Noorderlicht Noorwegen

6 x de beste plek om het Noorderlicht te zien!

Wat is de beste plek om het Noorderlicht te zien? Deze vraag krijgen wij meer dan eens te horen als we artikelen over dit natuurfenomeen delen. En weet je… Eigenlijk is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Bovendien moet je ook een flinke dosis geluk hebben, wil je Aurora Borealis kunnen aanschouwen. Maar als je het dan eenmaal ziet… dan is dat een moment dat je niet gauw vergeet, zo mooi en onwerkelijk! Om je een beetje op weg te helpen bij het vinden van een goede spot, hebben we hieronder 6 landen op een rij gezet waar de kans op het Noorderlicht aardig groot is.

6 x de beste plek om het noorderlicht te zien

→ Tip: Boek een Noorderlicht reis via Voigt Travel
→ Boek met vrienden met Lapland Travel een reis naar het noorden

akureyri ijsland noorderlicht

Beste plek om Noorderlicht te zien in IJsland

1. IJsland

Het Noorderlicht kun je het beste zien als er geen wolk aan de lucht is en er een actieve zonnestorm is geweest. In IJsland kun je op verschillende plekken Northern Light Tours boeken waarbij je met Northern Light Hunters op jacht gaat naar het Noorderlicht. Een leuke en gezellig ervaring, maar zo’n tour is alsnog geen garantie voor een Aurora Borealis show. Zo gingen wij op een regenachtige avond een aantal uur op pad met twee Northern Light Hunters in het noorden van IJsland maar zagen we uiteindelijk niets. De avond erna werden we daarentegen ineens spontaan verrast door het natuurspektakel tijdens het autorijden. Zo zie je maar dat je écht geluk moet hebben en dat je het op allerlei momenten ineens te zien kan krijgen. Wij kregen bijvoorbeeld van locals te horen dat ze het Noorderlicht ook meer dan eens hebben gezien vanuit een warmwaterbron zoals die bij Myvatn te vinden zijn. Hoe tof is dat! Lees hier meer over het Noorderlicht in IJsland

De beste plek om het Noorderlicht te zien in IJsland:

Wij hadden het geluk om het Noorderlicht te zien boven de stad Akureyri, vanaf een uitzichtpunt iets buiten de stad. Zoals je kunt zien op de foto’s hierboven, hoeft het niet per se volledig donker te zijn wil je het Noorderlicht kunnen zien. Ook boven zo’n fel verlichte stad kunnen groene lichtbanen ineens verschijnen, als er maar genoeg zonneactiviteit is geweest en er geen wolken zijn. Qua maanden kun je het beste naar IJsland gaan in de maanden september/oktober tot en met maart, dan is het flink donker en is de kans op het zien van Aurora Borealis het grootst.

→ Tip: Boek via Voigt Travel je noorderlicht reis naar IJsland

Wanneer noorderlicht noorwegen

2. Canada

Ook Canada is een ideaal land om het Noorderlicht te zien. Onder andere de staat Yukon staat bekend als perfecte plek om Aurora Borealis te aanschouwen. In Canada is het Noorderlicht trouwens vaak niet alleen van groen van kleur, maar zie je ook soms paarse lichtstralen tussen de groene lichtbanen bewegen. Ook de kleur rood zie je wel eens terug. Een andere staat waar je goed terecht kunt is Northwest Territories. Ook deze staat ligt net als Yukon erg noorderlijk en over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je bent op onze aardbol hoe groter de kans is dat je het natuurfenomeen ziet.

De beste plek om het Noorderlicht te zien in Canada:

We zeiden het hier boven al even, je kan het beste zo ver mogelijk naar het noorden reizen in Canada wil je het Noorderlicht zien. Verder is het slim om met name in de winter te reizen, omdat het dan goed en lang donker is. De beste tijd is vervolgens tussen 20:00 en 02:00 ‘s nachts, de meest gunstige maanden zijn die van oktober tot en met maart. Een bekende plek in Yukon is Whitehorse en een bekende plek in de Northwest Territories is Yellowknife.

noorderlicht Tromso in de winter

3. Zweden

Een deel van Lapland valt in Zweden en ook daar hebben wij een poging gedaan om het Noorderlicht te zien. Helaas is dat bij ons mislukt, mede omdat het té bewolkt was en er volgens onze Northern Light App iets te weinig zonneactiviteit was geweest. Toch blijft Zweden ook een van de beste plekken om het Noorderlicht te zien. Je kan in Zweden het Noorderlicht het beste proberen te spotten in het Nationaal park Abisko. Hier kun je niet alleen groene lichtstralen zien, maar vaak ook paars of roze. Denk er een prachtig sneeuwlandschap bij en je Aurora ervaring is compleet. Oh en vergeet natuurlijk je camera niet, want zodra je het ziet is het ook tof om het vast te leggen! Hier kun je alles lezen over het fotograferen van het Noorderlicht

De beste plek om het Noorderlicht te zien in Zweden:

De beste omstandigheden om het Noorderlicht te zien in Zweden vind je in het noorden van het land. Reis bijvoorbeeld af naar het Abisko Nationaal Park. Wij zaten helaas iets te zuidelijk, dichtbij het skigebied Are, al schijn je ook hier met geluk het Noorderlicht goed te kunnen zien.

Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht Noorwegen

4. Noorwegen

In Noorwegen vind je genoeg plekken waar je het Noorderlicht kunt zien. Het is wel aan te raden om in de winter naar Noorwegen te reizen. In de zomer is het namelijk veels te lang licht en wordt het op sommige dagen niet eens donker. In de winter is de kans op goed zicht dus veel groter al heb je dan ook weer meer kans op wolken. Bovenstaande foto’s hebben wij in het noorden van Noorwegen gemaakt, in de buurt van het Polar Park en het blauwe stadje Sortland. Opnieuw een ijskoud maar oh-zo-toffe ervaring!

De beste plek om het Noorderlicht te zien in Noorwegen:

De beste plekken om het Noorderlicht in Noorwegen te zien, liggen vrijwel allemaal in het noorden. Denk bijvoorbeeld aan Spitsbergen, Lofoten of Tromsø. Lees hier alles over het zien van het Noorderlicht in Noorwegen

wanneer noorderlicht

5. Groenland

Ook vanaf het grootste eiland ter wereld is het Noorderlicht te bewonderen, we hebben het over het gigantische land Groenland. Een goede periode om hier Aurora Borealis te zien is tussen de maanden augustus en april, in de overige maanden schijnt de zon veel langer en is het niet donker genoeg voor het Noorderlicht. Groenland is trouwens zelfs zo’n populaire plek om het Noorderlicht te zien, dat er zelfs complete Noorderlicht reizen naartoe worden georganiseerd bijvoorbeeld vanuit Sawadee.

De beste plek om het Noorderlicht te zien in Groenland:

De lucht boven Groenland is weinig vervuild en doordat je dichtbij de noordpool zit, is de kans om hier het Noorderlicht te zien ook extra groot. Je kan in Groenland naar Kangerlussuaq gaan of naar de Qaleraliq gletsjer, maar je kunt natuurlijk dieper de natuur in trekken naar onbewoonde plekken waar de lichtvervuiling nog lager is.

Het noorderlicht in finland Noorderlicht Finland fotograferen noorderlicht-finland

6. Finland

Tot slot willen we je Finland tippen als een van de beste plekken om het Noorderlicht te zien. Met name het noorden van Finland, dat voor een groot deel tot Lapland behoort, is een ideale bestemming om Aurora Borealis te spotten. Ook hier dansen de lichtstralen avonden lang ‘s winters in de lucht. Machtig mooi om te zien.

De beste plek om het Noorderlicht te zien in Finland:

Wanneer je in Finland op jacht gaat naar het Noorderlicht is het tof om naar een van de meren te gaan in het Noorden. Als je hierboven het Noorderlicht weet te spotten, kan het dubbel zo mooi zijn omdat de stralen soms prachtig reflecteren in het water.