Roadtrip Marokko Omgeving

Doen in Marrakech: Maak een roadtrip in de omgeving!

Verlang je midden in de winter naar stralend blauwe luchten? Een zonovergoten stad, waar je kunt verdwalen in een wirwar van stegen en straatjes? Ga dan naar Marrakesh en waan je in een sprookje van 1001 nacht. Boek een kamer in een traditionele riad midden in de Medina. Bestel een Tajine in een restaurant aan de Place des Epices of strijk neer aan het Djemaa el Fnaplein tussen waarzeggers, slangenbezweerders, goochelaars en muzikanten.

Doen in de omgeving van Marrakech

→ Mooie riads: Dar Silsila of le Secret de Zoraida
Wat te doen in Marrakech? 15 bijzondere tips!

Start je roadtrip in Marrakech en ga op avontuur in de omgeving

In minder dan vier uur vlieg je vanuit Nederland naar Marrakesh. Pin dirhams of wissel euro’s op het vliegveld en pak vervolgens bus 19 naar het centrum of haal net als ons eerst je huurauto op. Je kan via SunnyCars of via EasyTerra goed een huurauto huren. Marrakesh is een van de grootste en oudste steden aan de rand van de Sahara. Ooit was de stad het eindpunt van de oostelijke en zuidelijke karavaanroutes. Vandaag de dag is Marrakesh het ideale startpunt voor een roadtrip door het zuiden van Marokko.

Doen in Marrakech omgeving markt

Tip: Verken via 5 markten de omgeving van Marrakech

Als je Marokko off-the-beaten track wilt ontdekken, maar geen idee hebt waar je precies moet beginnen dan is het tof om aan de hand van verschillende markten op avontuur te gaan in de omgeving van Marrakech. Waar markten zijn, gebeurt immers wat, daar is reuring en krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van mensen. Maar waar vind je dan die markten? Wij bezochten onderstaande vijf markten op verschillende plekken en dagen in de omgeving van Marrakech.

Marrakech omgeving markt

Doen in Marrakech omgeving markten Doen in Marrakech omgeving markt souks

1. Zaterdag: Asni, Imlil en National Park Mt. Toubkal

Zaterdags is er een omvangrijke markt in Asni. De plaats ligt aan de R203 op 77 km van Marrakesh. Mannen in gele hesjes regelen het verkeer en wijzen parkeerplaatsen aan. Verderop, op 15 km voorbij Asni aan de P2005, aan de voet van de Atlas, ligt het terrasdorp Imlil. Hier kun je goed overnachten en trails volgen door het Nationale Park rond Mt. Toubkal (4167m). Boek hier je hike naar Mount Toubkal!

2. Zondag: Sidi Ghiat

Zondags is er een markt in Sidi Ghiat op 36 km van Marrakesh aan de P2019. Neem bus 39 als je niet over een auto beschikt.

3. Maandag: Berbermarkt in Ourika & Safraan tuinen

Maandags is er een Berbermarkt in Ourika. De markt wordt gehouden langs de P2010. Dat is tevens de doorgaande weg. Je kunt met de auto over de markt rijden maar liever parkeer je aan het begin van de markt bij een van die verkeersregelaars in een geel hesje. In Ourika vind je weliswaar enkele goede riads, maar het dorp is niet echt berekend op toeristen. In de omgeving van Ourika vind je watervallen en uitgestrekte rivierbeddingen. Aan de Rand van het dorp ligt een botanische tuin gespecialiseerd in saffraan. Deze Safranière Biologique heet  “Le Paradis du Safran” en die vind je op KM31 aan de Route d’Ourika. Hier kun je alles over saffraan te weten komen. In de maand november wordt de saffraan geoogst.

Doen-in-Marrakech-safraan-tuin

4. Dinsdag: Amizmiz, aan de voet van de Atlas

Dinsdags is er een markt in het dorp Amizmiz aan de voet van de Atlas langs de P2009 op 59 km van Marrakesh. Amizmiz is een oase van rust vergeleken met het overvolle toeristische Marrakesh. Misschien is dit wel de leukste markt in de directe omgeving van deze miljoenenstad. Het voorlaatste weekend van augustus is er het jaarlijkse festival van Amizmiz.

