medellin colombia terrasje

Medellin in Colombia: 9 (on)bekende must do’s!

Velen associëren Medellin in Colombia helaas nog altijd alleen met haar duistere drugsverleden, maar de stad heeft sindsdien een enorme evolutie gemaakt en is bezig aan een opmars als moderne metropool. Ondertussen mag ik de stad van de eeuwige lente mijn tweede thuis noemen en geef ik jullie graag enkele tips!

9 (on)bekende to do’s voor Medellin

Een eerste goede raad is ongetwijfeld: neem altijd een (regen)jasje mee! Medellín heeft het hele jaar door een warm tropisch klimaat maar zit op de rand van een moessonklimaat. Dat wil zeggen dat het soms eens flink kan gieten en dat zie je meestal niet aankomen. Het ene moment is er een stralende zon, het volgende sta je al tot je enkels in het water.

medellin in colombia tips

Geniet van het adembenemende uitzicht

Één van mijn favoriete dingen aan de stad is ongetwijfeld het adembenemende uitzicht. Medellín ligt in een vallei en is meer dan drie keer zo groot als Parijs. Als je de bergen opgaat rond de vallei heb je een fenomenaal uitzicht over de uitgestrekte stad. Zeker ‘s avonds als het donker wordt en de stad verandert in een zee van licht, vraag je je af waarom ze Parijs de lichtstad noemen en niet Medellín.

Ga naar het lichtfestival in Parque Norte in Medellin

Als je er in december bent dan zijn de ‘alumbrados’ een echte aanrader. Dit is een heus lichtfestival in de dagen voor Kerstmis waartegen elke Europese kerstverlichting compleet verbleekt. Deze vind je in het Parque Norte en elk jaar is er een ander thema. Daarnaast hangt werkelijk de hele stad vol met kerstverlichting in alle kleuren en vormen. Ook al is er geen winterkou en zeker geen witte Kerst, sfeer is er des te meer!

medellin colombia lichtjes festival colombia medellin festival

In de verschillende wijken is altijd wel iets te doen

Medellín is niet de stad van de grote toeristische bezienswaardigheden maar er is altijd wel iets te doen. Overal klinkt salsamuziek en zoals op veel plaatsen met een warm klimaat speelt het leven zich hier grotendeels buiten af. Medellín bestaat uit verschillende wijken die elk hun eigen identiteit hebben. Zo staat El Poblado bekend als een meer uptown wijk en Castilla als één van de meest gezellige. In de hele stad komen de mensen ‘s avonds samen op de pleintjes en in de parken om een babbeltje te slaan of iets te drinken en er staan meestal ook enkele eetkraampjes met lekkernijen.

medellin tips voor colombia

Probeer Bandeja Paisa en Bunuelos

Wie graag eet en drinkt kan zeker z’n hartje ophalen in Medellín. Er zijn heel veel goede restaurantjes en leuke bars maar wat je zeker moet gegeten hebben is een bandeja paisa. Dit is een grote schotel vol met rijst, bonen, advocado, spek, maïs, eieren en arepa (soort maïskoek) en is het meest typische gerecht van de streek. Ook buñuelos, een soort van oliebol, moet je zeker geproefd hebben. El peregrino in de wijk Sabaneta vestigde in 2016 het wereldrecord met de grootste buñuelo, deze woog maar liefst 16 kg!

medellin colombia eten

colombia medellin eten

Drink een klein glaasje Aguardiente

In bepaalde delen van de stad komt de anijsgeur je ook tegemoet. Deze komt van de aguardientefabriek die in Medellín ligt. Aguardiente is een sterkedrank met een anijssmaak die bij de Paisa (de bewoners van de streek) vlot naar binnen gaat.

tips markt voor medellin

Vitamines scoren op de markt van Medellin

Voor wie liever iets gezonders heeft, is de groente- en fruitmarkt Plaza Minorista José María Vílla een echte aanrader. Dit is een overdekte markt vol met kraampjes verse groenten en fruit. Ga wel vroeg in de morgen, dan heb je de beste keus. Mijn favoriete stukken exotisch fruit zijn zapote en granadilla. Zapote heeft qua structuur wat weg van pompoen en qua smaak van meloen, granadilla ziet eruit als een oranje passievrucht maar is een stuk zoeter van smaak. Colombianen zijn ook kampioenen in het maken van lekkere verse vruchtensappen. Overal kun je deze vinden maar mijn lievelingskraampje staat op het plein aan het Atanasio Girardotstadium. Hier krijg je een kan met een liter sap naar keuze, dat lijkt heel veel maar geloof me, je drinkt hem zeker leeg.

medellin markt colombia medellin colombia terrasje

Kopjes koffie in overvloed én caramelsnoepjes

En dan is er natuurlijk nog de koffie, het bekendste product van Colombia. Het beste merk is ongetwijfeld Juan Valdez en kun je op veel verschillende plaatsen vinden. Probeer zeker ook de caramelsnoepjes die ze maken voor bij de koffie, deze zijn overheerlijk!

Verkeersvrije zondag

Om de calorieën van al die lekkernijen er weer af te krijgen, wordt een deel van de grootste verkeersader door de stad elke zondag verkeersvrij gemaakt om de ruimte te geven aan wandelaars, lopers, fietsers… Één grote gezellige sportbijeenkomst!

colombia Guatape medellin

Bezoek dorpjes in de omgeving van Medellin

Medellín is ook de ideale uitvalsbasis om enkele leuke dorpjes te bezoeken. Het bekendste is het kleurrijke dorpje Guatape met ernaast de peñón, een grote rots die je kan beklimmen via een trap aan de zijkant met 740 treden maar ook Santa Fe de Antioquia is een bezoekje waard: een traditioneel Colombiaans dorp dat een stuk minder toeristisch is dan Guatape. Wie helemaal weg wil van het toeristische kan naar El Retiró trekken. Een uiterst charmant dorpje waar je kan genieten van een koffietje op het dorpspleintje tussen de, veelal oudere, locals.

Medellin Colombia kleurrijk medellin colombia

En al zin gekregen om Medellin in Colombia zelf te ontdekken?

Ooit was Medellín een gevaarlijke plaats maar tegenwoordig is het een bestemming die zeker een plaatsje op je to visitlijst verdient! De warme Paisa verwelkomen je met open armen en er gaat gewoon niets boven genieten van een echte Colombiaanse ‘tinto’ (koffie) in de morgen terwijl de salsamuziek door de luidsprekers knalt.

Leuke ho(s)tels om te overnachten in Medellin

Zoek je een leuke plek om te overnachten? Kijk dan eens naar:

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen