Backpacken Botswana jeepsafari olifanten

Backpacken in Botswana is fantastisch, lees er hier alles over

Backpacken in Botswana heeft zoveel moois te bieden. De mensen zijn gastvrij en vooral in het onbekende zuiden zijn ze nog niet echt gewend aan toeristen. Dit maakt het zelf rijden naar locaties, activiteiten en nationaal parken een ware ontdekkingstocht.

Khama Rhino Sanctuary Park

In het zuiden is het Khama Rhino Sanctuary Park, waarin niet alleen de witte en zwarte neushoorns te bewonderen zijn, maar ook ander prachtig natuurschoon. Het overnachten in het park en het rijden met een 4×4 maakt deze trip onvergetelijk.

Neushoorns

Botswana neushoorns spotten backpack reis

Neushoorns in Botswana tijdens backpacken

Via de Kalahari Woestijn naar de Okavango Delta

Vervolgens rijd je door naar het Noordwesten. Dit kan via de hoofdweg, maar ook door de grote Kalahari woestijn. Uiteindelijk kom je aan in Maun, de opening naar de Okavango Delta. De Okavango Delta is een moerasgebied in het noorden van Botswana. Wegen zijn er niet. Als je er op safari wilt, zul je dus moeten lopen. Traditionele bootjes vervoeren je over het water.

En wat doe je als je tijdens het lopen wildlife tegenkomt?

“Als je een buffel tegenkomt, ren je naar een boom, loop je er omheen en klim je er in”, zegt de gids. “Als een olifant met zijn oren klappert, ren je slalommend weg. Bij een leeuw maak je je zo groot mogelijk en hoop je dat dit hem afschrikt. En neushoorns vind je hier niet.” Einde instructie. Je slikt een keer en gaat op pad.

Spannender dan een autosafari

Een safari in de Okavango Delta is spannend. Je gaat te voet. Wegen kent het moerasgebied niet. Je bent onbeschermd. Je hebt een lange broek aan, voor het geval je op een slang stapt. Je verschuilt je achter het hoge, geelgroene gras wanneer je een olifant ziet. De gids heeft geen wapen. Je moet voorzichtig zijn. Maar je staat dan wel echt midden in de natuur. En dat is wat waard.

Maak met de traditionele mokoro een boottocht

Natuurlijk is een autosafari ook leuk. Maar je ontkomt dan toch niet aan het dierentuingevoel. In de Okavango Delta loop je rond en ga je met een bootje het water op. Een motorboot voor de luxere reiziger, een traditionele mokoro voor de avontuurlijker toerist. Een mokoro is een smalle gondel. Een uitgeholde boomstam. Je vaart in stilte door het riet dat opzij buigt. Je gids staat op de achterste punt, zijn afzetstok in het ondiepe water. Ook naar Mokoro? Wij boekten het via Audi Camp.

Grote rode zon

Bij zonsondergang weerspiegelt de grote rode zon in het roerloze water. Op veilige afstand kijken een paar nijlpaarden je aan. De meest agressieve dieren ter wereld. Als je te dichtbij komt, duwen ze zonder pardon je bootje om en vermorzelen je onder water. Je bent dan een gemakkelijke maaltijd voor één van de krokodillen die in het riet schuilen. Toch lijkt het meer op een afstandje zo vredig.

Nijlpaarden & Krokodillen

traditionele boten botswana

Blijf tijdens je backpack-avontuur in Botswana een dag of twee in Okavango

Je kunt natuurlijk een dagtrip maken door de Okavango Delta. Je kunt er ook in een paar uur met een klein vliegtuigje overheen vliegen. Maar het leukst is om na je mokoro-boottocht een dag of twee te blijven. Je kampeert dan op één van de eilandjes in deze grootste binnenlandse delta ter wereld. Geen stromend water. Geen elektriciteit. Het kampvuur blijft ‘s nachts branden om wilde dieren op afstand te houden.

‘s Ochtends ga je op wandelsafari. Kuddes gnoes, springbokken en zebra’s kom je tegen. Dan weer tijdenlang niets. Turen in de verte. En vervolgens staat er plotseling een olifant voor je. Als er genoeg begroeiing is, kun je heel dichtbij komen.’s Middags maak je een tochtje op de mokoro door het riet en over het water terug naar je eigen auto en huis in één.

Avonden in Botswana

Vogels olifanten zonsondergang botswana backpack avontuur

Kamperen in Botswana tijdens backpacken

Makgadikgadi zoutvlaktes, de grootste van de wereld

De Okavango Delta was ooit onderdeel van het Makgadikgadi-meer dat 10.000 jaar geleden opdroogde. Ten oosten liggen de Makgadikgadi zoutvlaktes, dit zijn de grootste zoutvlaktes van de wereld. Voordat je achter de gids aan gaat met een quad, krijg je nog even te maken met een familie stokstaartjes. Daarna is het snel de zoutvlaktes op om daar te genieten van de zonsondergang, een heerlijke barbecue, geweldige verhalen van de gids en medereizigers om tot slot onder een geweldige sterrenhemel in slaap te vallen.

Kamperen in de buitenlucht

Net voordat de zon opkomt, word je wakker en geniet je van de weidsheid om je heen. Onder het genot van een heerlijke kop koffie komt de warme gloed van de zon je gezicht opwarmen en zie je waar je bent: in een totale leegte. Gelukkig heb je een gids die de weg weet en je met de quad weer de bewoonde wereld in krijgt. Deze trip hebben we trouwens geboekt bij Planet Baobab, het was de Ntwetwe Pan Overnight Trip met Quads!

Makgadikgadi

Botswana zoutvlaktes Botswana meer

De groene natuur in bij Chobe National Park

Ten noorden van de zoutvlaktes ga je de groene natuur in; Chobe National Park komt dichterbij en de borden “pas op voor overstekende olifanten” doen je denken aan overstekende herten op de Veluwe. Je ziet ze toch niet, of toch wel. Als je goed kijkt zie je verschillende wilde dieren langs en op de “snelweg”.

12.000 olifanten in Chobe National Park

In Chobe aangekomen word je overladen door het natuurgeweld. Chobe National Park is een wildreservaat en vooral beroemd geworden vanwege de enorme troepen olifanten. Aan de noordkant van het reservaat stroomt de Chobe rivier die bij de olifanten bijzonder geliefd is als drinkplaats, zeker tijdens de droge periode. Naar schatting leven er 12.000 olifanten in het park. De noordelijke rivier Chobe ontmoet bij het dorpje Kasane de rivier Zambezi vanwaar beide rivieren samen verder vloeien als de Zambezi richting Victoria Falls. Bij deze enorme watervallen valt het water duizelingwekkend naar beneden.

Olifanten

Botswana backpacken pas op voor overstekende olifnaten

Backpacken Botswana jeepsafari

Olifanten in Botswana backpack reis

Met de boot door Botswana

Beslist de leukste manier om de olifanten te zien is vanaf een boot. Op de rivier worden dagelijks bootcruises gehouden, de avondcruises zijn een aanrader. De cruises zijn ontspannend, fascinerend en soms zeer humoristisch. Behalve olifanten zul je zeker nijlpaarden en krokodillen zien. Maar ook impala, zebra’s, giraffe, kudu en met een beetje geluk kunnen ook zomaar leeuwen en luipaarden voorbij schuiven. De gids zal je ongetwijfeld op vogels als de visarend en de prachtig felgekleurde bijeneter wijzen.

Zelf op jeepsarafi in Chobe National Park

Jeepsafari’s in het park zijn natuurlijk ook mogelijk. Als je 4×4 over een 4WD beschikt kun je bovendien zelf in het park op safari gaan. De safari’s rondom de rivier staan vaak garant voor troepen olifanten, zebra’s, giraffes, gnoes, kudu’s, impala’s en andere soorten.

Birdwatching

Backpacken Botswana vogels spotten

Backpacken in Botswana vogels

Tijdens je backpackreis in Botswana bunjeejumpen en naar de Victoria Falls

Wanneer je dichtbij Chobe bent, is een uitstapje naar de Victoria Falls een must. Deze geweldige watervallen zijn een parel voor het gebied en je oog. Op de grens van Zimbabwe en Zambia kun je nog een sprong in het diepe wagen, zo’n 110 meter naar beneden en dan weer bungelend omhoog via je bungee.

Zimbabwe & Zambia

Backpacken Botswana bunjeejumpen grens victoria falls

Een paar laatste tips voor als je gaat backpacken in Botswana

  • Huur een eigen 4X4 met een tent op het dak
  • Ga opzoek naar je eigen kampeerplek in nationale parken
  • Zoek de neushoorns in Khama Rhino
  • Doorkruis de Kalahari
  • Maak een tweedaagse mokoro-tocht de Okavango Delta in
  • Slaap onder de sterrenhemel in de Makgadikgadi-zoutvlaktes
  • Kom oog in oog te staan met de olifanten in Chobe National Park
  • Maak een uitstapje naar de Victoria Falls

Wij zijn deze backpackreis begonnen in Johannesburg en hebben vervolgens een rondje gemaakt in 3 weken tijd. Naast dat we veel in Botswana hebben gezien, hebben we ook twee schitterende parken bezocht in Zuid-Afrika.

Waar hebben wij deze reis en onderdelen geboekt

Op Skyscanner.nl kun je gemakkelijk goede vliegtickets naar Botswana vinden. Wij hebben vervolgens voor onze trip veel samengewerkt met OutinAfrica.com en zij hebben dan weer boekingen gedaan bij lokale partijeen zoals bijvoorbeeeld Audi Camp (via hen hebben we de 2 day trip naar Mokoro gedaan) en Planet Baobab (via hen hebben we de Ntwetwe Pan Overnight Trip geboekt). Andere goede reisorganisaties in Nederland die reizen naar Botswana organiseren (voor als je niet alles zelf wilt doen) zijn Djoser, TUI of VanVerre.

Hier vind je al onze Botswana artikelen →