5. Donderdag: Ouirgane

Op donderdag is de weekmarkt in Ouirgane aan de R203 op 91 km van Marrakesh. Een rustig Berberdorp, aan de voet van de Atlas, bij een gigantisch stuwmeer.

doen-in-marrakech-roadtrip doen-in-marrakech-straatjes

Doen in de omgeving van Marrakesh tijdens je roadtrip

Merzouga, Ouarzazate en Erg Chebbi

De zandduinen van Merzouga liggen op 561 km van Marrakesh. Je kunt een tour boeken naar deze plek maar het is een fantastische uitdaging om er zelf naar toe te rijden door de hoge Atlas. Maak een tussenstop in Ouarzazate en bezoek de filmstudio’s; wandel door de oase en over de zaterdagse veemarkt van Tinghir; bezoek onderweg de woensdagse markt van Tazzarine en bewonder daar in de buurt de prehistorische rotstekeningen bij Ait Ouazik. Ga in gesprek met verkopers van Amethist en Agaat. En neem vooral de tijd om dit allemaal te doen voordat je gaat kamperen in de Sahara tussen de zandduinen van Erg Chebbi.

Ouzoud watervall

De watervallen van Ouzoud zou je als eerste kunnen aandoen wanneer je een roadtrip maakt via Beni Mellal in de richting van Fez. De medina van Fez is groter en indrukwekkender dan die van Marrakesh. Lees hier meer over Fez en lees hier meer over de Ouzoud watervallen

Essouira

De vestingstad Essaouira is een intact gebleven, volledig ommuurde vestingstad op 191 km van Marrakesh. De stad is Unesco werelderfgoed en goed ingesteld op toerisme. Hier wil je echt wel een paar dagen zijn. De stad staat bekend om zijn Arganolie. Bij de oogst van Argannoten klimmen geiten in Arganbomen om de noten te oogsten.

Marrakech omgeving geiten in de boom

Ook tof vanaf Marrakech:

Overnachten in de Agafay woestijn

Ait-Ben-Haddou: Dit is waarom je deze filmset in Marokko ooit wil bezoeken!

Merzouga: Dit wil je doen in dit woestijn dorp in Marokko!

Hoe is het om een roadtrip in Marokko te maken?

Een roadtrip plannen in Marokko? Hieronder vind je alles wat je wilt weten:

Verkeersregels tijdens je roadtrip in Marokko: De verkeersregels in Marokko zijn bijna hetzelfde als in Nederland. Wat rotondes betreft is er wel een verschil want in Marokko heeft het opkomende verkeer op de rotonde voorrang. In Nederland is dat precies andersom. Je moet hier wel rekening mee houden, maar in de praktijk is het, vooral in de grote steden, vaak zo dat het opkomende verkeer via een verkeersbord verplicht wordt voorrang te verlenen aan het verkeer op de rotonde.

Straatbeeld tijdens je roadtrip: Het straatbeeld is totaal anders dan in Nederland. Paarden, muilezels en ezels tref je er zelfs op vierbaanswegen aan tussen het andere gemotoriseerde verkeer.

Drukte op de weg in Marrakech: In het stadsverkeer halen brommers de auto’s links en rechts in. In en rond de grote steden kan het nogal hectisch zijn. Maar dat is nooit van lange duur. Eenmaal buiten een stad als Marrakesh neemt de intensiteit van de verkeersdrukte rap af. Bij een snelheid van circa 80 km/h rijd je buiten de grote steden meestal wel mee met het andere verkeer en word je niet rechts ingehaald door brommers. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Koop je eigen risico af: Wanneer je via een tussenpersoon in Nederland, bijvoorbeeld via Sunny Cars, een auto in Marokko huurt dan hebben zij het eigen risico al afgekocht. Heb je toch schade aan de huurauto opgelopen, dan moet je ter plekke wel het eigen risicobedrag voorschieten (meestal is dit gelijk aan de waarborg) en eenmaal thuis kun je dat weer bij Sunnycars online declareren. Naast Sunnycars is EasyTerra ook een goede site om eens bij te kijken voor je autohuur.

Roadtrip Marokko Omgeving

Roadtrip Marrakech omgeving

Marokko roadtrip marrakech omgeving tips

Zo plan je je reis en roadtrip in Marokko

Met budget airlines kun je vaak goedkoop naar Marokko vliegen, deze vluchten gaan niet alleen vanaf Schiphol maar vaak ook vanaf Eindhoven of Rotterdam. Wij zijn bijvoorbeeld vanaf Rotterdam naar Marokko gevlogen. Boek via Sunny Cars je huurauto in Marokko, waarom? Als je via Sunny Cars je auto regelt dan heb je geen gedoe ter plekke en zijn er geen verborgen kosten. De prijs die je betaalt is namelijk een all inclusive prijs. Weet je nog niet zeker of je een huurauto wilt in Marokko? Als je je huurauto boekt, dan krijg je 14 dagen bedenktijd. Als je er dus toch vanaf wilt zien, dan kan dat gemakkelijk. Je mag namelijk 2 weken lang kosteloos annuleren. Wil je in een mooie riad slapen? Check dan het aanbod op Booking.com of bekijk dit lijstje met riads in Marrakech!

→ Bekijk hier al onze Marokko artikelen