Okavango Delta Botswana
Marieke van Kuppeveld

Okavango Delta: Een spectaculair natuurgebied in Botswana

In het noordenwesten van Botswana ligt een enorm moerasachtig gebied, de Okavango Delta. Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld en een van de weinige delta’s die niet in zee uitmondt. In 2014 werd de Okavango Delta de duizendste vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door de enorme diversiteit aan flora en fauna trekt het veel natuurliefhebbers aan en is het een van de meest bezochte bestemmingen van Zuidelijk Afrika. Het is een bewonderingswaardig natuurgebied en zeker de moeite waard om tijdens je reis door Botswana te ontdekken. Benieuwd wat je er kan doen? Lees dan gauw verder!

De beste tijd om naar de Okavango Delta in Botswana te gaan

Tijdens het regenseizoen in het hooggebergte van Angola, worden grote hoeveelheden water via de Okavango rivier naar de Okavango Delta gebracht. Het water stroomt heel langzaam, maar zo’n 8km/u, waardoor het ongeveer een half jaar duurt voordat het water de Okavango Delta bereikt. Tijdens het droogseizoen, in de maanden juni en augustus, bereikt het waterpeil in de Okavango Delta het hoogtepunt. De beste reistijd om hier een bezoekje te brengen is dan ook van mei tot september. In die periode is het winter in Botswana, wat zorgt voor lekkere temperaturen. Het wildlife is dan ook goed te spotten doordat er minder vegetatie is en de dieren trekken naar de waterbronnen, zo dus ook naar de Okavango Delta!

Nijlpaarden Okavango Delta Botswana Okavango Delta Botswana jackhals

Dieren spotten in de Okavango Delta

Er zijn ontzettend veel verschillende dieren te vinden rondom de Okavango Delta en het is dan ook een waar paradijsje voor de echte dierenliefhebber. Dieren die vaak gespot worden zijn onder andere olifanten, neushoorns, leeuwen, nijlpaarden, hyena’s, wilde honden, luipaarden, krokodillen, antilopen en zebra’s. Daarnaast is het ook een walhalla voor de vogelspotters onder ons. Er zijn hier namelijk meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten te vinden! Heb jij de verrekijker al in de aanslag?

Okavango Delta Botswana

Varen, wandelen of vliegen?

Met een mokoro, een klein houten bootje gemaakt van een uitgeholde boomstam, kun je het gebied verkennen vanaf het water. Vaar door het hoge riet terwijl de kans groot is dat op enkele meters afstand nijlpaarden, krokodillen en olifanten het koele water opzoeken. Liever niet het water op? Dan is een wandelsafari vast iets voor jou! Ga met een ervaren gids op pad en kom oog in oog te staan met olifanten en buffels. Spanning en sensatie gegarandeerd!

Wil je de Okavango Delta nou echt op zijn mooist ervaren? Dan is een scenic flight een must-do! Vlieg met een klein vliegtuigje over dit gebied en zie van bovenaf olifantenfamilies en kuddes buffels door de natuur struinen. Het vliegtuigje stijgt tot zo’n 100 meter hoogte, waardoor je nog genoeg kunt zien op het land. Na een uurtje land je met het vliegtuigje weer in Maun. Een vlucht kost zo’n 120-160 dollar. Niet goedkoop, maar een ervaring om nooit te vergeten! Zorg dat je ruim van tevoren de vlucht geboekt hebt, om teleurstelling te voorkomen. Check hier meer info over vluchten boven de Delta

Okavango Delta Botswana krokodilOkavango Delta Botswana uitzicht

Combineer de Okavango met andere bijzondere plekken in Botswana

Tijdens een reis door Botswana is de Okavango goed te combineren met een bezoekje aan Moremi Game Reserve. Moremi Game Reserve grenst aan de Okavango Delta en leent zich uitstekend voor een off-the-beaten track safari ervaring! Verder is ook Chobe National Park een prachtig park om te gamedriven. Er leven meer dan honderdduizend olifanten die in grote groepen rondstruinen. Verder vind je er onder andere ook luipaarden, cheeta’s, wilde honden en jakhalzen. Ook is de Okavango goed te combineren met een trip naar Makgadikgadi National Park. Twee keer per jaar vindt hier een grote zebramigratie plaats, waarbij je duizenden zebra’s ziet. Bezoek hier een van de grootste zoutpannen ter wereld, ga op meerkattour om Timon van de Lion King in het wild te ontmoeten en aanschouw de enorme populatie aan prachtige, grote baobab bomen!

Wil je naar Botswana?

Via Charlies Travels boek je avontuurlijke reizen op maat door Afrika, ook voor Botswana hebben ze super mooie reizen, kijk op charlies-travels.com voor meer info!

Hier vind je al onze Botswana artikelen →

 

Deze blog is geschreven door Marieke van Kuppeveld