Salento Colombia

Salento: Wandel door de kleurrijke straten en langs de hoogste palmbomen ter wereld

Salento in Colombia is een bergdorpje in het midden van de koffiedriehoek van het land. Dit leuke dorp is een must-visit tijdens je reis door Colombia. Het was absoluut een van onze favoriete bestemmingen van het land! De kleurrijke huizen, de prachtige Cocora vallei met de hoogste palmbomen ter wereld om de hoek en de heerlijke koffie zorgen voor de juiste ontspanning na intense dagen in de grote steden Medellín of Bogotá.

Dit wil je écht niet missen in Salento, Colombia

→ Handig: De beste vliegticket-deals naar Colombia
→ Onze favo hostels: Kawa Mountain Retreat, Viajero Salento Hostel en El Rancho de Salento

Salento Colombia

1. Ga mountainbiken door La Carbonera Vallei

Vlak bij de populaire Cocora Vallei vind je een andere prachtige vallei: La Carbonera. Omdat deze vallei stiekem veel mooier is dan de Cocora Vallei, staat dit echt bovenaan onze lijst met die je kunt doen als je in Salento bent. De beste manier om deze vallei te boeken is door mee te gaan met een van de mountainbike tours die ze in Salento aanbieden. Trek hier gerust een hele dag voor uit. Met een pick-up word je in 1.5 uur naar boven gereden. Let op: als het de dag ervoor heeft geregend, zal dit langer duren gezien de weg dan niet zo heel goed begaanbaar is (lees: modder moet worden weggeschept). Eenmaal boven ga je tien kilometer de vallei in downhillen. Hoewel je je goed moet concentreren op de weg, is het uitzicht echt geweldig. Gelukkig stop je regelmatig om het uitzicht te bewonderen en lunch je enkel met jouw groep in de vallei. Het is hier veel rustiger dan de beroemde Cocora Vallei.

Na de lunch word je weer naar boven gebracht en mountainbike je twintig kilometer naar beneden. Je hebt hier de keuze om een stuk de “extremo” route te nemen. Je kan een klein stukje uitproberen, voordat je die keuze maakt. Wij zijn in Nederland ervaren mountainbikers, maar dit is écht extreem. Doe dit dus echt als je heel vaardig bent. Wij besloten dit na het testen niet te doen. De gidsen laten dit ook alleen toe als ze denken dat je het aan kan. Wel zo veilig!

Welke tour je kiest, maakt in principe niet veel uit, gezien alle tours ongeveer hetzelfde aanbieden. Houd er dus wel rekening mee dat je bijna de hele dag weg bent, zeker als het veel geregend heeft de dagen ervoor. We adviseren dit dus niet te combineren op dezelfde dag met één van de andere activiteiten (behalve een potje tejo in de avond!).

Kosten: COP 235.500 per persoon inclusief lunch (€1 = +/- 4500 COP), april 2023

Weg naar mountainbiken, SalentoLa Carbonera Vallei, Salento ColombiaMountainbiken, Salento ColombiaLa Carbonera ValleiMountainbiken

2. Bezoek de Cocora Vallei

Ook al is de La Carbonera Vallei mooier en rustiger, kan je een bezoek aan de Cocora Vallei eigenlijk niet overslaan. Voor velen is dit hét hoogtepunt van Colombia. Wij begrijpen wel waarom. Ten eerste is het een stuk gemakkelijker deze vallei op eigen houtje te bezoeken. Met een van de kleurrijke Willy’s (de lokale taxi’s in Salento) word je in een half uur van het centrale plein naar de vallei gebracht. Ten tweede kan je hier een prachtige wandeling maken. Eenmaal afgezet door de Willy heb je de keuze tussen de korte (4.3 km) en de lange route (12.5 km). De korte route brengt je enkel naar het uitzichtpunt met de waxpalmen. Hoewel dit natuurlijk is waarvoor je komt, zouden we toch de lange route aanraden. Ga hiervoor meteen rechts het natuurgebied in. Je loopt dan een mooie afwisselende wandelroute door de jungle van Reserva Natural Acaime. Je hebt hier kans op het spotten van wildlife en je kan tussendoor een leuke koffie pauze inlassen bij Het Kolibriehuis. Zoals de naam al aangeeft, vind je hier heel veel kolibries! Blijft een fascinerend gezicht om deze kleine vogels achteruit te zien vliegen.

Daarnaast kom je op het eind pas uit bij het uitzichtpunt, waardoor het echt als een beloning voelt! Tip: ga vroeg in de ochtend om de toeristen voor te zijn, de willy’s vertrekken al vanaf 06:30 in de ochtend.

Kosten:

  • Toegang = 10.000 COP + 12.000 COP extra toegang voor lange route
  • Retour voor willy = 15.000 COP per persoon
  • €1 = +/- 4500 COP, april 2023

Route naar Valle de Cocora Valle de Cocora, Salento Colombia Valle de CocoraSalento Colombia, palmen valle de cocora

3. Leer alles over koffie in Salento

Wist je dat Colombia in de top 3 van de wereld staat als koffie exporteur? Iets wat je daarom niet moet overslaan als je in hét land van de koffie bent, is een koffietour. Hoewel je dit op meerdere plekken in Colombia kan doen, wilden wij dit heel graag doen in het culturele hart van de koffiedriehoek. In Salento zit één van de beste koffiefarms van het land, Finca El Ocaso, waar je een interessante tour kan boeken om alles te weten te komen over koffie. Van het planten tot aan de beste methode om koffie te schenken. Een enthousiaste gids zal in zo’n 1.5 uur een tour geven door de plantages en al jouw vragen beantwoorden. Daarna kan je in het café genieten van een heerlijke kop koffie. Wees voorbereid: je gaat zeker je koffiekeuzes in Nederland heroverwegen.

Kosten: 40.000 COP per persoon (€1 = +/- 4500 COP), april 2023

Koffiebonen aan de struik, SalentoKoffie farm, Salento Colombia Koffie farm Cafe de Colombia, Salento

4. Speel een potje Tejo

Colombia’s nationale sport, Tejo, is zeker de moeite waard om eens te proberen. Met een biertje in de hand is dit het ultieme zaterdagavond uitje van de Colombianen. Wat is het? Om het makkelijk uit te leggen: het is een soort jeu de boule met explosieven. Het doel is om een steen (tejo) te gooien in het doel (een metalen cirkel, genaamd bocín), Dit doel wordt omringd door kleine explosieve schijfjes. Degene met de meeste punten wint! Let op: hoe meer bier je drinkt, hoe lastiger het wordt ;) Ga hier vooral met een groepje mede-backpackers heen voor een gegarandeerd leuke avond. De beste plek waar je dit kan spelen is Los Amigos.

Kosten: Gratis! Het is uiteraard wel de bedoeling dat je hier wat drankjes besteld.

Tejo spelen, Salento Colombia

5. Andere leuke activiteiten in Salento

Salento is echt een super leuke plek. Je kan je hier prima een aantal dagen vermaken. Overweeg een uitstap te maken naar een dorp verderop, Filandia, struin over de Calle Real, drink koffie in één van de leuke koffietentjes die het dorp heeft te bieden, ga paardrijden of wandel naar het uitzichtpunt Mirador de Salento. Loop ook eens een van de vele winkels in. Deze hebben achterin allemaal nog extra kamers en boetiekjes. Kortom: genoeg te doen!

Uitzicht op Salento

Hoe kom je in Salento, Colombia?

De meeste backpackers gaan naar Salento vanuit Medellín óf Bogotá via de bus. Je kan ook met het vliegtuig, maar dat is echt een stuk prijziger. Zie hier de twee opties:

Bogota – Salento: Ga naar Terminal de Transporte en neem hier een bus naar Armenia. Deze bus doet er zo’n zeven uur over. Hier stap je vervolgens over naar een bus naar Salento, die er anderhalf uur over doet. Kosten: Ongeveer €13,50 per persoon.

Medellín – Salento: Vanuit Terminal del Sur kan je rechtstreeks naar Salento toe via de busmaatschappij Flota Occidental. Deze doet er volgens de maatschappij zo’n zeven uur over, maar wij deden er zo’n tien uur over. Ze gaan drie keer per dag (09:45, 14:00 of 20:30). Kosten: Ongeveer €16 per persoon.

Overnachten in Salento

Salento heeft een aantal super leuke accommodaties. Je kan ervoor kiezen om in het dorp zelf te zitten. Wij vinden het vaak leuk om in het centrum zelf te zitten, zodat je te voet lekker langs alle cafeetjes kan struinen, ‘s avonds makkelijk alle restaurants kan verkennen en een potje tejo kan spelen. Maar als je op zoek bent naar rust, heb je ook een aantal super leuke eco-hotels nét buiten het dorp. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent. Zie hieronder een aantal van onze tips:

Staat Salento in Colombia al op jouw bucketlist?

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen