studeren in het buitenland nieuw leven rome

Je studie in het buitenland is begonnen, maar hoe begin je dan een nieuw leven?

Ja! Je bent in het buitenland! Blij als een ei stap je in je nieuwe huisje je nieuwe woonkamer binnen: Je study abroad periode gaat nu echt van start. Na een tijdje besef je je alleen dat het soms moeilijker kan zijn dan dat het in eerste instantie leek. Je bent écht alleen, je kent nog niemand, je welbekende vrienden heb je niet om je heen, je kent de stad niet, woont in een nieuw thuis en je moet elke avond verzinnen wat je eens gaat eten of doen. Totaal anders dan waar je vandaan komt dus. Maar omdat de post-erasmus depressie er niet voor niks is (yep, de meeste mensen vinden studeren in het buitenland de meest geweldige tijd van hun leven en balen flink als ze weer thuis zijn), vind je hieronder een paar tips zodat je vliegensvlug je plekje vindt en zo snel mogelijk van je buitenland-studietijd kunt gaan genieten!

Een nieuw leven in het buitenland beginnen doe je zo!

→ Tip: Regel een baantje in het buitenland via Yobbers
→ Taalcursus doen? Check Travelactive

1. Doe aan zoveel mogelijk activiteiten van je school mee

Vaak is er een introductieweek op je nieuwe universiteit, soms zelf speciaal voor alle internationale studenten. Doe aan zoveel mogelijk mee, ook al heb je er misschien niet zo’n zin in. Het is je eerste indruk, je eerste contact met mensen en uit ervaring kan ik zeggen dat het écht heel leuk is! Als jij er niet bent, vormen zich langzaamaan groepjes en dan is het lastiger om contact te maken. Daarnaast leer je ook je omgeving sneller kennen tijdens deze activiteiten en weet je wat je stad te bieden heeft. Laat je gezicht zoveel mogelijk zien en doe actief mee, dat is niet alleen gezellig maar ook leuker voor jezelf.

2. Onthoud: iedereen is alleen

Dus iedereen is opzoek naar contact en aanspraak. Houd je daarom niet in en spreek iemand gewoon aan als je weet dat hij/zij ook een internationale student is. Geloof me, dat is fijn! Het is moeilijk om alleen te zijn en je weet nooit hoe iemand reageert, maar niet geschoten is altijd mis. Wie weet worden jullie wel onafscheidelijk.

3. Schrijf je in voor een sportclub of andere activiteiten

De beste manier om mensen te leren kennen is om samen te werken. Of het nou in een kookclub is of de sportschool: contact maken gaat op zo’n manier gewoon makkelijker en daarnaast is het ook heel leuk om lekker bezig te zijn. Schrijf je in bij de lokale voetbalclub en check of je universiteit zelf teams of activiteiten organiseert. Daarnaast hebben universiteiten binnen Europa vaak een ESN-organisatie (Erasmus Student Network) en zij organiseren leuke reisjes of feestjes, dus kijk daar ook even naar.

4. Kook met een aantal anderen samen

Het is niet alleen gezelliger, maar ook kostenbesparend. Daarnaast kun je ook veel van anderen leren en het is leuk om maaltijden uit verschillende landen voor elkaar klaar te maken. Je leert elkaar beter kennen en je zit niet weer een avondje in je kamer opgesloten. Daarnaast hoeft je ook niet elke avond je creativiteit te gebruiken voor een avondmaal.. Je hebt elkaar!

5. Ga opzoek naar Facebookgroepen

Vaak hebben plaatsen allerlei Facebookgroepen: koop/verkoopgroepen, voetbalgroepen, groepen voor internationale studenten of van je universiteit. Het is een makkelijke manier om bijvoorbeeld aan boeken te komen of om een hardloop maatje te vinden.

6. Blijf realistisch

Er hoort nou eenmaal ook studeren bij en niet iedereen heeft elke avond zin in gezelschap. Na een aantal dagen kom je in een dagelijks ritme, net als dat je thuis zou hebben. En inderdaad: net als dat je thuis zal hebben, zal je je zo nu en dan vervelen of moeten blokken om te leren. Verwacht niet dat je continu aan het feesten zal zijn en verwacht vooral niet dat dat moet! Doe je ding, doe waar jij je goed bij voelt en geniet vooral van je tijd in het buitenland, want het is echt een once in a lifetime experience.

Meer lezen over studeren in het buitenland?

Eerder verscheen het artikel ‘Studeren in het buitenland: Hoe regel je dat?‘. Daarin lees je meer over hoe je zorgt dat je in het buitenland kan studeren en waar je allemaal aan moet denken als je zoiets wilt doen voor een half of heel jaar. Wil je liever een keer iets doen met vrijwilligerswerk of werken in het buitenland? Lees dan deze tips voor het doen van vrijwilligerswerk in Thailand of ontdek hier hoe je kan werken in Australië. Voor het doen van een taalcursus hebben we ook leuke organisaties op een rij gezet! Oh en wil je werken in het buitenland? Check dan de vacatures op Yobbers eens!