Uxmal Mexico

Ontdek Mayastad Uxmal ten zuiden van Mérida

62 kilometer ten zuiden van Merida stap je in Mayastad Uxmal de wereld van de Maya’s binnen. De stad is niet zo bekend als Chichén-itza, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De Maya ruïnes zijn in een goede staat en staan middenin het regenwoud. Lees gauw verder en ontdek waarom Uxmal niet mag ontbreken op je rondreis door Mexico!

Uxmal | Mexico

Uxmal maya stad uxmal mexico mayastad uxmal mexico viewpoint

Uxmal – drie keer gebouwd

Uxmal is een heerlijke plek om rond te dwalen. De naam Uxmal betekent ‘drie keer gebouwd’, al is de echte betekenis hiervan nooit achterhaald. Zou de stad drie keer gebouwd zijn? De stad werd in 700 na Christus gesticht en had ongeveer 25.000 inwoners. In de 10de eeuw verlieten bewoners Uxmal, de reden hiervoor is nog steeds niet bekend. Leuk aan deze locatie, je mag klimmen op de tempels, er zijn geen lokale verkopers aanwezig én de gebouwen zijn in zeer goede staat.

Details Uxmal mayastad piramide van de tovenaar uxmal

Het hoogtepunt van Uxmal: Piramide van de tovenaar

Bij binnenkomst op de locatie loop je gelijk tegen de Piramide van de tovenaar aan. Volgens de legende is deze in één nacht gebouwd door een dwergtovenaar oftewel de zoon van een heks. De jongen zou op een dag de leider van Uxmal hebben laten schrikken door op een drum midden in de stad te slaan. De zoon van de heks kreeg de doodstraf, tenzij hij in één nacht een gigantische piramide kon bouwen.

Net even anders dan andere Mayatempels

Wanneer je het gebouw echter van dichtbij bekijkt kan je zien dat het bestaat uit vijf verschillende bouwlagen. In tegenstelling tot vele andere piramides uit de Mayatijd zijn de lagen van deze piramide ovaal en niet vierkant of rechthoekig. De piramide van de tovenaar is één van de weinige gebouwen die je niet mag beklimmen of betreden. Voor mensen met hoogtevrees was dit toch geen optie want hij is een flinke 35 meter hoog!

Astronomisch hoogstandje

Het ontwerp en de plaatsing van het gebouw vormt bewijs dat de Maya’s een uitstekende astronomische kennis hadden. Het gebouw staat aan het ‘hoofd’ van de Mayastad. In het centrum staan mooie gebouwen, rijkelijk versierd met een overdaad aan symbolische motieven en sculpturen van Chaac, de god van de regen.

Maya ruïnestad Uxmal – YucatanMexico Uxmal tip

The ball court van Uxmal

The ball court is een speelveld voor het spelen van een Meso-Amerikaans balspel. Het was een heilig spel dat gespeeld werd met een grote lederen bal, die ongeveer vijf kilo woog. De spelers mochten de bal niet met hun armen of benen aanraken, alleen met hun heupen en bovenlichaam. Helemaal zonder gevaar was dit niet: men brak regelmatig ledenmaten en volgens de legende werden volledige teams opgeofferd bij het spelen van dit spel. Vaak beelden de verschillende teams tegen elkaar strijdende goden of jachtdieren uit. Het spel werd gespeeld op een groot veld dat begrensd werd door muren in de vormen van een I. De doelen waren stenen ringen die tegen de muren bevestigd waren.

Maya's mexico uxmal tempel Uxmal mexico ruine Mexico uxmal maya stad merida

Uxmal bezoeken

Om de grootste drukte in Uxmal te vermijden, bezoek je het Mayacomplex het best in de ochtend. Bij de ingang van Uxmal vind je een klein museum, een souvenirwinkel en een café. Wil je liever genieten van een mooie lichtshow, bezoek dan Uxmal juist in de avond. In de zomer vindt de show om acht uur ‘s avonds plaats, in de winter om zeven uur. Benieuwd wat nog meer tof is om te bezoeken in Mexico? Lees hier meer over mijn rondreis van 2 weken door Mexico

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen