Hoe lang is de Chinese Muur

Op zoek naar antwoorden in China: Hoe lang is de Chinese muur en waarom bestaat dit wereldwonder?

Wie denkt dat de Chinese Muur alleen vanuit de buurt van Beijing te bereiken is, heeft het mis. De muur is namelijk duizenden kilometers lang. Het is daarentegen wel waar dat een aantal van de mooiste en best onderhouden stukken van de Chinese Muur in de buurt van Beijing te vinden zijn. Heel wat stukken zijn niet goed te bezoeken of niet te belopen omdat het zo vervallen of verwoest is. Wij gingen in de winter op ontdekkingstocht naar dit wereldwonder in China en probeerde antwoord te vinden op de vragen: Hoe lang is de Chinese Muur? En waarom bestaat dit wereldwonder eigenlijk?

Chinese Muur

Vlag chinese muur Hoe lang is de Chinese Muur Hoe lang is de chinese muur

Hoe lang is de Chinese Muur?

Wist je dat de Chinese Muur een van de grootste bouwwerken ter wereld is? Sommige stellen dat de Chinese Muur meer dan 6.000 kilometer lang is, terwijl op andere plekken wordt gesproken van 20.000 kilometer. Het ligt er een beetje aan welke delen je meetelt bij de telling en welke delen je weglaat in je berekening van hoe lang de Chinese Muur is. De Muur bestaat namelijk niet uit één stuk. In verschillende dynastieën werden namelijk verschillende stukken van de Chinese Muur gebouwd op diverse plekken. Tegenwoordig is er dus geen 20.000 kilometer lange muur al leek de muur vanuit het stuk dat wij bezochten, dichtbij Beijing, eindeloos. Vooral vanaf het hoogste punt lijkt de muur gigantisch en op een slingerende slang of draak die zich een weg baant door de natuur. Een bizar idee dat zo’n meesterwerk alleen door mensenhanden is gebouwd. Toen wij aan onze gids vroegen hoe lang de Chinese Muur is, gaf hij aan dat het meest gegeven antwoord rond de 6.400 kilometer ligt.

Ontstaan & bouw van de Chinese Muur

De Chinese Muur is ooit gebouwd, omdat het als doel had China te beschermen tegen vijandelijke volkeren. Het eerst stuk is naar wat schijnt in de 7e eeuw voor Christus gebouwd en hoe we de muur nu kennen, dat is grotendeels gebouwd in de Ming-dynastie dat drie eeuwen China regeerde van 1368 tot 1644. De Chinese Muur loopt vanaf Jiayuguan via Badaling naar Shanhaiguan. De muur loopt dus eigenlijk vanaf de woestijn naar de zee al zijn er ook stukken muur die elders zijn gebouwd.

Het eindpunt van de Chinese Muur?

Het einde van de Chinese Muur vind je bij Shanhaiguan, ook wel de Shanhai Pass genoemd. Dit gedeelte van de muur ligt deels in zee, dit is de Bohai Sea en betreft een baai van de Gele Zee. Dit gedeelte van China vind je in het noord-oosten van het land. Het andere eindpunt vind je bij de Gobi woestijn, bij Jiayuguan. Wij bezochten de Chinese Muur bij het punt Badaling dat je redelijk dichtbij Beijing vindt.

Great wall badaling

Chinese Muur een wereldwonder!

Sinds 1987 behoort de Chinese Muur tot het UNESCO werelderfgoed en in 2007 werd de Chinese Muur benoemd tot een van de 7 wereldwonderen. Bekijk alle 7 wereldwonderen

Benamingen voor de Chinese Muur

De Chinese Muur wordt in het Chinees ook wel omschreven met de tekens 长城  en in Nederland ook wel omschreven met de termen ‘Lange Muur’ of ‘Grote Muur’. Ook wordt de Chinese Muur wel ‘Muur van 10.000 Li’ genoemd.

Lengte Chinese Muur Chinese Muur Lengte Chinese Muur Chinese Muur wachttorens

Check ook het filmpje over Shanghai & Beijing!

→ Bekijk hier al onze China artikelen