wiebe kuala lumpur

Wiebe rijdt in een elektrische auto, zonder geld, van Nederland naar Sydney

Al bijna 2 jaar is Wiebe onderweg. Hij rijdt van Nederland naar Sydney in een elektrische auto. Zonder geld maar ‘powered by’ de energie en goedwilligheid van onbekenden en social media. As we speak is Wiebe in Indonesië en bijna bij zijn eindpunt: Australië. Hij heeft inmiddels zo’n 60.000 kilometer afgelegd in 687 dagen. Wij vroegen hem alles over deze bijzondere reis langs 31 landen. Lees hieronder zijn verhaal:

wiebe kuala lumpur

Het idee ontstond tijdens zijn studie

Het idee ontstond toen Wiebe ging afstuderen aan zijn studie Event Management. Daar had hij de mogelijkheid om in het ondernemerslab een eigen project op te starten. Wiebe is fanatiek reiziger, in 2009 backpackte hij al een jaar door Australië en later een paar maanden door Zuidoost-Azië. In het ondernemerslab wou hij zijn passie voor reizen combineren met wat hij op de HKU had geleerd over marketing, storytelling en het creëren van belevenissen. Zo ontstond ‘Plug Me In’.

elektirsche auto van nederland naar sydney Countryside Myanmar

“Plug Me In” project

Wiebe is tijdens zijn reis afhankelijk van energie van mensen die zich via zijn website plugmeinproject.com aanmelden en van random mensen die hij onderweg ontmoet. Op de website kan je op een map je locatie selecteren en een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Het leuke hieraan is dat aan de hand van deze aanbiedingen ook de route wordt bepaalt. Mensen die hem helpen ontvangen een Dopper als bedankje en hij deelt zijn ervaringen en reisverhalen met hun.

Een reis langs onder andere Italië, Scandinavië, de Noorkdaap, Rusland, de Balkan en Azië

15 maart 2016 vertrok Wiebe uit Houten en werd hij via België, Duitsland en Zwitserland naar Italië gestuurd, al de juiste kant op richting Australië. Echter was er vanuit Italië geen mogelijkheid om verder naar het zuiden te reizen door een gebrek aan aanbiedingen en vervolgde de route zich naar Scandinavië waar hij de Noordkaap aantikte en vervolgens via Rusland, oost-Europa en de Balkan in Azië belande. De auto waarin hij rijdt kan 200km rijden op een accu. Daarom rolt de auto soms uit in dorpen waarin niemand hem wat aangeboden heeft en klopt hij aan bij locals om te vragen of hij kan mee-eten of de auto in kan pluggen.

Het favoriete land van Wiebe? Iran!

Iran was Wiebe’s favoriete land tot nu toe. Hij werd door honderden Iraniërs thuis uitgenodigd en de Iraanse gastvrijheid maakte een grote indruk op hem.

elektrische auto iran nederland naar sydney wiebe Wiebe in Iran elektrische auto

Pitstops bij organisaties die alles weten over duurzaamheid

In alle landen maakt hij pitstops bij organisaties, initiatieven en mensen die hem kennis kunnen bijbrengen over duurzaamheid. Zo leerde hij van een Sheikh in de emiraten over een tool waarmee bomen gepland kunnen worden in de woestijn en zag hij in Maleisië hoe mensen een app gebruiken om voedselverspilling tegen te gaan.

Bijna 700 dagen onderweg en 60.000 kilometer gereden

Inmiddels is Wiebe bijna 700 dagen onderweg, heeft hij 31 landen gezien en 60.000km gereden zonder een benzinestation bezocht te hebben. Momenteel is hij in Indonesië en niet zo ver meer van zijn eindbestemming, Sydney. Oh en de grootste uitdaging? Dat was India! Maar vooral omdat er veel mis ging met de auto. Al deze avonturen kan je bekijken op het Youtube kanaal van Plug Me In.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen