Inspiratie israel

5x inspiratie voor een reis naar Israël

Na een rondreis door Jordanië en het horen van verschillende reisverhalen is, ondanks de onrust in andere buurlanden van Jordanië, bij ons steeds meer de interesse voor buurland Israël gewekt. Ook Israël ligt bijvoorbeeld net als Jordanië aan de bijzondere Dode Zee, waar je zo eindeloos in kunt blijven drijven en dat zouter dan zout is. Maar Israël kent ook net als Jordanië bijzondere steden. Zo vind je in Jordanië de bijzondere historische stad Petra en kun je in Israël je hart ophalen in de moderne stad Tel Aviv of je juist onderdompelen in geschiedenis in de stad Jeruzalem. Benieuwd waarom we nog meer eens naar Israël zouden willen gaan? Je leest onze 5 redenen hieronder!

Tel Aviv

Wat te doen in Tel Aviv fietsen strand

1. Tel Aviv: Hippe stranden en vele feestjes

De moderne stad Tel Aviv vind je aan de kust van Israël in het westen van het land. Terwijl de skyline van de stad gekenmerkt wordt door een aantal torenhoge flats en de Tel Aviv Promenade, rollen de golven van de blauwe Middellandse Zee rustig over een uitgestrekt zandstrand waar veel Israëliërs graag genieten van de zon. Tel Aviv staat overigens niet alleen bekend om haar hippe stranden, de stad kent naar horen zeggen ook een levendige uitgaanscultuur en goed eten kun je er schijnbaar ook als de beste. Maar hoe modern Tel Aviv ook is, ook deze stad kent een wat ouder centrum en dat vind je in de wijk Old Jaffa. Bereid je ook voor op een heuse shopsessie wanneer je naar Tel Aviv gaat, want net als in Marrakech of Istanbul, kun je ook hier de mooiste spullen kopen. Lees meer over wat te doen in Tel Aviv

Tel Aviv

2. Jeruzalem: Voor historie en cultuur

Zo modern als Tel Aviv is, zo doordrenkt is Jeruzalem met een rijke geschiedenis en oude verhalen. Als je er niet bent geweest, is het moeilijk te beschrijven en voor te stellen hoe een stad als deze is. De stad kent bijvoorbeeld vier verschillende gedeeltes, een Islamitisch, Christelijk, Joods en Armeens deel met naar horen zeggen elk hun eigen kenmerken. Maar ook bijzondere bouwwerken zoals de Dome of the Rock en de alom bekende Klaagmuur vind je in deze bijzondere stad.

Dode Zee

Drijven in de Dode Zee in jordanie

3. Dode Zee: De zee waarin je niet kan zinken

De Dode Zee, in Jordanië mochten we er al even in dobberen… Al is het beter om dat niet al te lang te doen, want anders zal het water je huid gaan irriteren en onder water duiken wordt al helemaal afgeraden omdat het zout flink prikt in je ogen. Toch is het echt onwijs bijzonder om even in dit meer te liggen. Het water voelt door het zout zacht aan en heeft iets glibberig, alsof je je lichaam net met heel veel zonnebrandcreme hebt ingesmeerd en toen direct het water in bent gedreven. Ook Israël grenst dus net als Jordanië aan de Dode Zee en net als in het buurland, vind je ook in Israël allerlei spa’s en wellness faciliteiten rondom het meer (yep, de Dode Zee is eigenlijk geen zee, maar een meer! Lees hier meer over de Dode Zee). Toch vind je rondom de Dode Zee in Israël ook iets, dat je in Jordanië niet vindt, namelijk de Massada Citadel. Deze citadel is gebouwd op een rots in de buurt van de Dode Zee en dit bouwwerk maar ook het uitzicht is spectaculair om te zien.

Dode Zee

Dode Zee israel zonsondergang

4. Galilee Mountains:

Toch vind je in Israël niet alleen bijzondere steden of plekken waar waterliefhebbers hun hart op kunnen halen, ook de Galilee Mountains zijn een aanrader. Je vindt hier niet alleen overweldigende natuur, maar ook Druzendorpen en de Galilee Mountains staan bekend als het gebied waar Jezus zou zijn opgegroeid.

Israel

Restaurants Tel Aviv_

5. Noordkust van Israël:

Bij Tel Aviv vind je mooie stranden, maar ook de noordkust van Israël is het bezoeken waard. Zo vind je er Caesarea, een archeologisch park dat tussen Tel aviv en Haifa in ligt. Reis overigens ook zeker door naar Haifa, daar vind je de mooie Bahai Gardens. Verder vind je aan de kust Akko, een oude havenplaats in het noorden van Israël. Maar ook de grotten Rosh Hanikra wil je niet missen.

Zou je wel een rondreis willen maken in Israël?

Als je naar Israël wilt, heb je in principe geen visum nodig en alleen een paspoort dat tenminste nog 6 maanden geldig is. Vliegen naar Israël kan vanuit Nederland gemakkelijk met een vlucht naar Tel Aviv met EL AL Flights. Wat betreft inentingen, zijn geen vaccinaties verplicht maar wordt wel een intenting tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Toen wij naar Jordanië op reis gingen, kregen we vaak de vraag of het wel veilig was om daar naartoe op reis te gaan. We schreven daarom ook dit artikel: Is een vakantie naar Jordanië veilig? Wanneer je het hebt over Israël wordt deze vraag over veiligheid ook al gauw gesteld. Als we kijken naar het reisadvies voor Israël op de website van de Rijksoverheid zie je dat er wel een aantal veiligheidsrisico’s gelden, maar dat je er wel naartoe kan. Alleen het gebied rondom Gaza kun je beter mijden en het bezoeken van de grenzen met Syrië en Libanon wordt strik afgeraden.