Reizen naar Israel

Reizen naar Israel: 8 hoogtepunten die je écht wilt zien!

Reizen naar Israël, ook wel het Heilige Land of het Beloofde Land, kan ik jullie zeker aanraden. De geschiedenis gaat hier meer dan 5000 jaar terug en overal vind je ruïnes en archeologische vindplaatsen. Het combineert Bijbelse steden zoals Jeruzalem en Nazareth met het moderne en vrije Tel Aviv, als cultuurliefhebber word je hier verwend. Gelegen in het Midden-Oosten tussen onder andere Jordanië, Syrië en Libanon kent het land een uitgestrekte woestijn maar ook kustvlakte en bergland. Daarmee is ook de natuur van Israël indrukwekkend en divers. Wil je een bijzondere reis maken en natuur en cultuur met elkaar combineren? Dan zit je hier zeker goed. Lees verder en ontdek welke hoogtepunten je reis door Israël niet mag missen!

Reizen naar Israël: Deze 8 dingen wil je er doen

→ Tip: Wist je dat je via TUI hele toffe rondreizen naar Israël kan boeken?

Reizen naar Israel Ein Gedi EinGedi Reizen naar Israel Reis naar Israel Ein Gedi Ein gedi Reizen naar Israel Reizen naar Israel EinGedi

1. Ontdek Ein Gedi Nature Reserve

Het Ein Gedi-natuurreservaat, de grootste oase van Israël, is te vinden aan de rand van de Judea woestijn en de oever van de Dode Zee. Het gebied bestaat uit valleien ingesloten door rotsachtige kliffen en zoetwaterbronnen die via de hellingen naar beneden stromen. De combinatie van de ligging, de warme temperaturen en een overvloed aan water in het reservaat, maken het mogelijk dat een verscheidenheid aan flora en fauna hier kunnen overleven. Het is daarom een prachtig gebied om al wandelend te ontdekken. Je vindt hier negen verschillende paden, die van 1 tot 9 uur kunnen duren. Wij maakte hier een korte, maar prachtige wandeling door Wadi David. Te beginnen bij de Ibex lookout waar je een grote groep steenbokken langs de steile rotswand ziet klimmen en op dunne boomtakjes ziet balanceren. Daarna volgen we The wet trail voor ongeveer een uurtje tot aan David’s Fall. Heb je de tijd, dan kan ik het zeker aanraden om een langere wandeling te maken want het is echt een prachtig gebied. Probeer als het kan de vrijdag en zaterdag te vermijden omdat het hier in het weekend erg druk is.

Wijnhuis israel wijn israel wijn proeverij israel reizen naar israel wijn proeven

2. Proef de Israëlische wijn

Nee niet Frans of Italiaans, maar wijn uit Israël! Wijn wordt hier al duizenden jaren gemaakt. In de Bijbelboeken wordt het verbouwen van druiven en het maken van wijn zelfs al benoemd. Tijdens onze reis naar Israël hadden we dan ook het geluk om de Golan Heights Winery, het beste wijnhuis van Israël, te mogen bezoeken. We beginnen dit bezoek met een jeeptour door de ruige omgeving. We zien hoe mijnenvelden zijn opgeruimd en omgezet in bruikbare grond. We leren over het unieke karakter van de grond en hoe dit samenhangt met de gewassen die hier groeien. Na een zeer interessante tocht rusten we uit met een glaasje bubbels bij één van de wijngaarden. Vanuit daar gaan we door naar de wijnmakerij voor een rondleiding en een heerlijke proeverij. Later tijdens de reis bezoeken we nog een wijnmakerij, Ramot Nafataly Winery. Hier leren we over de prachtige koosjere wijnen die gemaakt worden volgens de Joodse wetten. Tijdens de productie van deze wijnen worden er geen dierlijke producten gebruikt, geen dierlijk mest voor de druiven bijvoorbeeld. Daarnaast mag de wijn, ook de fles en het vat, niet worden aangeraakt door niet-Joodse mensen. Goed om dit alvast te weten voordat je een wijnmakerij in Israël bezoekt!

reizen naar israel Zeilen Zeilen tijdens je reis naar israel wat te doen in israel Zeilen

3. Zeilen met de Tel Aviv skyline op de achtergrond

Vanuit de marine van Herzliya, een stad vlak boven Tel Aviv, vertrekken we met een zeilboot de Middellandse Zee op. Rustig zeilen we langs de kust terwijl de zon al een beetje begint te zakken. Om ons heen zien we een paar andere zeilbootjes, wind- en kitesurfers en in de verte de skyline van Tel Aviv. Persoonlijk vind ik het altijd heerlijk om op zee te zijn, ik kan een tochtje met een zeilboot dan ook zeker aanraden.

→ Lees ook: 12 x wat je zeker moet doen in Tel Aviv tijdens je citytrip!

israel Vogelspotten Vogelspotten tijdens je israel reis israel Vogelspotten reizen naar israel Vogelspotten reis naar israel Vogelspotten

4. Spot duizenden vogels tijdens de grote migratie

Israël staat bekend als één van de beste plekken ter wereld om de vogeltrek te zien. Tweemaal per jaar vliegen miljoenen trekvogels via Israël naar het andere halfrond op zoek naar een beter klimaat. De Hula-vallei in Israël is een belangrijke tussenstop voor deze migranten en daarmee ook de perfecte locatie om je camera tevoorschijn te halen. In het Agamon Hula Ornithology and Nature Park kun je een fiets of elektrische golfkar huren en rond touren in het mooie natuurgebied; ontdek de botanische tuin, de lookouts over het water en de verschillende vogels overal waar je kijkt. Als je de tijd hebt kan ik je zeker aanraden om aan te sluiten bij de Sunset Tour. Terwijl de laatste zonnestralen de Naftali-bergen verlichten en de lucht beschilderd is met zonsondergangkleuren komen de duizenden kraanvogels samen om de nacht door te brengen in de wateren van de Hula-vallei. Vanuit een soort speciale safari wagen geniet je op gepaste afstand van deze show der natuur.

reizen naar israel Ruines natuur israel reis Ruines Natuur israel Ruines Natuur

5. Hiken langs ruïnes en archeologische vindplaatsen

In het noorden van Israël ligt een groen bergachtig gebied, de Golan Hoogvlakte. Misschien niet het type landschap wat je in Israël verwacht maar je vindt hier dus ook mooie natuurgebieden waar je kunt wandelen, fietsen, raften of kajakken. Maar het zou Israël niet zijn als je hier geen ruïnes en archeologische vondsten tegen zou komen. Bezoek zeker het Gamla Nature Reserve, waar prachtige uitzichten en een hoge waterval gecombineerd worden met hunebedden en de ruïnes van de 2000 jaar oude stad Gamla. Ga ook naar Ein Keshatot waar je de ruïnes van een Joods dorp en een prachtige synagoge uit de 5e tot 8e eeuw vindt te midden van verwilderde groene natuur.

reizen naar israel Dode Zee hoogtepunten Dode Zee reizen naar israel hoogtepunten

6. Blijf drijven in de Dode Zee

De Dode Zee, het laagst gelegen meer op aarde, is ook zeker een bezoekje waard. Het heeft deze naam gekregen omdat er geen leven meer in het water mogelijk is door het hoge zoutgehalte. Het meer is zo laag gelegen dat het water niet wegstroomt, maar door de hitte verdampt het wel. Het zout en de mineralen blijven achter en zorgen voor water met een hogere dichtheid. Dit leidt ertoe dat je zonder enige moeite blijft drijven in de Dode Zee. Zeker een bijzondere ervaring voor op je bucketlist!

→ Lees ook: Dit is waarom je minstens één keer in je leven wilt drijven in de Dode Zee in Israël

israel Jeruzalem hoogtepunten israel jeruzalem Jeruzalem hoogtepunten israel hoogtepunten in israel Jeruzalem israel Jeruzalem reizen reizen naar israel Jeruzalem hoogtepunten Jeruzalem hoogtepunten israel klaagmuur

7. Struin door de straten van bijzonder Jeruzalem

Jeruzalem is misschien wel de reden voor je bezoek aan Israël, en dit begrijp ik heel goed want wat een bijzondere stad is dit. Jeruzalem, oftewel “The Holy City” is heilige grond voor meerdere religies. Voor Christenen is het een belangrijke plek omdat Jezus hier zou zijn gekruisigd. De Via Dolorosa is de straat waar Jezus na zijn veroordeling met het kruis op zijn rug naar zijn executieplaats zou zijn gebracht. Grote groepen Christenen treden hier in zijn laatste voetsporen en volgen de 14 staties naar de Heilige Grafkerk. De Heilige Grafkerk is gebouwd op de plek waar Jezus zou zijn gekruisigd en begraven. Het is erg druk in de kerk en het is van de gezichten af te lezen dat dit een bijzondere plek is voor de meeste bezoekers. Volgens Moslims is Jeruzalem de plek waar profeet Mohammed samen met de zielen van alle profeten heeft gebeden en tevens zijn vertrekpunt naar de hemel. Dit zou zijn gebeurd op de Tempelberg, waar je de Al-Aqsamoskee en Rotskoepel ziet staan. Belangrijk om te weten is dat je hier niet op elk moment naartoe kan, de Tempelberg is wel open voor niet-moslim toeristen maar niet-moslim toeristen mogen alleen naar binnen via de Moor’s Gate, enkele uren per dag, vijf dagen in de week. Verderop vind je de Klaagmuur (Westmuur), de meest heilige plek voor Joden. Deze muur is het enige overblijfsel van de Joodse tempel die ooit op Tempelberg heeft gestaan maar door de Romeinen is verwoest. In de jaren daarna werd er gerouwd en geklaagd bij de muur, vandaar ook de naam. Tegenwoordig komen veel Joodse gelovigen naar de muur toe om te bidden of een briefje tussen de stenen achter te laten.

Zoals je begrijpt komen in de oude stad van Jeruzalem de drie religies en daarmee ook verschillende werelden, geuren en kleuren samen. Dit merk je aan alles als je door de oude straten van de stad struint. Er is nog ze veel meer te vertellen en leren over deze stad, misschien wel de meest indrukwekkende plek waar ik ooit ben geweest, maar ik denk dat je dit het beste zelf kunt gaan ervaren. Mijn tip: ga op pad met een gids want dit is echt een stad van duizenden verhalen en je wilt ze allemaal horen!

→ Lees ook: 5 x Terug in de tijd tussen de bezienswaardigheden in Jeruzalem

hoogtepunten israel masada Masada in israel Masada israel

8. Terug in de tijd in Masada

In de Judea woestijn vind je een indrukwekkend rotsplateau vanaf waar Herodes de Grote vanaf 37 v. Chr. regeerde over zijn koninkrijk. De ruïnes van deze burcht zijn het bewijs van een imposant paleis, voorraadkamers en meerdere badhuizen. Je kunt Masada bereiken via een kabelbaan of te voet via het slangenpad (vroeger de enige weg omhoog). Eenmaal boven begrijp je de keuze van koning Herodes de Grote, het uitzicht over de woestijn en de Dode Zee is fantastisch.

Meer zien tijdens het reizen naar Israel? Ga ook naar Tel Aviv!

Wil je meer zien van Israël? Dan moet een bezoek aan de moderne stad Tel Aviv ook zeker niet ontbreken op je reisroute. Lees hier alles over Tel Aviv

→ Bekijk hier al onze Israel artikelen