studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland: Hoe regel je dat?

Eindelijk! Het is zover: je mag naar het buitenland voor je studie. Misschien kijk je er al jaren naar uit, of misschien begin je je nu pas te oriënteren. Eigenlijk doet dat er niet toe: Je onderzoek en voorbereiding zijn onwijs belangrijk! Waar wil je heen en wat wil je precies? Is het te financieren? Laat m’n school het toe? I’ve been through that: het is veel werk en vooral veel informatie om te verwerken. Ik woon nu een paar weken in Zweden voor mijn study abroad periode, dus hierbij een aantal tips om jouw studie-avontuur perfect te maken.

Studeren in het buitenland? 5 tips!

→ Tip: Regel een baantje in het buitenland via Yobbers
→ Taalcursus doen? Check Travelactive of Activity International

1. Houd je keuzes breed

Staar jezelf niet blind op dat ene perfecte land dat je in gedachte had, want wie weet wordt het niks of blijkt het uiteindelijk tegen te vallen. Verdiep je ook eens in landen die je niet zo snel zou kiezen: misschien bieden deze wel leukere vakken of meer mogelijkheden. Zolang je met de juiste mensen bent en je volgt de juiste vakken, is het overal tof om te zijn. Ik wilde in de eerste instantie naar Australië, maar zit nu in Scandinavië en heb het naar m’n zin!

Heb je je keuze gemaakt, informeer dan bij je school naar studenten die er eerder zijn geweest en aarzel niet om hen een berichtje te sturen over hun ervaringen of tips. Dit is echt heel erg handig en goed voor de pre-fun.

2. Maak een duidelijk financieel plan voor jezelf

Tuurlijk, het is allemaal geweldig en spannend, maar er komt ook een stukje geld bij kijken. Met de volgende dingen moet je rekening houden:

  • Je studiefinanciering wordt uitwonend (€286,15).
  • Je studenten-OV kan worden stopgezet voor een vergoeding (€98,50).
  • Binnen Europa kan je een Erasmusbeurs aanvragen (bedragen variëren tussen €150,- en €270,-, afhankelijk van het prijsniveau van het land waar je naartoe gaat). Als je buiten Europa gaat, kan je een beursaanvraag doen bij bijvoorbeeld het IMF.

Houd rekening met extra kosten in de eerste twee weken vanwege introductieactiviteiten. Er worden vaak veel feesten georganiseerd en dat is helaas niet allemaal gratis (en drank ook niet). Denk ook aan het prijsniveau van een land: een land als Noorwegen gaat je meer kosten dan Polen.

Dan nog een volgend kostenpuntje: vreemde valuta. Als je naar een land gaat dat andere valuta hanteert, informeer dan naar de kosten van het pinnen en betalen in buitenlandse valuta. Bij iedere transactie betaal je een bepaald percentage koersopslag en als je geld uit de muur haalt, betaal je nog eens extra voor deze transactie (vaak rond de €2,-). A visit to the bank it is!

→ Werken in het buitenland? Check de vacatures op Yobbers

3. Regel alles op tijd

Mensen kunnen het niet vaak genoeg zeggen: regel alles op tijd! Zorg dat je weet wanneer wat moet gebeuren, want aanvragen en verwerkingen bij de overheid kunnen nog wel eens lang duren (aanvraag voor OV-vergoeding duurt vier tot zes weken). Ook begint iedere school op een ander moment, dus misschien moet je eerder beginnen dan dat je op je eigen hogeschool of universiteit zou doen. Weet wanneer je wat moet betalen en wanneer je wat binnenkrijgt: het is allemaal echt een stuk overzichtelijker voor jezelf.

Sommige scholen regelen accommodatie voor exchange students, maar lang niet allemaal. Indien dit niet het geval is: informeer bij je universiteit waar je het best kan zoeken en begin hier zo snel mogelijk mee. Je kan je vast voorstellen dat het steeds lastiger wordt als er 150 studenten naar een huisje zoeken: voor je het weet is alles weg! Mocht het nou niet lukken om direct bij aankomst iets te vinden, boek dan gewoon een hostel voor de eerste paar nachten. Bij ons is dat ook met een aantal studenten gebeurd en alles is op z’n pootjes terechtgekomen. Zoeken op locatie is vaak makkelijker en dan vind je echt wel iets, geef je reis niet zomaar op! Informeer ook bij eerdere studenten, misschien hebben die nog contacten of adresjes waar je kan aankloppen.

4. Maak kopieën van belangrijke documenten

Het is misschien een beetje overrated omdat alles tegenwoordig op internet of op je laptop te vinden is, maar maak kopieën van documenten als je toelatingsbewijs, vakken en paspoort. Je weet nooit hoe het loopt en je kan ze maar beter op zak hebben. Het is ook handig om een aantal pasfoto’s mee te nemen, omdat deze soms nodig zijn voor een studentenpas en andere lidmaatschappen (of een verloren paspoort..).

5. Have fun!

Ja, er moet gestudeerd worden en je moet je credits binnenhalen, maar onthoud dat dit ook een avontuur is! Maak nieuwe vrienden (als je geen idee hebt hoe dat moet, check dan deze tips), reis het land door of maak een boottrip: je bent er nú. Geniet er dus van en laat je door niks en niemand tegenhouden!