chicamocha canyon Colombia paragliden

Zweven is leven in de Chicamocha Canyon in Colombia, ga paragliden en geniet van het uitzicht

Colombia heeft alles: zon-zee-strand-liefhebbers genieten wat af aan de Caribische kust, maar óók avonturiers die graag het diepe inspringen zitten goed in Colombia. Wie dit letterlijk wilt nemen, reist af naar de Chicamocha Canyon om te parapenten. Ren zo hard als je kan de berg af en zweef samen met vogels hoog in de lucht. Een foto-impressie:

Ready, set, go

chicamocha canyon paragliden colombia Iris Timmermans
paragliden in chicamocha canyon Colombia
chicamocha canyon in Colombia paragliden

Chicamocha, de perfecte plek om te paragliden in Colombia

De Chicamocha Canyon ligt in de provincie Santander. Het is een perfecte plek om te paragliden. Door verschillende warmtegolven is de Chicamocha Canyon namelijk een van de weinige plekken ter wereld waar je kunt opstijgen én landen vanaf dezelfde plek. Vanaf San Gil en Barichara is de canyon makkelijk te bezoeken.

Een goede organisatie vinden in San Gil

In de stad San Gil heb je verschillende paraglide-organisaties. Neem de tijd om een organisatie te vinden waarbij je zeker weet dat alles goed geregeld is. Wij gingen met een organisatie waarvan de parapenter in kwestie, Julien, dit werk al ruim 15 jaar deed. Dit geeft toch vertrouwen! Want je gaat nooit alleen de lucht in, altijd zit er iemand aan je vast die het werk voor je doet. Jij hoeft alleen de aanwijzingen op te volgen en te genieten van het uitzicht.

Hoelang is het rijden voor je bij de paraglide-locatie in Chicamocha Canyon bent?

Vanaf San Gil is het ongeveer een uurtje rijden naar de paraglide-locatie. Vaak is vervoer inbegrepen bij de prijs. Check dit, zodat je niet voor verassingen komt te staan, op de dag dat je misschien toch al wat zenuwachtig bent. Eenmaal aangekomen bij de canyon lijkt het haast alsof je kijkt naar een machine; de een is nog niet terug of de ander vliegt alweer omhoog.

Paragliden

paragliden chicamocha canyon Colombia

chicamocha canyon Colombia paragliden

Genieten van het uitzicht over de Chicamocha Canyon

Eenmaal in de lucht zie je pas hoe groot de canyon werkelijk is. De rivier stroomt door de bergen, vogels vliegen hoog in de lucht. Doordat je vaak andere paragliders om je heen hebt, realiseer je je pas goed hoe hoog je eigenlijk bent.

15 fantastische minuten

Ruim een kwartier bleven we ieder in de lucht, afhankelijk van de warmtegolven. Soms rukte deze je op en vloog je ineens meters hoog de lucht in, soms zakte je plots naar beneden. Tijdens de landing vroeg Julien of ik wat trucjes wilde, en zo vlogen we al zigzaggend naar beneden. Bij mij ging dat succesvol en niet veel later stond ik, ietwat misselijk, weer met beide benen op de grond. Een waar avontuur!

Chicamocha Canyon

chicamocha canyon Colombia paragliden-2

chicamocha paragliden Colombia

Praktische tips voor als je gaat paragliden boven de Chicamocha Canyon

  • Gevoelige maag? Soms last van wagen- of zeeziekte? Skip je ontbijt en weet zeker dat je maag zich goed houdt tijdens het parapenten.
  • Neem alleen camera’s of telefoons mee die je ook aan jezelf kan bevestigen. Dus geen losse telefoons of camera’s mee de lucht in.
  • Spreek je geen Spaans? Zorg dan dat je met een organisatie gaat waarbij een Engels sprekende gids mee is, zodat hij/zij je de veiligheidsinstructies kan uitleggen. Zorg dat je deze begrijpt. Het is best fijn om te weten wanneer je van de berg af moet rennen.
  • Heb je het “go” teken ontvangen? Ren zo hard je kan en leun daarna achterover… Het uitzicht is adembenemend.
  • Aan het eind vraagt de instructeur soms om “acrobatic”, oftewel: hou je van trucjes? Als de wind het toelaat, dan ga je extreem zigzaggend naar beneden. Ben je al redelijk misselijk van het gewone paragliden? Zeg dan nee en eindig je avontuur fijn.
  • Hoogtevrees, of gewoon geen zin in parapenten? Puur om het uitzicht is de canyon ook een bezoekje waard.
  • Smeer je goed in, want de zon is verraderlijk op hoogte!
→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen