Dode Zee drijven israel

Dit is waarom je minstens één keer in je leven wilt drijven in de Dode Zee in Israël

Zodra je voeten de bodem van de Dode Zee raken, weet je één ding zeker: Je had zwemschoenen mee moeten nemen… Ook al heb je een beetje eelt gekweekt, het geharde zout waaruit de bodem bestaat prikt alsof het een bed van spijkers is. Gelukkig kun je jezelf na een kort stukje lopen al in het water laten glijden, want ook al is het maar 10 centimeter diep, drijven doe je meteen. Het water in de Dode Zee voelt ook totaal anders dan zeewater of zwembadwater, niet te vergelijken. Het is op de een of andere manier glibberiger, terwijl het er wel uit ziet als gewoon water en het gevoel deed mij denken aan wanneer je jezelf net hebt ingesmeerd met zonnebrandcreme, maar iets te vroeg de zee of het zwembad in gaat. Een bizarre belevenis dus en het blijft bijzonder hoe je blijft drijven op dat glibberige goedje waaruit dit meer bestaat waarbij het water het ene moment fel blauw, doorzichtig, roze of donker blauw kleurt.

Drijven

Dode Zee israel drijven zoutgehalte

Waar ligt de Dode Zee eigenlijk?

De Dode Zee is een meer (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden) en vinden we in het Midden Oosten, ingeklemd tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israel. Al eerder bezochten we de Dode Zee vanaf de Jordaanse kant, maar deze keer gingen we naar de Dode Zee in Israël. Je vindt daar een tiental hotels langs de kust en bij Ein Gedi bezochten wij het meer. Dit ligt ook redelijk dichtbij het mooie Massada.

Hoe boek je een tour of tripje naar de Dode Zee?

Wij zijn door een chauffeur naar de plek gebracht waar je naar de Dode Zee kan en we sliepen die avond bij het Ein Gedi Kibbutz Hotel. Als je niet al bij de Dode Zee in de buurt bent, dan kun je ook heel gemakkelijk een tour boeken. Ga bijvoorbeeld vanuit Eilat mee met Abraham Hostels & Tours. Je bezoekt met hun vaak zowel Masada als de Dode Zee. Ben je in Jeruzalem? Dan kun je ook gemakkelijk mee met een tour. Ben je in Tel Aviv dan kun je eigenlijk gemakkelijk nog meer zien naast de Dode Zee en Masada, dan heb je ook tijd om naar Ein Gedi te gaan wat erg mooi is.

Dode Zee

Dode Zee drijven israel

Dode Zee israel zonsondergang

Waarom is de Dode Zee zo bijzonder en moet je hier minstens één keer in je leven in drijven?

Allereerst is de Dode Zee het laagst gelegen punt op aarde wat het al meteen een bijzondere plek maakt om te zijn, het meer ligt op ongeveer 400 meter onder zeeniveau. Dat is dus gigantisch in vergelijking met het aantal meters dat wij onder zeeniveau liggen in Nederland. Jammer genoeg verdampt steeds meer water in de Dode Zee, waardoor het meer steeds kleiner wordt en de kans groter dat het ooit helemaal verdampt. De schatting is dat dit over 30 jaar al zo is, ook al is op dit moment de Dode Zee nog zo’n 1000 km2 groot. Rondom de kustlijn zie je ook steeds meer plekken waar de aarde (en een enkele keer ook een hotel) is ingestort vanwege het weg trekkende water en ondergrondse grotten die instorten. Dan denk je waarschijnlijk: Hoezo wordt het water niet bijgevuld? Helaas stroomt er niet veel nieuw water in de Dode Zee vanuit omliggende rivieren en regen valt er ook vrijwel niet, waardoor het water dat je ziet dus niet vaak wordt “aangevuld”. Ook helpt toerisme en omliggende industrieën niet om het water op peil te houden, dus grote kans dat het krimpen de komende tijd verder door zal gaan.

Hoe hoog is het zoutgehalte in de Dode Zee?

Onder meer door de flinke hitte in Israël en Jordanië verdampt het water in de Dode Zee. Wat dan achterblijft? Inderdaad, zout. Dat verklaart dus ook gelijk waarom de Dode Zee zo zout is. En hoe zout is zó zout? Inmiddels is het zoutgehalte van het water nu zo’n 33 procent en doordat dit gehalte zo hoog is, blijf je dus drijven alsof je een bootje bent.

Is zoveel zout goed voor je huid?

Veel mensen willen ook even drijven in het meer omdat het hoge zoutgehalte goed is voor je huid. Vooral als je last hebt van eczeem of Psoriasis kan het erg helpen. Het hoge zoutgehalte verminderd vaak de huidziekte en ook de modder uit de omgeving schijnt goed te zijn. Als je dus een bezoekje brengt, voelt het eigenlijk bijna even alsof je naar een spa gaat.

Let wel op als je de Dode Zee in gaat: Niet langer dan 15 minuten & kijk uit voor je ogen!

Hoe goed het voor je huid ook kan zijn, je moet niet te lang in de Dode Zee drijven. Blijf maximaal 15 minuten in het water en spoel je daarna goed af met gewoon water. Je kan daarna eventueel wel nog een keer erin gaan, maar blijft het zoutwater op je lichaam dan kan het flink gaan branden en irriteren. Verder moet je ook zeker niet kopje onder gaan of het water in je ogen smeren, want ook dit prikt enorm. Niet te veel spetteren dus en een watergevecht is hier ook niet heel handig.

Zoutgehalte

Hotels in de buurt van de Dode Zee in Israël

Wij sliepen in Israël bij het Ein Gedi Kibbutz Hotel. Dit hotel ligt op ongeveer 5 minuten rijden vanaf de Dode Zee en de kamers liggen in een soort park, je slaapt in een soort rijtjeshuis. Het is een prima hotel, met een oke ontbijt- en dinerbuffet.

Waar kun je je tour naar de Dode Zee boeken?

Je kunt natuurlijk zelf naar de Dode Zee, maar mee gaan met een tour is ook heel chill, dan is namelijk alles voor je geregeld en hoef je niet op zoek naar hoe je tickets moet vinden of iets dergelijks.