

Ooit bestond dit paleis uit zeven verdiepingen, maar helaas is daar tegenwoordig niet meer zoveel van over. De restanten zijn ondanks dat nog steeds mooi om te zien en kijk ook goed naar de getailleerde tekeningen op de muren.

koninklijk paleis Polonnaruwa

3. Leeuwen troon van Nissankamalla

Deze leeuwen troon was de eerste ruïne die we bezochten. Je vindt deze troon vrijwel direct naast het museum van Polonnaruwa en zoals je ziet zijn er rondom de ruïne ook allerlei bijzonder bomen te vinden.

Leeuwen-troon-Polonnaruwa Leeuwen-troon-Polonnaruwa

4. Gal Vihara

Voor mij het ultieme hoogtepunt van Polonnaruwa: Gal Vihara! Heel lang had ik op mijn kamer een poster hangen van een van de liggende boeddha beelden die je hier vindt. De beelden hier zijn rechtstreeks uit een rots gehakt. Onwijs bijzonder om te zien, al is het wel jammer dat ze er tegenwoordig zo’n lelijke ombouw omheen hebben gezet om de sculpturen te beschermen tegen weer en wind.

Gal-Vihara-Polonnaruwa liggende boeddha Gal-Vihara-Polonnaruwa liggende boeddha Gal-Vihara-Polonnaruwa zittende boeddha

5. Atadage

Net als veel andere bezienswaardigheden in dit lijstje, staat ook Atadage op het terrein van ‘Het Vierkant’. Tussen allerlei schots en scheve pilaren duikt ineens een boeddha beeld op met op de achtergrond wuivende groene bomen.

Atadage-Polonnaruwa Sri Lanka

6. Hatadage

Vanuit de Hatadage tempel, zie je de ronde Vatadage tempel. Deze foto is een klein beetje een lucky shot (of misschien juist unlucky… ligt er aan hoe je het bekijkt) want eigenlijk mag je bij de tempels niet op de foto bij een boeddha beeld. Maar zo zie je wel hoe indrukwekkend het geheel is.

Hatadage Polonnaruwa bezienswaardigheden sri lanka

7. Rankot Vihara

Ook bij Polonnaruwa vind je mooie stoepa’s, zo ook de Rankot Vihara die een diepbruine kleur heeft en omringd wordt door groene bomen.

Rankot Vihara Polonnaruwa stoepa

Wat is de Polonnaruwa entrance fee?

Omdat wij met Shoestring deze rondreis maakten door Sri Lanka, was onze entrance fee al inbegrepen en vooraf betaald. Op onze reisbeschrijving stond overigens dat de entrace fee US$ 25.00 per persoon is en dit hebben we ook nog even gecheckt ter plekke. Omgerekend naar euro’s kom je nu ongeveer uit op 22,40 euro. Wil je een fiets huren? Dan ben je ietsjes meer kwijt, tussen de Rs350 en Rs450 betaal je dan extra voor een huurfiets. 

Fietsen: De beste manier om Polonnaruwa te ontdekken

Je bent al gauw een paar uur kwijt als je Polonnaruwa bezoekt. Zowel met de auto als met de fiets en helemaal als je alles lopend wilt doen. Ik denk dat wij er zo’n 2 a 3 uur zijn geweest, maar mocht je gaan fietsen dan ben je denk ik snel 4 uur bezig. Vooral omdat de tempels stukjes van elkaar af liggen en je moet je voorstellen dat je fietst in de warmte waardoor alles net een tikkeltje langzamer gaat. Voor een fiets betaal je tussen de Rs350 en Rs450 voor de hele dag.

Nog een paar praktische tips

1. Kleed en gedraag je gepast

Het is belangrijk om je gepast te kleden en te gedragen tijdens het bezoek aan de tempels. Zorg ervoor dat je knieën en schouders bedekt zijn en vermijd het dragen van kleding met een diep decolleté. Het meenemen van een grote omslagdoek om je schouders te bedekken is een optie, maar het is ook aan te raden om een wit shirt en een losse lange broek of rok te dragen. Dan is je huid direct beschermd tegen de zon.

2. Draag dikke sokken

Het is raadzaam om dikke sokken aan te trekken of ze mee te nemen tijdens je bezoek aan de tempels in het gebied. Bij elke tempel wordt namelijk verwacht dat je je schoenen uittrekt. Het zand en de tegels kunnen extreem warm worden, waardoor je je voeten kunt verbranden als je geen sokken draagt, vooral tijdens de middaguren.

3. Let op met foto’s maken

Het is toegestaan om foto’s en selfies te maken in het gebied, maar let op dat het geloof dicteert dat men niet met de rug naar een Boeddha mag staan. Daarom is het niet gepast om selfies te maken met een Boeddha op de achtergrond.

Polonnaruwa or Anuradhapura?

If you really had to choose… Polonnaruwa or Anuradhapura?

Een moeilijke vraag voor iemand die van tempels houdt, kiezen tussen Polonnaruwa of Anuradhapura… Toch zou ik denk ik gaan voor de eerste. In Polonnaruwa vind je net iets meer diverse tempels en Anuradhapura wordt toch vooral gekenmerkt door de verschillende stoepa’s. Die stoepa’s zijn overigens ook heel mooi en indrukwekkend, maar mijn hart gaat simpelweg net iets harder kloppen van gigantische boeddha beelden en die vind je vooral in Polonnaruwa. Benieuwd wat je mist als je niet naar Anuradhapura gaat? Lees dit artikel: Op ontdekkingstocht in de historische stad Anuradhapura en maak vervolgens zelf je keuze!

Meer weten over backpacken in Sri Lanka? Check deze backpackroute

backpack route sri lanka boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Bekijk ook onze travel vlog over Sri Lanka:

Benieuwd naar onze hele rondreis in Sri Lanka? We maakte onderstaande filmpje: