Jordanie veilig kamelen

Is een vakantie naar Jordanië veilig?

Is Jordanië veilig genoeg om op vakantie te gaan? Wat denk jij? Machtig mooi Jordanië, met haar waanzinnige Wadi Rum en bijzondere wereldwonder Petra… Het is een vakantie die menig mensen wel willen maken, maar de vraag of Jordanië veilig is houdt (helaas) sommige reizigers toch nog tegen. Enerzijds misschien logisch, maar anderzijds niet nodig want in Jordanië zelf heerst ondanks haar onrustige buren juist wel rust. Wij waren in 2015 op vakantie in Jordanië en omdat we de vraag over veiligheid in Jordanië verschillende keren hebben gehad, leek het ons tijd om eens uit te leggen hoe wij onze veiligheid hebben ervaren en wat voor reisadvies nu wordt gegeven door de Rijksoverheid.

Jordanië veilig?

Vonden wij onze vakantie in Jordanië veilig?

Op deze vraag kunnen we volmondig ja antwoorden! Onze vakantie in Jordanië was veilig. We reisden er in midden 2015 rond in een busje met gids en chauffeur, maakte een rondreis waarbij de route vooraf was vastgelegd en we bezochten verschillende highlights in het land. We hebben slechts enkele keren bewaking langs de weg gezien en dit was veelal vlak voordat we dichtbij een bekende highlight kwamen.

Jordanië is veilig, maar er zijn dingen om rekening mee te houden…

is jordanie veiligZoals je leest, zijn wij met een prive chauffeur en gids rondgetrokken in Jordanië. In hoeverre het veilig is om met het openbaar vervoer of eigen auto te reizen, weten we dus niet. Verder is en blijft Jordanië natuurlijk een Islamitisch land en daarmee zijn er ook andere normen en waarden dan hier in Nederland. Dit merk je vooral op het gebied van kleding. Verder grenst Jordanië aan buurlanden waar wel onrust is. Hier merk je op zich niets van, maar op sommige plekken in Jordanië zijn wel vluchtelingenkampen (vooral rond de steden Mafraw en Ramtha) en we raden aan om de Noordelijke grensgebieden te mijden. Bekijk ook het kaartje rechts voor het reisadvies voor Jordanië van de Rijksoverheid.

Kledingvoorschriften Jordanië

Zoals we al zeiden, op het gebied van kleding moet je even opletten, vooral als vrouw. Bij Petra droegen bijvoorbeeld verschillende vrouwelijk reizigers van onze groep een jurkje of jumpsuit dat tot boven de knie viel, dan merk je al gauw dat er gekeken wordt en dat het beter is om langere broeken of rokken te dragen. In onze groep werd verwacht dat Petra een toeristische bestemming is en dat het daar wel kon. We werden niet lastig gevallen, maar bereid je wel voor op meer blikken dan gewoonlijk. Het kan zijn dat je je als vrouw prettiger voelt als je meer bedekt bent. Alhoewel je bij de Dode Zee of Rode Zee daarentegen wel gewoon met bikini aan het zwembad of de zee in kunt. In steden als Amman daarentegen kun je je beter wel echt goed bedekken, daar had iedereen bedekte schouders en knieën. Een hoofddoek, omgeslagen sjaal, hebben wij alleen in de Wadi Rum woestijn gedragen vanwege de hitte.

Buurlanden Jordanië

In sommige buurlanden van Jordanië heerst wel onrust, maar in Jordanië zelf merk je daar over het algemeen niets van. Buurlanden van Jordanië zijn Irak, Syrië, Israël, Egypte en Saoedi-Arabië. Door de Rijksoverheid wordt echter wel geadviseerd om alleen naar de grensgebieden met Syrië en Irak te reizen als het alleen strikt noodzakelijk is. In het noorden zijn ook veel Syrische vluchtelingen te vinden en daar kunnen mogelijk spanningen bij ontstaan. Onze tip is dan ook om de Syrische zuidgrens zo veel mogelijk te mijden.

Demonstraties en moskeeën

Door spanningen in en rondom Jordanië kan het voorkomen dat er demonstraties zijn. De kans dat deze voorkomen is volgens de Rijksoverheid vooral na het wekelijkse vrijdaggebed. De tip is dan ook om op dat tijdstip uit de buurt van moskeeën te blijven, want die zijn meestal het beginpunt van een demonstratie.

Voordelen omdat mensen zich afvragen of Jordanië veilig is…

Yep, die zijn er ook! Omdat veel mensen zich afvragen of Jordanië veilig is, zijn de prijzen voor deze bestemming vaak laag en het vliegtuig zo goed als leeg. Dat betekent dat je in de vijf a zes uur dat je erheen vliegt lekker languit kunt liggen en dat je een wereldwonder als Petra zo goed als voor jezelf hebt!

Actuele reisadvies Jordanië?

In hoeverre Jordanië veilig is, kan natuurlijk veranderen. Zorg daarom dat je altijd op de hoogte bent van het actuele reisadvies. Check het reisadvies van Jordanië bij de Rijksoverheid dus voordat je boekt en vertrekt.

Dus… Is een vakantie Jordanië veilig en moet je boeken of niet?

Wat ons betreft: Ja! Jordanië is mooi en is ten tijde dat we dit schrijven veilig genoeg voor een vakantie. Bestel een gratis reisgids voor inspiratie of check bij Skyscanner.nl direct de vliegtickets. Rondreizen boek je het beste via JordanieOnline.nl (is van RiksjaTravel) of Sawadee.

→ Bekijk hier al onze Jordanië artikelen