Verloren Stad Colombia

Hiken naar de Verloren Stad in Colombia: Ciudad Perdida

Colombia, één van de meest veelzijdige landen waar ik ben geweest. Van ruige natuur, tot mooie stranden en de meest schattige koloniale stadjes. De hike naar de Verloren Stad aka Ciudad Perdida kan dan ook niet ontbreken wanneer je in Colombia bent. Deze meerdaagse tocht brengt je diep in de jungle waar je één van de inheemse stammen van Colombia ontmoet, de Tayrona Indianen.

Verloren Stad

Uitzicht verloren stad colombia Verloren stad Colombia dorpje dorpje onderweg verloren stad colombia Trappen naar verloren stad in Colombia Colombia verloren stad

Zo ziet je hike naar de Verloren Stad eruit van dag tot dag

Vanuit Santa Marta vertrek je richting het startpunt van de hike, dit is zo’n 2 uur rijden. Bereid je met name voor op het laatste uurtje, want dat is een uur lang over een hobbelige zandweg rijden. Nadat je deze rit hebt overleeft, kom je aan in een klein dorpje waar je lunch wordt geserveerd.

45 kilometer hiken naar de Verloren Stad

Na de lunch beginnen we de 45 km lange tocht richting de oude ruïnes van Ciudad Perdida. Wanneer wij nog fris & fruitig beginnen aan onze 4-daagse hike, zie je de eerste groepen al terugkeren, helemaal uitgeput en viezig van de modder. Ik denk dat zij redelijk hebben genoten van het aanzicht dat wij nog moesten beginnen, te weten wat ons nog te wachten staat. Na zo’n 6 uur lopen, kwamen we aan bij onze eerste slaapplek.

Het was een pittige eerste dag, omdat we bijna de gehele dag in regen hebben gelopen waarvan we ook nog zeker 2 uur in het donker hebben moeten afleggen op een weg die stijl naar beneden ging. In combinatie met de regen was dit één modderpad geworden. Bijna iedereen is zeker één keer onderuit gegaan. Zodra ik de eerste lichten zag flikkeren, heb ik een sprintje getrokken naar beneden. Dit was echt een geluksmomentje! Eindelijk hadden we onze eerste bestemming bereikt.

De volgende dag start al vroeg. Na het ontbijt zijn we rond 6 uur weer gestart met lopen. Wauw, dit was echt een mega heftige dag. Je bent zo’n 7 uur lang alleen maar omhoog aan het lopen. Ik heb echt wel een paar momenten gedacht waar ben ik in godsnaam aan begonnen. Maar opgeven is natuurlijk geen optie. Na een heerlijke fruitstop, kom je na zo’n 3 uur lopen aan op je lunchplek waar je ook een verfrissende duik kan nemen in de rivier. Erg aangenaam, want ik heb tijdens deze tocht echt gezweet op plekken waarvan ik niet eens wist dat dit kon.

En dan zie je eindelijk de Verloren Stad!

Vandaag ga je dan eindelijk richting Ciudad Perdida, de Verloren Stad van Colombia. Na ongeveer een uur lang de eeuwenoude trappen te zijn opgeklauterd, bereik je dan eindelijk de Verloren Stad. Maar jeetje, wat is dit het waard! Een echte beloning voor het uren ploeteren door modder, regen en door 1000 muggen te zijn gestoken. De stad was groter dan ik dacht. Onze gids weet ontzettend veel van de geschiedenis en vertelt ons uitgebreid over hoe ze hier vroeger leefden. Ondanks dat het een toeristische hike is, valt het nog mee met de drukte! Je hebt zo’n 2 uur de tijd om in Ciudad Perdida rond te lopen en te genieten van alle mooie natuur en je ontmoet de originele stam die daar nog steeds een aantal maanden per jaar woont. Heel bijzonder!

Ik ga niet liegen wat was ik blij dat we weer richting de bewoonde wereld gingen. Ondanks dat de tocht mooi was en het zeker de moeite waard is, is het vooruitzicht naar een schoon bed en kleding ook heel fijn! Houd er rekening mee dat in de jungle je kleren vochtig blijven. Op de laatste dag ga je voornamelijk bergafwaarts. Na 7/8 uur lopen, bereik je eindelijk weer het dorpje waar het avontuur is gestart. Mijn god, ik ben nog nooit zo blij geweest! Het mooie is nog dat je de startende groep voorbij ziet lopen die net als jezelf nog vol enthousiasme en energie zit zo op de eerste dag.

Ciudad Perdida

Verloren Stad Colombia

Is het bezoeken van de Verloren Stad, Ciudad Perdida, de moeite waard?

Ja! Zou ik het nog een keer doen? Nee, één keer is genoeg! Dit was mijn eerste echte meerdaagse hike en ik had geen idee wat mij te wachten stond. Als niet ervaren wandelaar, is dit best een heftige tocht, je kan het zeker als beginner doen als je een beetje een gezonde conditie hebt. Maar pittig is het wel. Ik was dan ook heel trots op mezelf toen ik het had gehaald! De reden waarom ik niet nog een vergelijkbare tocht zou doen? Dit heeft er mee te maken dat je 4 dagen alleen jungle ziet. Je ziet geen verschillende landschappen en je loopt ook nog eens dezelfde route terug. Hierdoor is de tocht zelf niet heel veelzijdig, maar de ervaring die je ervoor terug krijgt, is er natuurlijk één om nooit meer te vergeten! Ik zeg daarom, gewoon doen als je in Colombia bent! Het is in echt een ervaring die je mee gemaakt moet hebben als je hier aan het backpacken bent.

Wat moet je zeker meenemen als je tijdens het backpacken in Colombia naar de Verloren Stad gaat?

  • Mocht je van te voren al weten dat je deze hike gaat doen, dan zou ik zeker een drybag meenemen aangezien je meerdere malen door een rivier moet. Een drybag verkopen ze (zover ik weet) nergens in Colombia, dus neem die echt mee vanaf thuis.
  • Neem genoeg muggenspray mee! Ik ben echt helemaal lek gestoken.
  • Neem een setje kaarten mee of een ander spel wat gemakkelijk mee te nemen is. In de avond is er niet veel te doen, dus een spel komt altijd goed van pas!
  • Goede wandelschoenen! Vooral in het regenseizoen kan het veel regenen waardoor de paden één groot modderpad worden. Schoenen met een goed profiel is daarom ook wel een must!
de hike

Groep hike Verloren Stad Colombia Wandeling naar top verloren stad in colombia Trappen naar verloren stad in Colombia waterval tijdens hike naar verloren stad colombia locals verloren stad colombia

Naar de Verloren Stad met een touroperator?

Wij zijn zelf met Turcol naar de Verloren Stad gegaan. Dit is de eerste organisatie ooit die de hikes naar Ciudad Perdida regelde. Misschien lag het aan onze gids, maar wij waren niet heel tevreden over deze touroperator. Onze gids liep ontzettend langzaam en heeft ons niet goed begeleid. Hij liep altijd meters achter de groep en wij vertrokken altijd als laatste. Ik vind dat je als tourguide altijd fitter en sneller moet zijn dan de groep die je leidt. Zijn conditie was gewoon niet meer helemaal top. Ik denk dat wij gewoon net pech hebben gehad, maar check dus vooraf goed met wie je mee gaat als je naar de Verloren Stad gaat. Enige voordeel was wel dat onze groep heel klein was, deze bestond maar uit 8 mensen terwijl de andere groepen met zo’n 15 man waren.

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen