sao luis brazilie

Op reis naar het kleurige stadje São Luis in het noorden van Brazilië

Het is een zonnige dag in het noorden van Brazilië. Een beetje verblind door het licht stappen we uit onze nachtbus. Wat een rit was dat… Hadden we misschien toch de Braziliaanse jongens moeten geloven uit ons hostel, die zeiden dat een vlucht echt veel fijner is en volgens hen ook best betaalbaar. Maargoed, we zijn in Sao Luis! Volgens onze Lonely Planet niet alleen een mooi kleurrijke stadje, maar ook de plek waar we een excursie naar het mooie nationale park Lencois Maranhenses hopen te scoren.

Ontdek Sao Luis

Reistips São Luís

De koloniale stad Sao Luis is de hoofdstad van de deelstaat Maranhão in Brazilië. Het centrum van Sao Luis is klein, gezellig en bestaat uit vele kronkelige straatjes die je mee nemen naar verborgen winkeltjes. Hier verkopen de Brazilianen hebberig makende souvenirs, van mooie schilderijen tot kitscherige hebbedingetjes en de alom bekende Havaianas slippers vind je er ook in overvloed. We vermaken ons met het maken van foto’s want wat is Sao Luis fotogeniek, maken een wandeling langs koloniale panden, bezoeken de markt en lopen even rond door de grote winkelstraat. Ook bezoeken we het toeristenbureautje voor meer tips voor Sao Luis en vragen daar naar mogelijkheden voor een excursie naar Lencois Maranhenses. Al gauw blijkt dat we dat ook bij ons hotel kunnen boeken, dus dat is dan ook wat we gaan doen. Maar eerst… nog even souvenirs shoppen. Havaianas worden in geslagen, maar ook wordt een tegeltje gekocht. Sao Luis wordt namelijk gekenmerkt door huizen die bezet zijn met tegels. Het voelt een beetje Portugees aan en roept herinneringen aan Lissabon op.

Verdwalen in Sao Luis

Combineer São Luís met Lencois Maranhenses

Je vindt Sao Luis in het noorden van Brazilië, dichtbij het nationale park Lencois Maranhenses. Een bezoek aan Sao Luis is eigenlijk niet compleet zonder dit bijzondere duinlandschap gezien te hebben. Wanneer je in Lencois Maranhenses bent zie je zover als je kunt kijken duinen en daartussen zijn groen en blauw gekleurde lagunes te vinden waarin je kunt zwemmen. Een bijzonder mooi gezicht en om je avontuur af te maken, kun je in Lencois Maranhenses ook nog eens sandboarden. In het centrum van São Luís of bij je hotel kun je gemakkelijk een tour boeken naar dit nationale park, tijdens zo’n tour vertrek je veelal vroeg in de ochtend en keer je aan het eind van de middag laat weer terug. Ook is het mogelijk om in Lencois Maranhenses een nacht door te brengen en een vlucht te maken over het gebied. Dat was iets te prijzig voor ons, maar als je wat meer budget hebt waarschijnlijk echt een aanrader.

Lencois Maranhenses

Eten & drinken in Sao Luis

In Sao Luis vind je allerlei type restaurantjes of kraampjes om bij te eten. Zoals je hierboven kon lezen bestelde we vaak voor het avondeten iets in ons hotel en lieten dat vervolgens bezorgen. Met google translate legde we onze hoteleigenaar dan uit wat voor pizza we graag wilde. Uiteindelijk kwamen dan de vreemdste creaties voorbij, maar alsnog best lekker! Omdat we de pizza na een tijdje best zat waren aten we soms ‘s middags meer dan ‘s avonds. In Sao Luis vonden we restaurantjes waar je een groot buffet hebt en vervolgens betaal je voor wat je opschept. Daar drink je dan een Guarana bij en je hebt een typisch Braziliaanse maaltijd. Benieuwd naar wat je nog meer in Brazilië moet proeven? Lees dan dit artikel over wat te eten en drinken in Brazilië.

Eten & drinken in Sao Luis

Veiligheid en Sao Luis?

Toen wij in Sao Luis waren hebben we wel meer opgelet dan in andere gebieden in Brazilië. Er waren niet erg veel toeristen (dit is al wel een paar jaar terug, maar vooralsnog goed om te weten) en ook ‘s avonds voelde het niet altijd even veilig aan. We probeerde altijd voor het donker thuis (lees, in ons hotel) te zijn en ook de eigenaren van ons hotel (evenals onze Lonely Planet) gaf aan dat dat slim was om te doen. We bestelde daarom vaak eten in het hotel zodat we niet in het donker over straat hoefde. Ook onze taxi chauffeur vertelde ons dat met name drugs voor het onveilige gevoel zorgde. Veel mensen zijn of waren verslaafd in Sao Luis, zo vertelde hij, en daarom niet bang om mensen te bestelen. Mocht je dus naar Sao Luis gaan, dan is enige oplettendheid wel handig.

Zoek je in Sao Luis een leuk hotel of pousada om te overnachten?

Tijdens onze reis naar Sao Luis hebben wij overnacht in Pousada Das Aguias. Het zijn prima schone kamers (de meeste wel zonder ramen) en ‘s ochtends is er een uitgebreid ontbijt in een aparte kamer naast de receptie met vers fruit, brood en cake. De receptie heeft voor ons ook verschillende keren pizza besteld, omdat we ‘s avonds niet in het stadje wilden eten, dus dat was ook fijn. De pousada ligt in het centrum van de stad en vanuit hier loop je dus ook zo naar het marktje, de winkelstraat en is het ook gemakkelijk om een excursie naar Lençóis Maranhenses te boeken.

→ Bekijk hier al onze Brazilië artikelen