Galle fort bazaar

Galle in Sri Lanka: 10 dingen die je niet wilt missen

Wie een beetje research doet naar een rondreis in Sri Lanka komt geheid Galle tegen, Galle Fort om precies te zijn – de oude stad. Galle is een plaats in het zuiden van Sri Lanka met een rijke historie. Een historie waar ook ons kikkerlandje veel in voorkomt. Extra bijzonder dus om dit havenstadje mee te pakken tijdens een route door het Aziatische land. In één dag kun je het prima leren kennen – maar langer blijven hangen kan zeker ook!

→ Overnachtingstip: Yara Hotel en Fort Bazaar

Galle | Sri Lanka

Galle is een prachtig stadje aan de zuidwestkust van Sri Lanka. De stad staat bekend om zijn prachtig bewaard gebleven Nederlandse koloniale architectuur, maar je vindt er ook een mooie vuurtoren, gezellige cafés en bijzondere winkeltjes. Maar voordat je op ontdekking gaat, eerst even een geschiedenislesje: Galle was een belangrijke havenstad aan de handelsroutes tussen Azië en Europa. Door de eeuwen heen was Galle een knooppunt voor handelaren uit verschillende delen van de wereld, waaronder Arabische, Chinese en Europese kooplieden.

In 1505 kwam Galle onder Portugese heerschappij toen Lourenço de Almeida, een Portugese ontdekkingsreiziger, de stad veroverde. De Portugezen bouwden een fort en vestigden hun handelspost in Galle, waardoor het een belangrijke basis werd voor de handel in specerijen en andere goederen. In 1640 werd Galle overgenomen door de Nederlanders na een bloedige belegering, die bekend staat als het Beleg van Galle. Onder Nederlands bestuur bloeide de stad op als een belangrijk centrum voor de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De Nederlanders breidden het bestaande Portugese fort uit en bouwden indrukwekkende vestingwerken, die vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn.

Tijdens de Nederlandse kolonisatieperiode groeide Galle uit tot een welvarende handelsstad, waar Europese, Aziatische en inheemse culturen samensmolten. De stad was een belangrijk centrum voor de handel in specerijen, parels, kaneel en andere waardevolle goederen. De Nederlandse invloed is nog steeds zichtbaar in de architectuur en de lay-out van de stad, met karakteristieke Nederlandse gebouwen en straten die herinneren aan de koloniale periode. Het Galle Fort, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de best bewaarde Nederlandse fortificaties ter wereld. Met de kijk van nu misschien niet altijd iets om trots op te zijn, desalniettemin toch een must om te bezoeken.

galle Fortmuur

10 x doen in Galle | Sri Lanka

Galle is een gezellig stadje met een ontspannen sfeer, mede dankzij zijn bescheiden omvang. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, waardoor je hier gemakkelijk in een dag alles kunt verkennen. Het is echter de moeite waard om een nachtje in de omgeving van Galle door te brengen, zodat je ‘s avonds rustig kunt dineren en ‘s ochtends vroeg kunt genieten van een wandeling. Hier zijn enkele hoogtepunten die je zeker niet mag missen tijdens je verblijf in Galle.

1. Vuurtoren

Een mooie uitvalsbasis voor een dagje Galle Fort, is de vuurtoren. Een toeristische trekpleister die op menig Instagramaccount prijkt. De witte toren doet het dan ook goed op plaatjes, vooral vanwege de tropische palmbomen die de achtergrond tekenen. De vuurtoren ligt pal een zee en geeft een mooi panorama over de omgeving en de oceaan.

galle sri lanka Vuurtoren

2. Wandeling over de muren van het fort

Vanaf de vuurtoren kun je een mooie wandeling over (een deel van) de muren van het fort maken. Afhankelijk van het seizoen waarin je Galle bezoekt, raden we aan om deze wandeling vroeg in de ochtend te maken: de temperaturen kunnen nogal oplopen en er is weinig schaduw. De wandeling geeft je een mooi overzicht van het stadje én uitzicht op zee. Ook kan je de klokkentoren bewonderen.

Yara-Hotel-galle-sri-lanka galle sri lanka Yara Hotel

3. Een koffiepauze bij Yara Hotel

Na de wandeling over de stadsmuren, kun je waarschijnlijk wel een koffiepauze gebruiken. Die hielden wij bij Yara Hotel, een van de eerste plekken die je tegenkomt vanaf de klokkentoren van de fortmuur. Yara Hotel is een vrij nieuw, luxe hotel, waar het goed toeven is in de loungestoelen op het terras. De (ijs)koffies zijn er heerlijk en het personeel vriendelijk. Aanrader!

galle sri lanka tips Galle Dutch Church Galle Sri Lanka Dutch Church

4. Dutch Reformed Church

Op steenworp afstand van Yara Hotel vind je de Dutch Reformed Church, inderdaad de Gereformeerde Nederlandse Kerk (ook wel Groote Kerk), werelderfgoed van UNESCO. Een prachtig, statig pand dat dateert uit 1755 met de mooiste rotan en houten bankjes als interieur. Bijzonder om even binnen te wandelen en wat Nederlands-Sri-Lankaanse historie op te snuiven.

Galle Church Street Social Church-Street-Social Galle Church-Street-Social-Galle-sri-lanka

5. Lunch bij Fort Bazaar

Nog een paar steenworpen verder kom je Fort Bazaar tegen, een geweldig (maar prijzig!) hotel met een heerlijk restaurant, Church Street Social. De – voornamelijk westerse – menukaart is uitgebreid en ook hier zijn de koffies van goede kwaliteit. Kijk als je op je eten aan het wachten bent ook zeker even rond in de lobby van het hotel, een oase van rust die tevens fantastisch is ingericht. Een heerlijke plek om even bij te komen van alle indrukken van Galle.

Galle Sri Lanka Fort Bazaar Hotel Sri Lanka galle fort bazaar hotel galle sri lanka straatjes

6. Shoppen in Galle Fort

In het centrum van Galle Fort zijn veel creatieve winkels waar je de leukste, originele souvenirs voor het thuisfront scoort. Niet veel ruimte in je tas? Dan is Stick No Bills je vriend: hier koop je de mooiste, kleurrijke kaarten en posters van Sri Lanka. Ook leuk als je een reisdagboek bijhoudt! Ga je liever voor een écht bijzonder souvenir? Dan ben je bij Tallentire House aan het juiste adres. Hier vind je duurzame producten gemaakt van de allermooiste stoffen. Denk aan kussenhoezen, toilettassen en kleding. Prachtig aandenken!

Old-Dutch-Hospital-galle

7. Old Dutch Hospital

Maak ook een rondje door het Old Dutch Hospital lopen. Het voormalige ziekenhuis beslaat twee verdiepingen en doet tegenwoordig dienst als verzamelplek voor allerhande winkels en restaurants. Het is voornamelijk op toeristen gericht, maar absoluut leuk om even gezien te hebben. Het pand zelf is een mooi stukje architectuur.

Old Dutch Hospital in galle

8. National Maritime Archaeology Museum

Het National Maritime Archaeology Museum is ook gehuisvest in het oude Nederlandse Ziekenhuisgebouw. In het museum vind je een schat aan informatie en artefacten die de maritieme geschiedenis van Sri Lanka belichten. Het museum is vooral gericht op de handel en navigatie en scheepvaartroutes die het eiland eeuwenlang hebben doorkruist. Er is een aparte tentoonstellingen over de VOC en schepen die zijn gezonken voor de kust van Galle.

9. Dagtrip naar leuke omliggende plaatjes

Vanuit Galle kan je verder reizen naar de omliggende plaatsjes, maar je kan er ook een aantal dagtripje van maken. Welke omliggende plaatsjes dan precies leuk zijn om te vertoeven? Unawatuna (ligt praktisch naast Galle), Weligama (een aanrader!), Mirissa en Hikkaduwa zijn alle zeer geliefd onder reizigers. Alle plaatsjes liggen aan de kust en hebben een fijne, relaxte sfeer.

Je kan rondreizen met het openbaar vervoer, want er gaan genoeg bussen vanuit het havenstadje. Je kunt natuurlijk ook – op z’n Sri Lankaans – een tuktuk nemen.

10. Community Tsunami Education Center & Museum

Nog even extra aandacht voor het Tsunami Education Center & Museum in Hikkaduwa. Dit museumpje is ingericht ter nagedachtenis aan de tsunami van 2004. Je komt meer te weten over de ramp en hoe die zich steeds meer ontwikkelde. Nog altijd hangen er briefjes van mensen die hopen hun vermiste geliefde nog eens terug te vinden. Indrukwekkend en misschien niet al te vrolijk, wel belangrijk om te zien.

Leuke hotels in Galle

Wil je in Galle verblijven, dan zijn deze hotels een aanrader:
Yara Hotel
Fort Bazaar

Weer in Galle en beste reistijd

Bij ons wat het weer een beetje bewolkt, wil je zo goed mogelijk weer? Dan kun je het beste naar Galle gaan in de maanden December, Januari, Februari en Maart. Dan is het weer in Galle en Sri Lanka vaak het fijnst, vooral omdat er dan minder regen valt.

Hier vind je al onze Sri Lanka artikelen →