Fuente-de-picos-de-europa-wandelvakantie-in-spanje

Op wandelvakantie in Picos de Europa in Spanje

Een vakantie naar het noorden van Spanje hoor je niet vaak. Zonde, want het is een perfect gebied voor natuurliefhebbers. Wij verruilden de costa’s voor dit deel van Spanje en dat stelde niet teleur. Eén van de mooiste plekjes tijdens onze trip was de bergketen Picos de Europa. Het nationale park is onderdeel van het Cantabrisch gebergte en ligt op de grens van de provincies Cantabrië, Asturië en Castilië-en-León. Wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, er zijn namelijk verschillende dagwandelingen en meerdaagse tochten. Je bereikt Picos al door een uurtje het binnenland in te rijden, waarna je wordt beloond met een ruig gebergte van kalksteen.

Picos de Europa

picos de europa in spanje

picos de europa wandelvakantie wandelen picos de europa fuente de Fuente de picos de europa wandelvakantie spanje

wandelvakantie in picos de europa

De pieken van Picos de Europa

Picos de Europa betekent letterlijk ‘Pieken van Europa’. De bergachtige toppen in de regio zouden een van de eerste dingen zijn geweest die zeilers zagen bij hun terugkeer naar Europa vanuit Amerika. Het hoogste punt is Torre de Cerredo (2648 meter), maar de berg Naranjo de Bulnes is ook noemenswaardig vanwege de vorm. De bergen zijn de thuisbasis van de bruine beer (die gelukkig vegetarisch is) en de Iberische wolf. Het is een van de weinige plekken in Europa waar je een grote kans hebt om ze te spotten.

Een mooie hike in Picos de Europa start bij de kabelbaan van Fuente Dé

Wij kozen tijdens ons bezoek voor een mooie dagwandeling vanaf de kabelbaan van Fuente Dé. De kabelbaan brengt je in enkele minuten naar 1823 meter hoogte. Eenmaal boven is het uitzicht adembenemend. Er is een observatieplatform waar je al goed zicht hebt op de bergtoppen. Voor sommige mensen is dit voldoende, wij hadden de tijd en waren op zoek naar iets meer avontuur en uitdaging.

Een wandeling van bijna 15 km

Vanaf de top starten er meerdere wandelingen. Wij gingen voor de wandeling PR PNPE 24 Puertos de Aliva. Dit is een redelijk eenvoudige wandeling van 14.5 km en duurt ongeveer vier uur. In die paar uur wandel je tussen de toppen van de bergen, wat echt fantastisch is. Grote kans dat je ook nog wordt gegroet door de loslopende paarden en koeien. Houd er rekening mee dat je tijdens deze wandeling alleen maar daalt. Na een lichte klim, daal je van 1939 meter naar ongeveer 1000 meter hoogte. Alleen maar dalen tijdens een wandeling waren wij (bewoners van de lage landen) niet gewend en vonden wij best pittig. Wij hebben dit de dagen erna ook nog gevoeld in de benen, uiteraard met een voldaan gevoel!

Check het weerbericht voor je gaan wandelen in Picos de Europa

Niets is zo veranderlijk als het weer, vooral in de bergen. Zo stapten wij uit de kabelbaan met een strakblauwe lucht en werden wij tijdens de wandeling overspoeld door flinke mist. Hierdoor hadden we echt een stuk minder zicht dan verwacht. Super zonde. Bekijk van tevoren de webcam om te kijken of het helder is, zodat je er niet voor niks heen rijdt.

Hiken

wandelen waterpunt fuente de picos de europa

Pieken

wandelvakantie picos de europa hike

Cangas de Onis

Cangas de Onis picos de europa spanje

Fuente Dé

Picos de Europa spanje Fuente de

Riaño

Desfiladero de los beyos picos de europa

Mirador de Santa Catalina

Als rustdag tussen het wandelen door, kun je een mooi uitzichtpunt bezoeken; Mirador de Santa Catalina is echt de moeite waard. Vanaf het observatiedek heb je een spectaculair uitzicht op de bergen en de Hermida-vallei. Wij moesten ons camperbusje beneden parkeren vanwege het smalle en steile pad en door het bos naar boven lopen. Het wandelpad is leuk gemaakt voor kinderen door mythische figuren waar een verhaal over wordt verteld. Dit is ook een fijne pauze als het even te zwaar wordt. Normale auto’s kunnen overigens wel gewoon tot aan de top rijden.

Roadtrippen in Picos de Europa, rij langs Desfiladero de los Beyos

Naast de vele wandeltochten, is rijden door Picos de Europa ook één groot feest. Een mooie route om te volgen, begint bij het historische bergdorpje Potes (dit is tevens een goede uitvalbasis) en gaat naar Cangas de Onis via Riaño (N-621/N-625). Tijdens deze route kom je langs een van de spectaculairste kloven van de bergketen: Desfiladero de los Beyos. Ook vanuit deze kloof zijn er weer verschillende routes te bewandelen.

Potes

 potes picos de europa spanje

Potes

 picos de europa spanje pootes

De bergmeren van Picos de Europa

Een ander hoogtepunt van het nationale park is Mirador de Entrelagos, waar je zicht hebt op de bergmeren Lago de Enol en Lago de La Ercina. Je kunt ervoor kiezen om alleen het uitzichtpunt (Mirador in het Spaans) te bezoeken of om een wandeling te maken waarbij je om de meren loopt en de omgeving achter de meren verkent. De meren kunnen in het hoogseizoen niet met de eigen auto worden bezocht, er rijden dan bussen vanaf verschillende plekken. Goed om hier rekening mee te houden! Wij waren hier niet van op de hoogte en reden dus met ons eigen camperbusje tot aan de slagboom waar we de boodschap kregen niet verder te mogen rijden. Wij zijn toen doorgereden, maar willen heel graag nog een keer terug om de meren te bewonderen.

Wil je ook naar Picos de Europa in Spanje?

Enthousiast geworden over Picos de Europa? Zo plan je gemakkelijk je eigen reis:

→ Bekijk hier al onze Spanje artikelen