Bagan Myanmar

Bagan: Ontdek de mooiste tempels van Myanmar!

Het mysterieuze en bijzondere Bagan in Myanmar (ook wel Birma of Burma) is eigenlijk niet te vergelijken met een andere plek op onze mooie wereld. Verspreid over een uitgestrekt landschap vind je in Bagan duizenden boeddhistische tempels. Waarbij de ene tempel van buiten of binnen nog mooier, groter of unieker is dan de ander.

Op tempeltour in bijzonder Bagan

Slapen doe je in Bagan in New Bagan (hier vind je over het algemeen wat luxere accommodaties) of in Nyaung U (een dorpje waar je ook de local market vindt en meer budget accommodaties). Dit zijn dan ook direct de twee plekken van waaruit je het beste een fiets of scooter kan huren om zo de tempels van Bagan te ontdekken. Met een fiets of scooter rijd je namelijk in 2 a 3 dagen zo langs alle highlights van Bagan. Of ga natuurlijk mee met een gids. Weten welke tempels je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de 7 mooiste tempels van Bagan, maar ook lees je er meer over andere must do’s en wat praktische tips. Enjoy!

bellen tempel bagan myanmar

Bagan myanmar tempel

De 7 mooiste tempels van Bagan

Tijdens een rondreis door Myanmar mag een bezoek aan Bagan zeker niet ontbreken. Voor veel reizigers is Bagan zelfs dé reden om naar Myanmar te gaan. Hoewel een plek als Mandalay of Inle Meer echter ook niet onderschat moet worden. Tijdens ons bezoek aan Bagan huurde we een fiets en mochten we drie dagen langs alle bijzondere boeddhistische tempels rijden. Een selecte van de mooiste tempels vind je hieronder:

1. Ananda Pahto

De grootte, details en kleuren van de Ananda Pahto tempel maken deze tempel tot een favoriet bij heel wat reizigers. Deze tempel is wit, grijs en zwart van kleur met bovenop een gouden top. Binnenin de tempel vind je oneindig veel boeddha beelden, maak echter niet alleen een wandeling binnen maar ook rondom de tempel want de details die je daar ziet zijn misschien nog wel mooier.

2. Shwesandaw Paya

De Shwesandaw Paya tempel is gigantisch groot in vergelijking met een aantal andere tempels in Bagan en dit is dan ook een druk bezochte plek om de zonsondergang te kijken. De Shwesandaw Paya heeft steile trappen die soms recht omhoog de lucht in lijken te steken. Niet alleen ‘s avonds is het mooi om deze tempel te beklimmen, ook overdag heb je een spectaculair vergezicht vanaf de top. Vanwege de hoogte gaan veel reizigers hierheen om de zonsondergang te kijken, maar wij vonden het zelf leuker om een wat minder bekende plek uit te zoeken omdat andere tempels wat rustiger zijn en je dan meer plek hebt om te zitten of staan. Je vindt de Shwesandaw Paya enigszins op de weg van Old Bagan richting New Bagan, dichtbij de drukke Anawrahta Road.

3. Shwezigon Paya

Deze tempel ligt in Nyaung U. De Shwezigon Paya tempel wordt gekenmerkt door een grote gouden stupa en een lange gang met een vloer van marmer. Rondom de gouden tempel vind je ook kleinere stupa’s en oudere tempeltjes die het hele complex gigantisch groot maken. In vergelijking met de tempels in Old en New Bagan is de Shwezigon Paya tempel stukken kleuriger en van meer pracht en praal voorzien van buiten en binnen.

4. Sulamani Pahto

Een van de mooiste muurschilderingen hebben wij gezien bij de Sulamani Pahto tempel. Deze tempel vind je iets meer in het binnenland van Bagan en kun je bereiken door vanaf de grote Anawrathta Road een zijweg te nemen van de rivier af. Op de muren vind je oude tekeningen van liggende en zitte boeddha’s en deze tekeningen worden afgewisseld met grote boeddha beelden in rood, wit en gouden kleuren. Je kan deze tempel ondanks zijn hoogte niet op, maar een wandeling op de begane grond van de Sulamani Pahto tempel is ook eigenlijk al bijzonder genoeg.

5. Dhammayan Gyi tempel

De roodgekleurde Dhammayan Gyi tempel lijkt iets weg te hebben van de Maya tempels in Mexico en is een reusachtig complex. Helaas kan je niet meer op deze tempel, maar een wandeling binnenin en het uitzicht van buitenaf is ook al spectaculair. Vooral vanwege de vorm die net wat anders is dan de meeste tempels in Bagan en de grootte vonden we dit een van de mooiste tempels om in Bagan te zien.

6. Shwegugyi tempel

Vanaf hier hebben wij de mooiste zonsondergang in Bagan gezien. De tempel kun je namelijk net als de Swesandaw Paya tempel op, maar is daarentegen stukken rustiger en het uitzicht eigenlijk net zo mooi. De tempel ligt dichtbij de muren van Old Bagan en de That Byin Nyu tempel waarop je dan ook mooi uitkijkt.

7. That Byin Nyu tempel

De That Byin Nyu tempel is grijs zwart van kleur. Deze tempel is vooral mooi om ‘s avonds te bekijken vanaf een van de omliggende tempels omdat de tempel dan gekleurd wordt door het zonlicht. Je kan de That Byin Nyu tempel helaas niet op, maar ook hier geldt dat alleen het zien van de buitenkant eigenlijk al spectaculair is.

Praktische tips en regels voor Bagan

Hieronder lees je meer over kledingvoorschriften in Bagan, wanneer je tempels gaat bezoeken gelden namelijk bepaalde regels. Maar je vindt ook meer informatie over goede hotels en leuke restaurants. Tevens staan er nog wat tips voor andere dingen om te doen in Bagan.

Tempel in Bagan myanmar

bagan myanmar Tempel Bagan Nyaung U

Kleding in Bagan

Als je naar Bagan gaat is het aan te raden om een sarong mee te nemen en kleding die je schouders en/of knieën bedekken. In alle tempels mag je namelijk niet blote schouders of knieën laten zien. Rondrijden in een korte broek of hemdje kan op zich wel, maar als je een tempel binnengaat is het handig om een doek om te kunnen slaan of iets anders bedekkend bij je te hebben. Verder zijn schoenen die je makkelijk aan en uit doet een aanrader, want bij alle tempels moet je je schoenen bij de toegangspoorten uit doen.

Hotels in Bagan

Wil je wat luxer slapen, dan kun je het beste in Old Bagan een mooi resort of hotel uitzoeken. Sommige hotels hebben zelfs een zwembad en de meeste van deze luxe resorts of hotels verhuren ook hun eigen fietsen of scooters. Wij sliepen zelf in een budget accommodatie in Nyaung U. Het stadje dat naast Old Bagan ligt. Vanaf hier kun je namelijk een mooie fietstocht maken richting Old Bagan en New Bagan waarbij je tijdens het fietsen al heel veel mooie tempels tegen komt. Sowieso liggen de meest bijzondere tempels tussen Nyaung U en Old Bagan in, dus is dit ook een fijne plek om je fiets- of scootertocht te starten. Een prima budget accommodatie is The Eden Hotel waar je ook ontbijt krijgt en slaapt voor ongeveer 20 dollar met twee personen. In dit hotel konden wij overigens ook al ‘s nachts een kamer krijgen toen we met de nachtbus aankwamen, zonder voor een extra avond te moeten betalen. Rondom The Eden Hotel vind je ook andere hotels en kleinere guesthouses.

Restaurants in Bagan

Toen wij in Bagan waren hadden we vooral de eerste avond wat moeite met het vinden van leuke restaurants. In Nyaung U zijn niet direct veel restaurants te vinden, je komt namelijk vooral restaurants tegen als je vanaf Nyaung U naar Old Bagan rijdt of juist in Old Bagan op zoek gaat naar een plek om te eten. Uiteindelijk vonden we de straat Yarkinnthar Hotel Road, zo’n 5 a 10 minuten fietsen vanaf de local market in Nyaung U. Hier vind je allerlei restaurants, bij de één verkopen ze lekkere thaise gerechten, bij de ander typische Birmese gerechten of dishes uit India en op een aantal plekken zijn pizza’s en burgers te vinden. Wij aten meestal vlak na zonsondergang, want het nachtleven duurt niet al te lang in Bagan. De lekkerste gerechten waren overigens veelal wel Aziatisch, met name van de curry’s konden we zelf geen genoeg krijgen en ook de verse sappen zijn zeker aan te raden! Voor de meeste gerechten betaal je tussen de 2.000 en 4.000 Kyat en vooraf krijg je vaak een bakje met gratis nootjes of incidenteel een kopje verse thee.

5 andere dingen om te doen in Bagan

Langs de tempels van Bagan rijden is natuurlijk erg leuk om te doen. Maar soms heb je behoefte aan wat verkoeling, een avontuurlijkere tocht of wat waterspektakel. Hieronder vind je dan een aantal tips voor andere dingen om te doen dan fietsen of rijden met de scooter:

Afkoelen van de hitte in Bagan in een zwembad

Heb je even genoeg van de tempels tijdens je bezoek aan Myanmar? Dan kun je een deel van de middag afkoelen in een van de zwembaden van de resorts in Old Bagan. Je betaald hier wel een kleine entreeprijs voor, maar je kan dan wel relaxed afkoelen en wegdromen bij een mooi zwembad. Het mooiste zwembad vind je bij het Bagan thiripyitsaya sanctuary resort dat direct aan de rivier ligt vlakbij de toegangspoorten van Old Bagan.

Bagan zien vanuit een luchtballon

Een van de dingen die wij helaas niet hebben kunnen doen in Bagan (het was het regenseizoen), is Bagan bewonderen vanuit de lucht. Van oktober tot en met maart kun je namelijk een tocht met een luchtballon maken van ongeveer drie kwartier waarbij je het mooiste van Bagan ziet tijdens de zonsopgang of zonsondergang. Voor zo’n ballonvlucht betaal je wel een hoge prijs, de vluchten kosten namelijk zo’n 250 tot 300 dollar.

Tocht over de rivier

Ook met een boot kun je een mooie tocht over de rivier van Bagan maken. Helemaal als je een aantal dagen in Bagan verblijft. Dan is het leuk om Bagan tijdens de zonsondergang een keer niet vanaf een tempel te bewonderen maar vanaf het water. Tochten met de boot kun je regelen bij de pier in Old Bagan, maar ook in Nyaung U kun je naar de rivier fietsen en met een local een afspraak maken voor een boottochtje.

Souvenir shoppen in Bagan

Of dit een heel positief verschijnsel is, weten we eigenlijk niet… Maar overal in Bagan, bij alle grote tempels maar ook op de lokale markt, kun je inmiddels souvenirs kopen. Van zandschilderingen tot bronzen beeldjes en andere hebbedingen. De prijzen liggen in vergelijking met andere Aziatische landen aardig hoog, dus onderhandelen is aan te raden.

Naar de local market

In Nyaung U vind je de lokale markt van Bagan. Hier kun je groente, fruit, vlees, vis en andere producten kopen, maar ook een aantal souvenir kraampjes zijn hier te vinden. Deze verkopen bronzen, stenen of houten beelden. Maar ook boeddha verhalen, schalen, bakjes en gongen. Het is er druk, maar er is ontzettend veel te zien en wil je wat kopen? Schroom dan niet om een beetje af te dingen. Zorg er verder voor dat je vroeg in de ochtend naar de markt toe gaat, anders is het er namelijk erg warm en je hebt kans dat de markt al op zijn einde is.

→ Bekijk hier al onze Myanmar artikelen