Beijing Zomerpaleis China
Roselinde

Beijing en haar fabelachtige Zomerpaleis

Het Zomerpaleis in Beijing is een gigantisch complex van paleizen, paviljoenen, tempels en tuinen. Tijdens de hete zomermaanden ontsnapten de Chinese vorsten naar het koele Zomerpaleis aan de rand van de stad. Het zomerpaleis staat vooral bekend om de meesterlijk aangelegde Chinese tuinen en indrukwekkende architectonische stijl. Ook lokale stedelingen brengen vaak een bezoekje voor een ontspannen wandeling langs het water.

Zomerpaleis in Beijing

Zomerpaleis BeijingBeijing ZomerpaleisZomerpaleis in Beijing

Locatie en praktische info over het Zomerpaleis in Beijing

Het Zomerpaleis ligt net buiten het centrum van Beijing en is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je koopt een (heel betaalbaar) kaartje, stapt simpelweg op de metro en voilà; je bent er. Neem lijn 4 en stap uit op station Beigongmen (北宫门). Na een wandeling van 5 minuten sta je voor de poort van het Zomerpaleis. Een toegangsbewijs voor het hele park en alle gebouwen ligt seizoensgebonden tussen de €7-9.

Wat mag je niet missen als je bij het Zomerpaleis bent?

Het Zomerpaleis bestaat uit verschillende gedeeltes. Een paar plekken die je echt niet mag missen als je bij het Zomerpaleis bent, vind je hieronder:

Kunming-meer, het hart van het Zomerpaleis in Beijing

Het Kunming-meer ligt in het midden van het terrein en omvat ongeveer 75% van het hele complex. Het slechts 1,5 meter diepe meer ligt in een vallei tussen twee bergen: van oorsprong een plek vol natuurlijke bronnen. Voordat het ‘decoratieve’ meer werd aangelegd werd het gebied al ongeveer 3500 jaar lang gebruikt als natuurlijk reservoir.

Zomerpaleis Beijing meer

De 17-Bogen Brug

De grootste brug van het Zomerpaleis complex is de 17-Bogen Brug. Zoals de naam verraadt bestaat de brug uit 17 verschillende soorten bogen en maar liefst 544 stenen leeuwen. De brug strekt zich 150 meter uit over het Kunming-meer en leidt uiteindelijk naar Nanhu Eiland (Zuid Meer Eiland). Dit eiland ontstond toen de Qianlong Keizer (1711-1799) besloot het Kunming-meer uit te breiden. Destijds stond  er al een tempel op de plek van het huidige Nanhu Eiland, dus werd het stukje land als eiland behouden. De 17-Bogen Brug is daarna aangelegd om het eiland met de oever te verbinden.

17 bogen brug beijing zomerpaleis

De Toren van Boeddhistische Wierook

Boven op Langleven-heuvel staat de Toren van Boeddhistische Wierook. Keizerin Cixi zou de toren regelmatig bezocht hebben om te bidden en wierook te branden. Binnen in de toren staat een Boeddha beeld van 5000 kg  (waarvan je helaas geen foto’s mag maken). Vanaf het pleintje rond de toren is het uitzicht in ieder geval fantastisch. Je ziet het hele Kunming-meer, de 17-Bogen Brug, Nanhu Eiland en een groot stuk van stedelijk Beijing in de verte.

Toren van Boeddhistische Wierook zomerpaleis beijing

Suzhou Straat

De Suzhou Straat werd wederom in opdracht van de Qianlong Keizer aangelegd. De keizer wilde een winkelstraat, geïnspireerd door de Shantang Straat in Suzhou stad. Zo zou hij een plek creëren waar het koninklijke huishouden gezellig kon winkelen als gewone burgers. Naar verluidt liet de keizer zijn dienstmeisjes en eunuchen acteren als klanten of winkelbediendes om een realistische markt na te bootsen.

Suzhou Straat is ook het onderwerp van een bekende legende: sommigen zeggen dat de keizer de straat eigenlijk liet aanleggen voor zijn favoriete concubine; oorspronkelijk een Boeddhistische non uit Suzhou stad. In Beijing kreeg zij verschrikkelijk heimwee. De keizer weigerde haar terug te sturen naar Suzhou, dus besloot hij een imitatie van de winkelstraat in Suzhou aan te leggen bij het Zomerpaleis. De acterende eunuchen en dienstmeisjes mochten alleen het Suzhou dialect gebruiken. Het plan werkte en de concubine bleef bij de keizer.

Het fabelachtige zomerpaleis in Beijing…

Het zomerpaleis blijft waarschijnlijk mijn  favoriete plek in Beijing. Net op de rand van de stad vind je een compleet ander China. De gebouwen zijn fabelachtig mooi, het meer en de tuinen zijn heerlijk rustgevend (zelfs met al die hordes toeristen) en het uitzicht is bijna onwerkelijk mooi. Staat het Zomerpaleis al op jouw bucketlist?

→ Bekijk hier al onze China artikelen