Dode Zee drijven israel

Dit is waarom je minstens één keer in je leven wilt drijven in de Dode Zee in Israël

Zodra je voeten de bodem van de Dode Zee raken, weet je één ding zeker: Je had zwemschoenen mee moeten nemen… Ook al heb je een beetje eelt gekweekt, het geharde zout waaruit de bodem bestaat prikt alsof het een bed van spijkers is. Gelukkig kun je jezelf na een kort stukje lopen al in het water laten glijden, want ook al is het maar 10 centimeter diep, drijven doe je meteen. Het water in de Dode Zee voelt ook totaal anders dan zeewater of zwembadwater, niet te vergelijken. Het is op de een of andere manier glibberiger, terwijl het er wel uitziet als gewoon water en het gevoel deed mij denken aan wanneer je jezelf net hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème, maar iets te vroeg de zee of het zwembad in gaat. Een bizarre belevenis dus en het blijft bijzonder hoe je blijft drijven op dat glibberige goedje. Wil je zelf ook blijven drijven op de Dode Zee in Israël? We vertellen je er alles over!

Drijven in de Dode Zee | Israël

Dode Zee israel drijven zoutgehalte

Waar ligt de Dode Zee eigenlijk?

De Dode Zee is een meer in het Midden Oosten, ingeklemd tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël. Al eerder bezochten we de Dode Zee vanaf de Jordaanse kant, maar deze keer gingen we naar de Dode Zee in Israël. Je vindt daar een tiental hotels langs de kust en bij Ein Gedi bezochten wij het meer. Dit ligt ook redelijk dicht bij het mooie Massada.

Dode Zee drijven israel

Dode Zee israel zonsondergang

Waarom is de Dode Zee zo bijzonder?

De Dode Zee is een super bijzondere plek, alleen al omdat het het laagst gelegen punt op aarde is. Het meer ligt op ongeveer 400 meter onder zeeniveau. Dat is dus gigantisch in vergelijking met het aantal meters dat wij onder zeeniveau liggen in Nederland. Jammer genoeg verdampt door het klimaat in deze regio steeds meer water in de Dode Zee, waardoor het steeds kleiner wordt en de kans groter dat het ooit helemaal verdampt. De schatting is dat dit over 30 jaar al zo is, ook al is op dit moment de Dode Zee nog zo’n 1000 km2 groot.

Terwijl het water langzaam verdampt, spelen ook menselijke invloeden een rol bij het afnemen van het water. De watertoevoer uit de rivier de Jordaan en de Yarmouk is al minimaal en wordt alleen maar minder door wateronttrekking voor landbouw, industrie en drinkwatergebruik. Hierdoor is de hoeveelheid water die de Dode Zee bereikt aanzienlijk afgenomen. Ook de winning van mineralen en zout uit de Dode Zee, hebben invloed op het waterpeil van het meer en het natuurlijke evenwicht.

Je ziet rondom de kustlijn steeds meer plekken waar de aarde is ingestort vanwege het wegtrekkende water. Mocht je dus nog willen gaan, dan moet je niet te lang wachten! Verdiep je dan wel goed in een zo duurzame manier van reizen en neem geen bijzondere mineralen mee naar huis. Alle kleine beetjes helpen het meer zolang mogelijk te behouden.

Het hoge zoutgehalte in de Dode Zee

Een goede reden om wel naar de Dode Zee te gaan is het hoge zoutgehalte. Dat hoge zoutgehalte is trouwens ook waar de naam van het meer vandaan komt. Het meer is zo zout dat het bijna onmogelijk is voor dieren om te overleven in het water, vandaar de naam “Dode” Zee.

Het zoutgehalte van het water is ongeveer 10 keer hoger dan dat van de oceanen. Dat betekent dat het zoutgehalte van het water nu zo’n 33 procent is! Doordat dit gehalte zo hoog is, blijf je dus drijven alsof je een bootje bent, zonder er enige moeite voor te hoeven doen. Super ontspannend!

Goed voor je huid

Veel mensen willen ook even drijven in het meer omdat het hoge zoutgehalte goed is voor je huid. Vooral als je last hebt van acne, eczeem of psoriasis kan het erg helpen. Het hoge zoutgehalte vermindert de huidziekte en ook de modder uit de omgeving schijnt goed te zijn. De mineralen in het meer zijn ook goed bij het verlichten van spierpijn of bij het verlichten van klachten bij bijvoorbeeld reuma. Ook wanneer je geen gezondheidsklachten hebt, is het een heerlijke ervaring om je te laten drijven op het zoute water. Net alsof je een dagje naar de spa gaat.

Tips voor je bezoekje aan de Dode Zee

Voordat je je laat dragen door de Dode Zee is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Hier komen ze:

1. Scheer je een paar dagen van tevoren niet

Even een tip vooraf: het beste scheer je je een paar dagen voor je bezoek aan de Dode Zee niet. Je huid is net nadat het geschoren is super gevoelig en soms ontstaan er wondjes. Dat is al pijnlijk als je een duik neemt in de Noordzee, dus stel je eens voor hoe dat is, in de Dode Zee?! Probeer ook andere wondjes op je lichaam te voorkomen in de dagen voor je bezoek.

2. Ga rustig het water in

Ga rustig het water in zonder te springen of al te veel geplons. Er bestaat dan kans dat er water in je mond en in je ogen komt. In je mond is het gewoon echt niet lekker omdat het zo zout is, in je ogen doet het juist veel pijn. Loop rustig het water in en laat je rustig in het water zakken om je mee te voeren en bewaar het watergevecht voor een andere keer.

Tip: heb je lang haar? Doe het dan in een hoge knot. Wanneer je haar in contact komt met het zoute water, wordt het super droog.

3. Neem een oud badpak of zwembroek mee

Doe niet je nieuwste badpak, bikini of zwembroek aan wanneer je de Dode Zee in gaat. Het zout kan je badkleding doen verkleuren of ervoor zorgen dat de rek er snel uitgaat. Doe dus iets aan dat toch al oud is.

4. Doe je sieraden af

Nog kwetsbaarder dan je badkleding, zijn je sieraden. Zilver, goud en bijzondere stenen zijn al gevoelig voor de douche of voor je eigen zweet tijdens het sporten. Moet je nagaan hoe dat is in de Dode Zee! Doe ze dus voor het zwemmen af, zo voorkom je dat je sieraden dof worden en eventuele stenen poreus.

5. Maak gebruik van de helende werking van de modder

De modder in en rondom het meer zit vol mineralen die ook een helende werking hebben op je lichaam. Voor een extra spa ervaring smeer je je hier van top tot teen mee in. Even laten intrekken en opdrogen, waarna je het van je af wast in de Dode Zee. Bij de meeste hotels en resorts staat een bakje met mineraalrijke modder klaar.

6. Niet langer dan 15 minuten

Hoe goed het voor je huid ook kan zijn, je moet niet te lang in de Dode Zee drijven. Blijf maximaal 15 minuten in het water en spoel je daarna goed af met gewoon water. Het zout droogt je huid en lichaam ontzettend uit, dus voldoende drinkwater drinken is ook belangrijk. Je kan later eventueel wel nog een keer het water in gaan, maar blijft het zoute water op je lichaam, dan kan het flink gaan branden en irriteren. Klaar met dobberen? Smeer je huid na het douchen in met een verzorgende lotion.

Dode Zee

Hoe boek je een tour of tripje naar de Dode Zee?

Je kunt een paar dagen aan de Dode Zee verblijven of het meer een dagje bezoeken. Zelf zijn we door een chauffeur naar de plek gebracht, waar je naar de Dode Zee kunt gaan en hebben we een nachtje geslapen in het Ein Gedi Kibbutz Hotel.

Sowieso kun je de Dode Zee goed bereiken vanuit verschillende plekken in Israël, dit kun je zelf organiseren of je kunt mee met een tour. Ga bijvoorbeeld vanuit Eilat mee met Abraham Hostels & Tours. Je bezoekt met hen vaak zowel Masada National Park als de Dode Zee. Ook vanuit Jeruzalem zijn er veel mogelijkheden om een tour te boeken. Ben je in Tel Aviv? Dan kun je de Dode Zee eventueel ook bezoeken als dagtrip.

Hotels in de buurt van de Dode Zee in Israël

Wij sliepen in Israël bij het Ein Gedi Kibbutz Hotel. Dit hotel ligt op ongeveer 5 minuten rijden vanaf de Dode Zee en de kamers liggen in een soort park, je slaapt in een soort rijtjeshuis. Het is een prima hotel, met een oke ontbijt- en dinerbuffet.

Reizen naar Israël

Je kunt de Dode Zee goed bezoeken tijdens een reis door Israël! Op Skyscanner kun je verschillende vliegtickets met elkaar vergelijken voor de beste deal. Daarnaast vind je op booking.com de mooiste hotels, hostels en andere accommodatie voor je reis. Je kunt in Israël reizen met het OV of de taxi, maar zelf een auto huren is ook een toffe manier om op eigen houtje rond te reizen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde reis. Alle zorg wordt je dan uit handen genomen en je komt langs de mooiste plekken in Israël, waaronder de Dode Zee. Onder andere de ANWB en TUI organiseren soortgelijke reizen: