Makgadikgadi pans Botswana kamperen tentdak
Marieke van Kuppeveld

Makgadikgadi in Botswana: Bekijk spectaculaire zoutpannen, Baobabs & zebramigraties!

Makgadikgadi National Park, ook wel bekend als de Makgadikgadi pans, ligt in het noordoosten van Botswana en is een plek met ongerepte natuur. In dit uitgestrekte gebied vind je een van de grootste zoutpannen ter wereld en ontelbaar veel grote baobab bomen. Wanneer je hier in het juiste seizoen bent zul je tijdens de zebramigratie kilometerslang omringd zijn door duizenden zebra’s en urenlang door het park kunnen crossen zonder een enkel ander persoon te passeren. Je bevindt je alleen op de wereld, midden in de ongerepte natuur en magische omgeving van het Makgadikgadi National Park. Met zekerheid te zeggen: Botswana op zijn puurst!

5 x Doen in Makgadikgadi National Park

Makgadikgadi zebra migratie Botswana

Makgadikgadi staat bekend om z’n giga grote zebramigratie

Twee keer per jaar vindt er een grote zebramigratie plaats in Makgadikgadi, waarbij duizenden zebra’s van de Okavango Delta naar Makgadikgadi trekken, en weer terug. Ben je rond januari/februari in het park? Dan heb je geluk! De zebra’s trekken dan namelijk vanuit de Okavango Delta richting Makgadikgadi. Ben je rond maart/april in het park? Ook dan heb je geluk! De zebra’s trekken dan namelijk weer weg uit Makgadikgadi richting de Okavango Delta. Rijd je tijdens een zebramigratie door het park, dan zul je voor kilometerslang omringt zijn door duizenden zebra’s. Het park is tijdens deze seizoenen vaak verlaten, wat deze unieke experience een extra speciaal tintje geeft!

Makgadikgadi botswana zebra migratie

Makgadikgadi Pans zijn een van de grootste zoutpannen ter wereld

De Makgadikgadi Pans zijn een van de grootste zoutpannen ter wereld. Ze zijn ontstaan toen zo’n 10.000 jaar geleden het Makgadikgadimeer opdroogde en beslaan nu een oppervlakte van ongeveer 16.000 vierkante kilometer. Tijdens het regenseizoen in november t/m maart kun je hier perfect op safari om wildlife te spotten! Er zijn tijdens deze maanden namelijk veel wilde dieren te vinden op de zoutvlakten. Bij het naderen van het droogseizoen trekken de wilde dieren richting de Boteti rivier, de enige permanente waterbron van het reservaat in de maanden mei t/m oktober. Dit resulteert in de maanden januari/februari en maart/april tot de grote zebramigratie! Ben je tijdens het droogseizoen in Botswana? Niet getreurd! Er zijn super veel vette activiteiten te doen. Huur bijvoorbeeld een quad om het park te doorkruisen en rond te crossen over de eindeloze vlaktes van de zoutpannen!

Makgadikgadi pans Botswana zoutpannen

Makgadikgadi pans zoutpannen

Ontmoet Timon van de Lion King

Ben jij groot fan van de Lion King (wie niet?!) en heb jij Timon altijd al eens in zijn natuurlijke habitat willen spotten? Dit is je kans! Aan de rand van de Makgadikgadi Pans ligt Jack’s Camp, waar ze meerkattours aanbieden. Meerkatten, beter bekend als stokstaartjes, zijn uitstekende gravers en leven onder de grond in lange gangenstelsels. De afgelopen jaren hebben de eigenaren van Jack’s Camp een project gerund, waarbij ze deze aardmannetjes hebben laten wennen aan mensen. Ze zijn niet tam, maar door dit project wel aan ons gewend geraakt. De beestjes zijn nog volledig wild en worden dan ook niet door mensen gevoerd. Tijdens een tour is alleen observeren toegestaan, je mag deze leuke dieren dus niet zomaar aanraken. Wel is er kans dat een stokstaartje zijn billen parkeert boven op je hoofd of gezellig bij jou op de schouders komt zitten. Dit zal nooit gestimuleerd worden vanuit de guides, maar stokstaartjes vinden het maar al te leuk om jou te gebruiken als persoonlijke uitkijkpost!

Makgadikgadi zonsondergang Botswana

Chapman’s Baobab

Vlakbij Jack’s Camp vind je Chapman’s Baobab. De kans is groot dat deze naam je vaag ergens bekend voorkomt. Deze enorme baobab boom is namelijk op 7 januari 2016 omgevallen en dit is wereldwijs op het nieuws geweest. Chapman’s Baobab was een van de oudste en grootste bomen van Afrika. Men schatte de leeftijd van deze boom op zo’n 1000 jaar en de omvang was ongeveer 25 meter. Deze boom was ook zo bijzonder omdat hij fungeerde als oriëntatiepunt voor beroemde ontdekkingsreizigers, zoals David Livingstone en Selous. Velen van hen kerfden hun namen in de bast! Ondanks dat deze boom niet meer fier overeind staat, is het nog steeds een bijzondere plek om naar toe te gaan. De immense grootheid wordt namelijk pas echt duidelijk wanneer je boven op de omgevallen boom staat!

Makgadikgadi Botswana Chapman's Baobab Makgadikgadi Chapman's Baobab Botswana

Ga back to basics in the-middle-of-nowhere

Makgadikgadi National Park leent zich uitstekend om helemaal back-to-basic te gaan! Cross met een 4×4 met tentdak door het park en bouw in the-middle-of-nowhere je slaapplek op. Midden in het park zijn er een aantal campsites, maar let op: deze campsites zij niet zoals wij Hollanders die gewend zijn. Er zijn helemaal geen voorzieningen behalve twee hokjes in het hoge gras. Het ene hokje leent zich als douche, waar je zelf een waterzak in kan hangen om het Afrikaanse stof van je af te wassen en het andere hokje is een gat waar je boven kunt gaan hangen om je behoeften te doen. Redelijk claustrofobisch aangelegd of bang dat er een slang in je billen bijt? No worries! De kans dat er mensen om je heen zijn is heel erg klein en wildplassen maakt deze back-to-basic experience helemaal af. Maak een kampvuur, kook wat eten in een keteltje en geniet van de mooiste zonsondergang met dieprode kleuren die je ooit hebt gezien! Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Makgadikgadi pans Botswana kamperen tentdak

Makgadikgadi in Botswana

Wil je naar Botswana?

Via Charlies Travels boek je avontuurlijke reizen op maat door Afrika, ook voor Botswana hebben ze super mooie reizen, kijk op charlies-travels.com voor meer info!

Hier vind je al onze Botswana artikelen →

 

Deze blog is geschreven door Marieke van Kuppeveld