Lencois Maranhenses bezoeken

Lencois Maranhenses: Het meest bijzondere nationale park in Brazilië

Het national park Lencois Maranhenses is onvergelijkbaar met ieder ander duingebied dat je ooit zult zien. Kilometers ver zie je witte zandduinen met daartussen lagunes gevuld met fel blauw water waarin je kunt zwemmen. Wij werden er naartoe gebracht met een jeep en gingen toen wandelend op pad met een gids om de mooiste poelen te bezoeken. In sommige kon je zwemmen en andere waren er vooral om naar te kijken. Tijdens onze wandeling werden we trouwens verrast door een zwerm sprinkhanen, het geluid dat je hoort voordat de beesten om je heen vliegen is niet te vergelijken met iets anders. Maar reden om hier heen te gaan zijn toch wel de lagunes:

Bouw je Brazilië rondreis met Riksja

Vliegticket-deals naar Brazilië

Lencois Maranhenses

Lencois Maranhenses in Brazilie

Lencois Maranhenses bezoeken

Uitgestrekte duinen en diepblauwe lagunes

Lencois Maranhenses is een nationaal park dat je vind in het noorden van Brazilië dichtbij de stad Sao Luiz. In het Nederlands betekent Lencois Maranhenses beddenlaken van Maranhão en deze naam omschrijft meer dan goed hoe dit bijzondere national park eruit ziet. Lencois Maranhenses bestaat uit een duingebied dat ligt aan de kust en vanaf daar strekt het zicht tot 40km diep het binnenland in. Met een oppervlakte van meer dan 1500 km² is Lencois Maranhenses de enige woestijn in Brazilië en daarmee al erg bijzonder. Toch is dit niet het enige wat dit gebied zo uniek maakt. Dankzij de vele neerslag die in dit gebied valt, zijn namelijk meerdere lagunes ontstaan tussen de vele zandduinen. De poelen waar we het net ook al even over hadden. Deze blauw of groen gekleurde lagunes zorgen voor een bijzonder uitzicht en in het water kan gezwommen worden. Vergeet ook niet te sandboarden wanneer je in dit national park bent, overal zijn wel boarders te vinden waarvan je voor een paar reais hun board mag lenen om van een zandduin af te glijden.

Zwemmen in Lagunes

Lencois Maranhenses Brazilie

Onderweg naar Lencois Maranhenses vanuit Sao Luis & Barreirinhas

Wij werden vroeg in de ochtend, terwijl het nog donker was, opgehaald bij ons hotel in Sao Luis. In een taxi werden we naar plek gebracht waar een busje en een groep andere reizigers op ons stonden te wachten. Eenmaal in het busje reden we naar de rand van Lencois Maranhenses via Barreirinhas en daar mochten we overstappen in een jeep. Al gauw bleek dat het een hobbelige weg zou worden gemaakt van zacht zand en niet veel later bleek dat onze jeep ook door wat rivieren en diepe plassen moest rijden. Het water liep op sommige momenten bijna de auto in, dus je kan je voorstellen dat deze rit al een ervaring op zich was. Maar hoe nat de weg soms ook was, zo droog is het als we daadwerkelijk uitstappen in het nationale park. We worden omringd door zand, zand en nog meer zand. Je kan je niet voorstellen dat je 10 minuten later in een diep blauwe poel kan duiken.

Jeep-rit

Praktische weetjes over het national park Lencois Maranhenses in Brazilië:

Temperatuur Lencois Maranhenses

Gemiddeld is de temperatuur in Lencois Maranhenses tussen de 15 en 35 graden. De kans op regen is er groot en daarbij moet je ook zeker rekening houden met een sterke wind.

Grootte Lencois Maranhenses

Lencois Marnahenses is een uitgestrekt duingebied van zo’n 1550 km² groot. Een van de grootste lagunes waarin altijd water is te vinden is Lagoa Bonita, de waterstand van de andere lagunes hangt af van de neerslag die er valt.

Bereikbaarheid Lencois Maranhenses

Je kunt een jeeptour boeken naar Lencois Maranhenses vanuit het stadje Sao Luiz dat tevens in het noorden van Brazilië te vinden is. Lees hier onze tips voor Sao Luiz. Het is oude centrum is redelijk klein terwijl de stad eigenlijk best groot is. In het oude centrum zijn allerlei winkeltjes te vinden die schilderijen verkopen en veel van deze winkeltjes zijn aan de buitenkant bezet met kleurrijke tegels. Een leuke plek om overdag te zijn, helaas is het er ‘s avonds soms iets onveiliger. Een andere optie is om naar Caburé of Atins te gaan, vanuit deze kleinere steden kan Lencois Maranhenses ook bezocht worden. Voor wie het budget en de lef heeft, is een vlucht over Lencois Maranhenses ook een aanrader. Onderstaand filmpje laat meteen zien hoe mooi het kan zijn. Als je via Sao Luiz naar Lencois reist, dan doe je dat veelal via de toegangspoort van het gebied Barreirinhas. In dit dorpje kun je eventueel ook overnachten.

Lencois Maranhenses

Lencois Maranhenses

Een van de mooiste nationale parken van Brazilië

In onderstaand filmpje kun je meer zien van Lencois Maranhenses. De mooiste beelden komen voorbij rond 01:10, als je vooral het natuurpark wilt zien moet je daar dus even naartoe doorspoelen. Dit filmpje is gemaakt door Everton Lemos en vonden we op vimeo.

Voeg Lencois Maranhenses toe aan je backpackroute door Brazilië

Als je gaat backpacken in Brazilië is het echt aan te raden om dit nationale park in je route op te nemen. Vanuit Sao Luis kun je ook gemakkelijk verder reizen naar Belem en vanuit daar kun je weer gemakkelijk naar de Amazone reizen. Meer tips voor reizen door Brazilië vind je door op de links hieronder te klikken:

→ Bekijk hier al onze Brazilië artikelen