leven in een camper

Leven in een camper: Robert & Denise leven de #vanlife droom!

Er zijn van die avontuurlijke mensen die doen waar jij en ik van dromen. Alles, of bijna alles, opzeggen en fulltime op reis. In dit geval: Leven in een camper! Yep, ook nu, in deze gekke corona tijd. Robert & Denise van @followthevan.nl zijn namelijk as we speak met hun busje op avontuur. Ze rijden Europa door en leven in hun camper. Benieuwd hoe het vanlife leventje is? Hoe ze deze trip hebben aangepakt, waar ze zijn geweest en of ze tips voor jou en mij hebben zodat wij ook zo’n ultieme droomreis met een camper kunnen maken? Wij stelden hun een hele lijst vragen en hieronder vind je hun antwoorden!

Hoe ontstond het idee voor deze droomreis, om te gaan leven in een camper?

Het idee voor onze droomreis ontstond tijdens onze eerste wereldreis. Ruim twee jaar geleden zijn we vanuit Nederland vertrokken om zo’n zes maanden met backpack rond te trekken; via IJsland naar Canada, door naar Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië en als laatste bestemming Japan. Dat is een mond vol en achteraf gezien iets te veel voor de hoeveelheid maanden die we hadden. Destijds heb ik (Denise) mijn baan als contentmanager bij een online magazine opgezegd, kon Robert voor zes maanden met onbetaald verlof en ons huis verhuurden we aan vrienden. Bij terugkomst pakten we vrij snel het oude leven weer op, maar wel met in het achterhoofd dat we zoiets nog een keer zouden willen doen.

Hebben jullie voor deze tweede ultieme droomreis dingen anders aangepakt?

Door onze vorige reis wisten we heel goed wat we wel en niet wilden. Zo wilden we nog meer vrijheid ervaren en nergens meer aan vast zitten. De keuze om dit keer beide onze baan op te zeggen en het huis te verkopen was snel gemaakt. In de 1,5 jaar die volgden, hebben we onze nieuwe reis vormgegeven.

En waarom gingen jullie niet weer backpacken, maar juist reizen en leven in een camper?

Tijdens onze wereldreis is de liefde voor vanlife ontstaan. In Nieuw-Zeeland hebben we ruim vijf weken in een camperbusje rondgereden en in Australië zo’n acht weken. De manier van reizen in een bus vinden wij fantastisch, je ervaart echt enorm veel vrijheid. We wisten al vrij snel dat dit onze manier van reizen is en dat we zelf ook eigenaar wilden worden van zo’n ding. Een halfjaar na terugkomst was het al zover en hebben we de bus helemaal eigen gemaakt. Uiteindelijk zijn we in september 2020 voor onbepaalde tijd vertrokken, voor onze rondreis door Europa.

Om te leven in een camper heb je een busje nodig, waar en hoe hebben jullie je camper gekocht?

Wij hebben onze bus (een rode Peugeot Boxer) via Marktplaats gekocht, en dat ging achteraf gezien eigenlijk heel makkelijk. Het is vooral geduld hebben tot jouw droombus voorbijkomt. Wij hadden twee wensen: het moest een niet al te grote bus zijn, maar wel eentje waarin we kunnen staan en er moest een vast bed in zitten. We hebben een tijdje op het platform rondgekeken en reageerden op advertenties bij interesse. Voor het raak was, hebben we bij één ander busje gekeken. Daarna kochten we onze rode Peugeot!

Hebben jullie tips voor andere reizigers die ook een camper willen kopen?

Een tip die we kunnen meegeven is om bij aanschaf eerst een aankoopkeuring bij een onafhankelijke garage te doen. Dit kost een paar tientjes, maar heeft ons achteraf gezien de nodige zorgen en geld bespaard. Er bleek een aantal dingen mis te zijn, waardoor we in overleg met de verkopers tot een prijsverlaging (om zo de reparatie te bekostigen) zijn gekomen.

Moesten jullie veel doen aan de bus om hem vanlife proof te maken?

Onze bus was al omgebouwd tot camper, waardoor we relatief weinig aanpassingen hoefden te doen. We hebben her en der geschilderd en behangen, hebben er een nieuwe vloer in gelegd, er zit nu een zonnepaneel op het dak en we hebben de gasfles vervangen voor een LPG-gasfles.

leven in een camperleven in een camper hoe is dat leven in een camper tips

Hoelang leven jullie al in je camper & hoe zag jullie route er tot nu toe uit?

We zijn inmiddels 7 maanden onderweg en zijn via de westkust van Frankrijk het noorden van Spanje binnengereden. Vanwege het slechte weer zijn we vrij snel door beide landen heen gegaan. Wel hebben we in Noord-Spanje de bergketen Picos de Europa (lees er hier meer over) bezocht, wat nog steeds een van de hoogtepunten is van onze reis. Na Noord-Spanje zijn we doorgereden naar Portugal. Het oorspronkelijk idee was om daar te overwinteren (vanwege het goede weer), maar daar dacht Corona anders over. We hebben er in totaal 3 maanden gezeten en zijn halsoverkop vertrokken vanwege de aangekondigde lockdown voor een maand. In Portugal zijn we vooral in het noorden en midden blijven hangen; wat echt aan te raden is. Het veelbelovende zuiden stond nog op de planning, maar hebben we vanwege COVID dus nog niet kunnen zien. Op dit moment zitten we al ruim 3 maanden in Zuid-Spanje en dat is prima vertoeven. Het is hier heerlijk weer, de natuur is prachtig en we ondervinden weinig restricties. Ik gok dat we hier nog wel even blijven. Na Spanje willen we heel graag naar de Pyreneeën en Alpen. Het fijne aan reizen met een bus is dat je heel flexibel bent, je kunt heel makkelijk inspringen op veranderende situaties. We bekijken het van dag tot dag en dat bevalt heel erg goed!

Waar slapen jullie vooral tijdens deze reis, sta je op campings of is het vooral wildkamperen?

In Nieuw-Zeeland en Australië was het heel normaal om wild te kamperen. Hierdoor sliep je echt op de mooiste plekken, vaak midden in de natuur. Dit is een van de redenen waarom we zo van het camperleven zijn gaan houden. Door verhalen wisten we dat wildkamperen ook in Portugal werd gedoogd. Bij aankomst in Frankrijk bleek, tot onze verbazing, dat je ook daar vrijwel overal mag overnachten. Hetzelfde geldt voor Spanje. Inmiddels is wildkamperen in Portugal verboden. Sinds het nieuwe jaar is er een wet aangenomen die dit helaas verbiedt. Dit is het gevolg van de hoeveelheid troep die sommige mensen in de natuur achter laten… Super jammer, maar als je zag hoe plekken er soms uitzagen, ook heel begrijpelijk.

Hoe vinden jullie die wildkampeer-spots?

Er zijn verschillende apps waar dit soort gratis slaapplekken worden gedeeld. Wij maken vooral gebruik van Park4night. Andere opties zijn: Campercontact en iOverlander. Op deze apps worden ook andere essentiële dingen voor het camperleven gedeeld, zoals water- en leegpunten maar bijvoorbeeld ook douches.

leven in een camper fietsen Leven in een camper europa leven in een camper koken

Stel dat anderen ook zo’n #vanlife avontuur willen, welke tip(s) kun je hun geven?

Zoals hierboven al aangegeven: laat de bus echt keuren voor je daadwerkelijk overgaat tot koop, dit geeft je toch een stukje zekerheid. Wij hebben de bus niet zelf omgebouwd tot camper (dit is wel nog een droom), maar zijn bijvoorbeeld wel heel blij met de LPG-gasfles die we erin hebben laten zetten. Wij koken, koelen en verwarmen op gas. Het voordeel van zo’n LPG-gasfles is dat je in Europa, bij veel tankstations de fles goedkoop kan laten bijvullen. Dit in tegenstelling tot andere gasflessen; die zijn niet bij te vullen waardoor je per land een nieuw soort fles moet aanschaffen. Ook zijn we heel erg blij met het zonnepaneel. Dit geeft ons echt een stuk meer vrijheid. We kunnen voor langere tijd wildkamperen en zijn niet afhankelijk van stroom op betaalde plekken. Het enige wat we heel graag zouden willen aanpassen is het soort wc. In onze bus zit op dit moment een chemisch toilet die we om de twee á drie dagen moeten legen. Dit beperkt ons in het aantal dagen dat we vrij kunnen staan. De volgende keer zouden we voor een composttoilet kiezen. Bij een composttoilet ben je niet afhankelijk van de officiële leegpunten en houd je het zo’n vier weken (voor 2 personen) vol. Dat klinkt een stuk beter dan 3 dagen, toch?!

Meer weten over het leven in een camper van Robert & Denise?

Je kan Robert & Denise volgen via hun Instagram @followthevan.nl hierop delen ze foto’s van hun leven en Denise schrijft zo nu en dan over hun tips op WeAreTravellers, hier vind je al haar artikelen.

Lees meer over het camper leven: