bezienswaardigheden Jeruzalem

5 x Terug in de tijd tussen de bezienswaardigheden in Jeruzalem

Jeruzalem heeft niet voor niets de bijnaam “The Holy City”. De stad is namelijk voor het Christendom, het Jodendom en de Islam een heilige stad. Deze drie religies en haar aanhangers leven hier naast en met elkaar. In de oude stad zijn de religies verdeeld door vier verschillende wijken: Islamitisch, Joods, Christelijk en Armeens. En elk van de drie religies heeft een erg belangrijke religieuze plek in de stad, welke voor het gehele geloof als pelgrimsoord wordt gezien.

Hoewel dit al bijzonder is, zijn er nog twee redenen waarom Jeruzalem zo onderscheidend is. Het contrast tussen traditioneel en modern. Dit is goed zichtbaar wanneer je vanuit het centrum de oude stad binnenloopt. Je gaat letterlijk terug in de tijd. De oude stad is compact, maar wel indrukwekkend. Dit komt door de vele historische en religieuze gebouwen die dicht bij elkaar staan en de wirwar van straatjes. En er zijn natuurlijk de spanningen tussen Israël en Palestina wat je als toerist zeker wel voelt, maar hoogstwaarschijnlijk niet echt merkt. Hou voor de zekerheid altijd het nieuws in de gaten en het reisadvies van de Overheid.

Bezienswaardigheden in Jeruzalem

Al met al is Jeruzalem dé plek om echt even te terug te gaan in de tijd. Wij hebben 5 bezienswaardigheden in Jeruzalem geselecteerd waar je dit het beste voelt en waar je optimaal de sfeer van Jeruzalem kunt voelen.

jeruzalem bezienswaardigheden

1. Stadsmuur

Begin je wandeltocht door de oude stad bij de stadsmuur. Bij één van de ingangen, Kaffa Gate, kan je de muur op voor een paar euro. Vanaf de stadsmuur kijk je vervolgens uit over de oude stad en krijg je een redelijk goed overzicht van Jeruzalem. Je kan op de muur helemaal doorlopen tot vlakbij de Klaagmuur.

2. Toren van David

In de Toren van David vind je ook een museum welke je meeneemt door de geschiedenis van Jeruzalem. Dit is een lange geschiedenis die teruggaat tot ongeveer 3000 voor Christus. Jeruzalem is daarmee één van de oudst doorlopend bewoonde steden ter wereld en het is echt een must om je te verdiepen in de geschiedenis als je hier bent.

bezienswaardigheden Jeruzalem toren van david

3. Klaagmuur

De Klaagmuur, ook wel de Westmuur, is de bekendste bezienswaardigheid en meest beeldende plek van Jeruzalem. Daarnaast is het de meest heilige plek voor joden in de wereld.

De Klaagmuur is eigenlijk het enigste overblijfsel van de tempel van Herodes die ooit op de Tempelberg stond en waar deze ook naar vernoemd is. Deze tempel is in 70 na Christus verwoest door de Romeinen. Hierna werd er jarenlang gerouwd en geklaagd bij de muur waardoor het de bijnaam De Klaagmuur kreeg.

Dagelijks komen er duizenden joden en toeristen bidden en briefjes tussen de groeven stoppen. Ondanks deze drukte hangt er een gemoedelijke en open sfeer.

De muur is elke dag gratis te bezoeken. Mannen en vrouwen worden door een afscheiding van elkaar gescheiden. Let wel even op, op wat je aantrekt, want bescheiden kleding wordt hier gewaardeerd.

bezienswaardighedene jeruzalem klaagmuur

4. Heilige Grafkerk

Wat kerken vaak zo bijzonder maakt is de architectuur, statigheid en de emotie die het opwekt bij gelovige mensen. De plek waar de Heilige Grafkerk is gebouwd, is volgens christenen de plek waar Christus gekruisigd, begraven en opgestaan is. Dit is dan ook de reden waarom de kerk al eeuwen een pelgrimsoord is.

De kerk vormt ook het eindpunt van de Via Dolorosa. Dit is de route die Christus liep met het kruis op zijn rug. Langs de route kom je langs haltes waar het verhaal wordt weergegeven. Tegenwoordig kom je hier ook nog steeds vaak pelgrims tegen met een kruis op hun rug.

In de kerk vind je een aantal belangrijke relieken uit de bijbel; de graftombe waar Christus in eerste instantie begraven werd en de grote marmeren steen waarop hij gebalsemd is. De graftombe is te bezoeken, hier staat echter wel vaak een lange rij voor. De marmeren steen is voor gelovigen ook enorm belangrijk. Hier wordt gebeden, gehuild en worden doeken over de steen gewreven.

We kijken met veel bewondering naar dit schouwspel en de emotie. De Heilige Grafkerk is voor mij zeker in het rijtje gekomen bij de Notre-Dame in Parijs en de Sint Pieterbasiliek in Rome. Super bijzonder.

Bezienswaardigheden jeruzalem heilige grafkerk

Tempelberg

De Tempelberg vormt voor alle drie de geloven een plek met een grote betekenis. De Klaagmuur is het fundament voor de Tempelberg, waardoor het voor het Jodendom belangrijk is. In de bijbel wordt de Tempelberg verschillende malen genoemd in de verhalen over de kruising van Christus.

Maar de gebouwen op de berg zijn vooral geweid aan de Islam. Hier bevinden zich namelijk de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. De Rotskoepel is gebouwd in 681 na Christus en valt direct op vanwege zijn gouden koepel. De berg wordt gezien als de plek waar profeet Mohammed naar de hemel ging. Hierdoor is het één van de heiligste plekken binnen de Islam.

De Al-Aqsamoskee staat dichtbij de Rotskoepel en is qua uiterlijk iets minder aanwezig. Wel heeft het een bijzondere geschiedenis. Het gebouw was namelijk oorspronkelijk een Christelijke Kerk, maar is in 711 na Christus omgebouwd naar de huidige moskee.

Als niet-moslim kan je de Tempelberg maar beperkt bezoeken. Je kan een bezoek brengen tussen 8:30 en 11:30, en tussen 13:30 en 14:30 via de Mughrabibrug naast de Klaagmuur. In de winter worden de tijden aangepast. Let op dat dit niet kan tijdens de Sabbat (van vrijdagmiddag tot en met zaterdagavond). Check hier de actuele tijden.

De Al-Aqsamoskee en Rotskoepel kan je als niet-moslim helemaal niet bezoeken. Dit is natuurlijk erg jammer, maar er valt genoeg te zien op de Tempelberg zelf en je proeft echt de historie van deze plek.

Doordat het een plek is waar de drie geloven samen komen, vormt het helaas ook vaak de plek voor demonstraties en rellen.

bezienswaardigheden Jeruzalem

Eten & drinken tijdens het bewonderen van bezienswaardigheden in Jeruzalem

Naast de indrukwekkende bezienswaardigheden heeft Jeruzalem ook veel te bieden op het gebied van eten en drinken. Iets wat je echt kan gebruiken op een dag vol nieuwe indrukken in de oude stad van Jeruzalem. Hieronder vind je onze tips:

Vegetarisch eten: Bij Pergamon kan je vegetarische gerechtjes eten met een echte Israëlische touch. Daarnaast hebben ze heerlijke drankjes.

Westerse gerechten: Een andere heerlijke plek is Menza. Hier kan je vooral klassieke gerechten eten zoals Salade Niçoise, Risotto en Milanesa. Geen traditionele Israëlische gerechten, maar wel allemaal gemaakt met verse en pure ingrediënten.

Shakshuka: Iets wat je zeker moet proeven in Jeruzalem is Shakshuka. Een ovengerecht met ei, tomaat en andere groentes wat de hele dag door gegeten kan worden. Dit kan in het centrum onder andere bij Tmol Shilshom.

Cocktails: Cocktail liefhebber? Sluit de avond dan af bij Gatsby Cocktail Room. Bij deze bar vind je speciale cocktails en een elegante aankleding. Reserveren is aan te raden!

Jeruzalem bezienswaardigheden klaagmuur briefjes

Meer zien van Israël tijdens je reis langs de bezienswaardigheden in Jeruzalem?

Jeruzalem is erg goed te combineren met een bezoek aan Tel Aviv en de Dode Zee. Hier zijn we eerder op reis geweest, dus klik vooral even door!

Hier kun je alle artikelen over Israël vinden

→ Bekijk hier al onze Israel artikelen