tatacoa-woestijn

Naar de geheime woestijn in Colombia: Desierto de la Tatacoa

Een woestijn in Colombia? Jazeker! Deze woestijn genaamd Desierto de la Tatacoa is officieel geen woestijn, but who cares, het is nog steeds prachtig! Veel reizigers kiezen ervoor om dit mooie landschap over te slaan, omdat het een klein beetje buiten de gebaande paden ligt, maar dat is zonde!

Tatacoa woestijn

tatacoa woestijn colombia

witte rotsen woestijn in colombia

Wat is er te doen in Tatacoa-woestijn?

Tatacoa heeft een oppervlakte van zo’n 330 vierkante kilometer. Het bestaat uit prachtige rode en grijze rotsformaties & cactussen. Je kan er heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden. Het is aan te raden om minimaal 1 nacht in Tatacoa te verblijven.

Mocht je eind van de middag aankomen, dan ben je nog net op tijd om het ‘Golden Hour’ te zien. Door de zonsondergang kleurt het rode landschap ontzettend mooi. In de avond kan je naar Observatorio de Tatacoa gaan waar je kan genieten van de prachtige sterrenhemel die in Tatacoa extra goed zichtbaar is!

Het is aan te raden om vroeg in de ochtend op te staan, zo vermijd je namelijk de hitte in de middag. Wij zijn zelf met iemand van het hostel erop uitgegaan en zijn vroeg in de ochtend door het rode landschap, ‘El Cusco’, gaan wandelen waar je wordt omringd door vele cactussen. Vervolgens kan je door naar het andere gedeelte genaamd Los Hoyos. Hier kun je heerlijk genieten van een soort maanlandschap. In een klein uurtje wandel je naar een zwembad die midden in de grijze woestijn ligt. Heerlijk voor een verfrissende duik in een unieke omgeving!

Tatacoa

uitzicht in tatacoa woestijn colombia tatacoa-woestijn eindeloze cactussen tatacoa woestijn tatacoa cactussen colombia witte tatacoa woestijn colombia cactus mini tatacoa colombia gids in tatacoa woestijn colombia eindeloze woestijn tatacoa

Hoe kom je in Tatacoa als je in Colombia aan het backpacken bent?

Tatacoa ligt in het zuidwesten van Colombia en is niet gemakkelijk te bereiken, maar zeker de moeite waard. Vanuit Bogota reis je in zo’n 5 á 6 uur naar Neiva met de bus. Vervolgens kan je daar overstappen op een motor, minibus of jeep. Die brengt je in een uurtje naar de Tatacoa woestijn. Je kan er ook voor kiezen om in Villavieja te overnachten. Een dorpje vlak voor Tatacoa als je toch meer in de bewoonde wereld wilt blijven.

Je kan ook voor een andere, duurdere optie kiezen. Je kan vanuit Bogota namelijk ook naar Neiva vliegen. De vlucht duurt een klein uurtje. Mocht je tijdgebrek hebben dan is dit zeker een optie!

Waar slaap je in de Tatacoa-woestijn?

Je kan ervoor kiezen om in Villavieja te overnachten, een dorpje vlak voor de Tatacoa woestijn of je slaapt in Tatacoa zelf. Wanneer je in de woestijn slaapt, hoef je van te voren niks te boeken. Je kan gewoon ergens binnen lopen en er is meestal wel plek. Bij de meeste verblijven kan je kiezen uit een kamer, een tent of je kan buiten in een hangmat slapen. Wij hebben zelf in Noches de Saturno overnacht. Erg chill hostel, omdat ze ook nog een zwembad hebben. Super relaxt, want overdag is het echt snikheet!

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen