eerste keer amerika wat niet vergeten

7 dingen waar je aan moet denken tijdens je eerste keer Amerika!

Zelf ben ik nog maar even terug van een 3 weken durende roadtrip langs de westkust van de Verenigde Staten, maar ik zou eigenlijk nu al graag terugkeren. Het is een heel divers land met prachtige parken en immense steden, maar er zijn ook grote verschillen die me opvielen tussen de VS en ons eigen Benelux. Sommige zijn misschien een beetje voor de hand liggend, maar uiteindelijk toch best handig om te weten als je eerste keer Amerika binnenkort ingepland staat!

1. Betalen in de VS: Hoe zit het met muntgeld?!

Eerst en vooral, zoals iedereen wel weet, betaal je in de VS niet met de Euro maar met de Dollar. De briefjes zijn uiteraard niet zo moeilijk, maar bij de muntjes… Daar moet je toch even goed kijken hoeveel elke munt waard is. Je hebt bijvoorbeeld de quarter dollar die 25 cent waard is, maar je hebt ook de dime die 10 cent waard is. Het staat er niet altijd even duidelijk op, dus het is handig om zoiets vooraf even goed te onthouden. Je hoeft trouwens echt niet altijd cash te betalen in de VS, de meeste reizigers betalen met een Mastercard of VISA (Hou er namelijk rekening mee dat niet alle debitkaarten werken).

eerste keer amerika geld

2. Hou rekening met belasting

Een andere belangrijk punt betreffende betalingen, is dat wanneer je iets wil kopen dat daar dan nog geen tax bij is in begrepen. Oftewel belasting! Verschiet dus niet als je aan de kassa ineens meer moet betalen dan het bedrag dat je eigenlijk op voorhand had uitgerekend. Bovendien is het ook nog eens zo dat de tax in verschillende staten ook nog eens anders is en dat er dus telkens een ander percentage aan je rekening wordt toegevoegd.

eerste keer amerika wat niet vergeten

3. Fooi is héél belangrijk in de VS

Wanneer je uit eten gaat in een restaurant of lekker drankjes gaat doen in een bar, dan verwacht de bediening zeker weten een fooi. Een groot deel van hun inkomen bestaat daar namelijk uit. Schrik dus niet alleen van de extra belasting, maar ook niet van die fooien die hier van je verwacht worden. Soms mag je zelf kiezen hoeveel je geeft als fooi, dan geef je iets afhankelijk van hoe goed je de service vond, maar soms zet het restaurant ook zelf een vast percentage op je rekening.

eerste keer amerika eten grote porties

4. Verwacht gigantische porties als je buiten de deur eet

Wanneer je in een restaurantje of cafeetje iets gaat eten, zorg dan dat je veel honger hebt. En met veel bedoelen we ook echt VEEL! De porties zijn in Amerika in het algemeen zoveel groter dan bij ons. Ben je een kleine eter, geen probleem, in de meeste zaken kan je namelijk vragen om je leftovers mee te nemen in een doggy bag. Ideaal: Want hierdoor heb je meteen al een lunch voor de volgende dag klaar staan.

eerste keer amerika las vegas

5. Sugar rush and veggies…

Tja het klinkt gek, maar: Suiker zul je in overmate tegen komen en groentes ontbreken vaak genoeg in Amerika… In veel restaurants krijg je niet zoveel fruit en groente geserveerd en over het algemeen is het eten ook iets vettiger en zoeter. Ook in de supermarkten ga je merken dat in veel producten suiker is toegevoegd. Veel gerechten of ingrediënten zijn ook minder vers dan bij ons en veel producten zijn ingevroren. Wil je toch echt verse groente? Dan betaal je vaak een stuk meer. Naast eten is er ook een verschil betreffende drinken. In veel drankjes zit ook veel meer suiker, al krijg je gelukkig wel vaak standaard water bij het eten en daarvoor hoef je dan weer niet te betalen. Ohja en bestel je toch een colaatje of sprpite: Voor frisdranken kan je meestal een gratis refill vragen! Zin in een wijntje of biertje? Voor alcoholische dranken geldt de minimumleeftijd van 21 jaar en in bars mag je ook niet komen wanneer je jonger bent. Ook iets om rekening mee te houden!

eerste keer amerika natuur

6. Imponerende auto’s

Niet enkel de porties van het eten zijn bigger, ook de wagens zijn vaak een stuk groter dan hier. Ook zijn bijna alle wagens automaten, dus zonder handmatige versnellingen. Dit kan even wennen zijn, maar dat gebeurt snel en zodra je het onder de knie hebt kun je er lekker vlot mee rijden. Ohja en schrik niet van de verkeersborden, je dashboard of navigatie, want er wordt voor de snelheid in miles gerekend en niet in km/h! Qua afstand moet je ook echt rekening houden met langere rijtijden in Amerika. Twee uur rijden naar een volgend park of naar een volgende stad is daar niets. Het is normaal dat je lang onderweg bent. De rijbanen zijn gelukkig wel heel aangenaam en breed. Er is vaak weinig verkeer op de weg, waardoor je vaak lekker rustig kan doorrijden. Hierdoor kun je ook na een goed uurtje rijden ineens in een volledig ander landschap belanden, van de bergen rij je zo naar de kust, en van een doods gebied beland je zo in een wereldstad. Grote contrasten, maar wel verrassend om door te kunnen rijden!

eerste keer amerika automaat auto rijden

7. Vergeet je wereldstekker niet

Als laatste, vergeet ook niet dat de stopcontacten in de VS anders zijn en dat je dus een wereldstekker zal moeten meenemen. Sommige apparaten werken in Amerika ook minder snel of minder goed doordat men daar een andere, lagere voltage gebruikt. In sommige gevallen moet je zelfs een speciale schakelaar kopen, omdat je apparaat anders niet werkt. Pak dus zeker een wereldstekker in!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Noord-Amerika